20 tips voor een geslaagde Paasvakantie aan de kust
Heel wat mensen trekken tijdens de Paasvakantie naar de kust. Met deze tips voor jong en oud krijgt de verveling geen kans.
Opgelet: hou rekening met de actuele covid-maatregelen. Voor de meeste tentoonstellingen is reservatie verplicht. Check dus zeker vooraf de website van de organisatie!
- Uitstappen en vakanties
1. The Crystal Ship (Oostende)
In 2016 ging The Crystal Ship voor het eerst in Oostende voor anker. Sindsdien heeft het kunstenfestival de badstad omgetoverd in de grootste openluchtgalerie van België, met de hulp van tientallen gevierde street artists.
2. Van hut naar haar in het Zwin (Knokke)
Trek met je kinderen naar het Zwin en laat hen al spelend kennismaken met dit prachtige natuurreservaat in Knokke-Heist. Eigenlijk is het Huttenparcours een slim bedachte route doorheen het park, doorspekt met leerrijke en tegelijk leuke stops vol wetenswaardigheden. Je kinderen bezoeken een reeks thematische hutten: een voederhut, een vertelhut (waar vogels geringd worden en waar uitleg gegeven wordt), een kijkhut (met uitzicht op het broedeiland), een luisterhut (waar je kinderen vogelgeluiden leren onderscheiden), een labohut (waar je experimenten kunt doen) enzovoort. Klim op de ooievaarstoren en bekijk het Zwin zoals een ooievaar dat doet: vanuit de hoogte. Dit parcours is een echte belevenis: voor de kinderen en – laten we eerlijk zijn – ook voor de ouders!
Graaf Léon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist, www.zwin.be/nl/huttenparcours
3. Mu.Zee – Kunstmuseum aan de Kust (Oostende)
Het kunstmuseum Mu.ZEE bezit een unieke verzameling Belgische kunst van 1830 tot nu en pakt elk jaar opnieuw uit met een toonaangevend en tot een breed publiek gericht tentoonstellingsprogramma. Je ontdekt er ook een ruim internationaal aanbod. Naast de uitgebreide permanente collectie zijn er vaak leuke tijdelijke exposities.
Romestraat 11, 8400 Oostende, www.muzee.be
4. Paul Delvauxmuseum (Knokke)
Paul Delvaux (°1897) was ongetwijfeld één van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars van ons land. Delvaux verbleef erg graag aan zee, hij bracht een groot deel van zijn leven door in Koksijde. Het Paul Delvauxmuseum in Sint-Idesbald vond een onderkomen in een voormalige authentieke visserswoning die ondergronds werd uitgebreid. Je ontdekt er de juiste sfeer om de mysterieuze – surrealistische – werken van Delvaux te bewonderen. Zijn thema’s: naakte eenzame vrouwen, treinstations en tempels bij nacht en ook nog sprekende skeletten.
Paul Delvauxlaan 42, 8670 Sint-Idesbald, www.delvauxmuseum.com
5. Zoektocht: De schat van Raversijde (Oostende)
Een coronaproof-geocache zoektocht die je met je bubbel kan doen. De zoektocht is kindvriendelijk en dus geschikt om met het gezin op stap te gaan. Maar evenzeer voor volwassenen kan deze tocht van 7,5 km je een boeiend verhaal vertellen over hoeveel geschiedenis hier werd geschreven midden een mooi stukje natuur.
Een initiatief van Pasar GPS Westhoek. Meer info: https://www.pasar.be/activiteit/wandelen/zoektocht-de-schat-van-raversijde
6. Vlaamse meesters van de cross (Oostende)
Veldrijden ontstond rond 1900 in Frankrijk, maar ontpopte zich pas in de jaren 50 tot Vlaamse volkssport bij uitstek. Dit seizoen draaien de helden van het veld hun rondjes zonder publiek, ook op het WK veldrijden in Oostende. Maar wielerfotograaf Jelle Vermeersch brengt troost. De expo die hij samenstelde, brengt de geschiedenis van de cross in beeld. Topfotografen zitten renners als Liboton, Nys en De Vlaeminck zo dicht op de huid dat het lijkt alsof je tot je enkels in de modder staat.
Venetiaanse Gaanderijen, Zeedijk, Oostende, www.oostende.be/cross
7. Tik Tak – de expo (Oostende)
Het meest succesvolle Belgische televisieprogramma ooit krijgt een expo in Fort Napoleon. Tik Tak werd van 1981 tot 2006 uitgezonden en aan dertig landen verkocht. Vorig jaar liet Ketnet nieuwe afleveringen inblikken. Op de interactieve expo in Oostende kan je kleuter levensechte Tik-Takdecors binnenstappen, een scène spelen met het drinkmannetje en swingen op de discovloer. De schaapjes uit de begingeneriek hebben zich verstopt bij kinderwinkels in de stad. En de herdershond?
Fort Napoleon, Oostende, www.fort-napoleon.be
8. Domein Raversyde (Oostende)
Raversyde Atlantikwall is een unieke afspraak met de geschiedenis. Je wandelt er via loopgraven en bunkers door twee wereldoorlogen. De Atlantikwall is een van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinie, met meer dan zestig bunkers, open en ondergrondse gangen, observatieposten, enz. Je vindt er ook de enige bewaarde Duitse kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog, de batterij Aachen.
Provinciedomein Raversyde, Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende, www.raversyde.be
9. Beaufort Beeldenpark
Sinds 2003 vindt aan de Kust elke drie jaar Beaufort plaats. Na elke editie van de kunsttriënnale blijven er installaties staan. Het permanente beeldenpark telt inmiddels al meer dan dertig kunstwerken. Het is de grootste openluchttentoonstelling van het land. Je ontdekt ze allemaal met de Kustwandelroute.
10. Op bezoek bij Ensor (Oostende)
Het vernieuwde James Ensorhuis was nog nog niet zo lang open en het moest alweer sluiten door het c-woord. Nu staan de deuren open van de plek waar Ensor tot aan zijn dood woonde en werkte. Door de uitbreiding en de restauratie is het huis nu dé plek om een van de meest mysterieuze Belgische kunstenaars ooit te leren kennen.
Vlaanderenstraat 29, 8400 Oostende, www.ensorstad.be/nl
11. Seafront (Zeebrugge)
Enkele jaren geleden werd de oude vismijn van Zeebrugge omgevormd tot een boeiend maritiem themapark waar je kennismaakt met de rijke geschiedenis van de Zeebrugse haven. Je ontdekt er ook het vissersbestaan en het leven onder water. Kinderen kunnen zich hier aardig uitleven tijdens een bezoekje aan een echte Russische duikboot, de Foxtrot, het lichtschip de West-Hinder en een nieuw piratenspeelparadijs. Sinds 2019 herbeleef je er ook ook de Slag om de Schelde dankzij de expo 'Operatie Noordzee 1944-'45.'
Vismijnstraat 7, 8380 Zeebrugge, www.seafront.be
12. Villa Les Zéphyrs (Westende)
Villa Les Zéphyrs, sinds 2000 een beschermd monument, is een voormalige vakantiewoning van een welstellende Gentse arts en dateert uit 1922. Het is nu een leuk museum waar je beleeft hoe een rijke familie in 1930 aan onze kust verbleef.
Henry Jasparlaan 173, 8434 Westende, www.dekust.be/nl/doen/museum-villa-les-z%C3%A9phyrs
13. Op stap met kapitein Panekazak (Oostende)
Wie naar Oostende gaat, kan niet om de Mercator heen. Het zeilschip voer in de jaren dertig onder andere naar het Paaseiland en bracht later ook het stoffelijk overschot van Pater Damiaan naar België. En ook al ligt de driemaster ondertussen al heel lang stil, toch heeft het museumstuk sinds kort een nieuwe kapitein.Panekazak is zijn naam en hij leidt je kroost graag door de Koningin der Badsteden. De audiotour is gemaakt door Het Geluidshuis en dat betekent dus twee uur wandelplezier voor alle landgarnalen tussen 8 en 88.
Vindictivelaan 1, 8400 Oostende, www.visitoostende.be
14. Abdijmuseum Ten Duinen (Koksijde)
Ontdek het verhaal van de vijftiende-eeuwse Duinenabdij in dit charmante museum, dat sinds kort ook uitpakt met virtual reality. De sfeervolle ruïnes en de degelijk opgezette tentoonstelling geven al een goed beeld van hoe het destijds moet geweest zijn. Maar zodra je de VR-helm opzet, word je écht naar 1490 gekatapulteerd. Je dwaalt rond in de abdij, luistert naar de abt en bladert door een middeleeuws manuscript. Wat de ervaring extra bijzonder maakt, is dat je je handen kan gebruiken (al zien die er in VR wel erg harig en mannelijk uit) en dat de abt ook reageert op je hoofdbewegingen. De teletijdmachine van Suske en Wiske is er niks bij!
Koninklijke Prinslaan 2, Koksijde, www.tenduinen.be
15. Anton Corbijn - MOØDe (Knokke-Heist)
De jaarlijkse fototentoonstelling van Cultuurcentrum Knokke-Heist brengt nog tot 18 april iconische portretfotografie en modecultuur van Anton Corbijn naar Cultuurcentrum Scharpoord. In MOØDe presenteert de internationaal toonaangevende fotograaf en filmmaker Anton Corbijn (°1955) beelden uit zijn rijke oeuvre waarin hij de cross-over opzoekt tussen fotografie en de modewereld, en daarmee de termen ‘mood’ en ‘mode’ in de meest ruime zin omarmt.
Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist, www.knokke-heist.be/anton-corbijn-moode
16. Gentelefietsroute (Blankenberge)
Zin in een kortere, familiale fietsuitstap te midden van de natuur? Dan is de 33 km lange Gentelefietsroute, die je in en rond Blankenberge leidt, beslist iets voor jou! Het is een authentieke route voor de natuurliefhebbers waarbij je o.a. de vogelweidegebieden van de Uitkerkse Polders en de Meetkerkse Moere voorbij rijdt. De tocht gaat verder ook langs de eeuwenoude Genteledijk en via Uitkerke, Zuienkerke en mooie polderdorpjes als Houtave en Nieuwmunster bereik je uiteindelijk terug je vertrekpunt.
17. Fossiele duinen van Adinkerke (De Panne)
Genoeg strand gezien? Ga eens wandelen in het natuurgebied van de fossiele duinen van Adinkerke, ook wel de Cabourduinen genoemd. Dit bijzondere landschap is beschermd vanwege zijn hoge ecologische waarde en zijn respectabele leeftijd; bepaalde delen ervan zijn ruim 5.000 jaar oud, wat hen tot de oudste duinen van de Vlaamse kust maakt. De ontkalkte duinengordel, die verder doorloopt over de Franse grens, heeft een heel eigen fauna en flora doordat het gebied niet meer onder invloed van de zee staat. Zoals je algauw zal merken biedt het onderdak aan tal van vogel- en vlindersoorten (en veel konijntjes). Het is hier heerlijk rustig wandelen, aangezien het gebied nog weinig bekend is. Bedoeling is dat het op langere termijn deel gaat uitmaken van een aaneengesloten natuurgebied met o.a. het nabijgelegen, veel grotere Westhoek-natuurreservaat.
Moeresteenweg 141, De Panne, www.natuurenbos.be/fossieleduinenadinkerke
18. Duinbossenwandelroute (De Haan)
De Duinbossenwandelroute (10,3 km) vertrekt aan het beroemde tramstationnetje aan de Leopoldlaan in De Haan, de meest authentiek gebleven kustgemeente. Je wandelt door de Duinbossen, een ongerept natuurgebied (152 ha) tussen Wenduine en Bredene. Dit traject voert je via de Concessie – de typische romantische villawijk uit het begin van de vorige eeuw in De Haan – langs het strand richting Wenduine tot aan de Spioenkop, die bekende ‘paddenstoelachtige’ kiosk met rood dak in de duinen. Om terug je vertrekpunt te bereiken, gaat het door het Domeinbos (de duinen) langs rustige weggetjes en de typische villa’s.
19. Doornpannewandelroute (Koksijde)
De Doornpannewandelroute (8 km) is een leuke wandeling in het prachtige 200 ha grote natuurgebied De Doornpanne in Koksijde. De tocht start aan het bezoekerscentrum van het Domein De Doornpanne en brengt je o.a. naar de hoogste duintop van de Belgische kust, de Hoge Blekker (33 m hoog). Je geniet er vanop de top van een prachtig uitzicht over de duinen en het polderlandschap. Langs de Schipgatduinen bereik je het strand en bij helder weer kan je vanop de duinen een groot deel van de kustlijn zien. Door residentiële verkavelingen zoals de Witte Burg bereik je opnieuw het vertrekpunt.
20. Ter Doestwandeling (Zeebrugge)
Haal een frisse neus op de Ter Doestwandeling in en rond Lissewege. Vertrek in het uiterst schilderachtige en heel romantische Lissewege. Loop daar zeker het retro snoepwinkeltje De Soete Paepe binnen. Daarna wandel je naar het Boudewijnkanaal (de verbinding van Brugge met Zeebrugge). Loop verder langs de oevers van dit kanaal naar het zuiden. Na een eindje keer je terug richting Lissewege. Zo kom je aan bij de historische site van Ter Doest, een prachtig natuurreservaat met riet, zilte sloten en veel grasland: zalig voor vogelaars! Via het Lisseweegs Vaartje kom je dan terug in het feërieke Lissewege. Alles samen een makkelijke, lusvormige familiewandeling van 6,3 km.