30 tentoonstellingen die een bezoekje waard zijn tijdens de Paasvakantie

12 minuten leestijd

De Paasvakantie is het uitgelezen moment om je culturele honger te stillen. Er lopen op dit moment heel wat boeiende tentoonstellingen. Wij selecteerden er 30 uit het gigantische aanbod.

Opgelet: door de coronamaatregelen is reservatie via de website in heel wat musea verplicht. Check daarom voor je een bezoek plant zeker de website van het museum.

actua
  • Uitstappen en vakanties
Bieke De Poorter / Magnum Photos

1. Track & Trace

Twintig hedendaagse fotografen zetten een visueel parcours uit door de Stad Kortrijk op dit nieuwe fotofestival. Thema: hoe beïnvloeden digitale technologie en social media de fotografie? De smartphone vervangt de camera, het onlinealbum het ingebonden familiealbum, de burgeractivist de persfotograaf. Track & Trace onderzoekt hoe we hier in ons dagelijks leven mee omgaan, aan de hand van een solo-expo van Magnumfotografe Bieke Depoorter, een internationale groepsexpo en interactieve opstellingen in de stad.

2. Op reis door Fabeltjesland

Het Speelgoedmuseum is met zijn omvangrijke én unieke collectie een referentie. In het museum huizen maar liefst 30.000 historische en hedendaagse collectiestukken. Al meer dan 50 jaar bevolken Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar, Meneer de Raaf en vele anderen het Grote Dierenbos in Fabeltjesland. Verschillende generaties groeiden op met deze tv-reeks. Deze tentoonstelling neemt je mee in de wereld van Fabeltjeskrant via originele poppen en collectiestukken van Stichting Hebbes en Houwes uit Nederland. 

3. Dag Jan - Het kleine rijk van Jan Van Eyck

De wereld van Kina is een natuurmuseum voor kinderen en jongeren. Je kinderen en jijzelf vallen hier van de ene verrassing in de andere. Stap het universum van Jan Van Eyck binnen. De 12-jarige hedendaagse kleinzoon Jan Van Eyck neemt je mee naar de galerij, de huiskamer, het schildersatelier en de kerkkapel van zijn beroemde voorvader. Ontdek de betoverende verhalen achter één van de beroemdste kunstenaars ter wereld. 

4. Pierre Alechinsky. Carta Canta

Pierre Alechinsky, onze grootste levende avant-gardekunstenaar uit de twintigste eeuw, krijgt een eerbetoon in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. De expo bestaat uit honderd schilderijen en tekeningen afkomstig uit de collectie en van een nieuwe schenking. Alechinsky leidde, intussen 70 jaar geleden, de Belgische afdeling van de kunstenaarsbeweging Cobra. Zijn werk is beïnvloed door de Japanse kalligrafie, waarvan hij de houding kopieerde: hij legde een papiervel op de grond, boog voorover en schilderde uit de losse pols.

5. Napoleon. Voorbij de mythe

Tweehonderd jaar na zijn dood strijkt Napoleon neer in Luik. Gelukkig palmt de zelfbenoemde keizer der Fransen ditmaal alleen de expozalen van het station Luik-Guillemins in. Drie grote, glansrijke decors moeten honderden authentieke stukken tot hun recht doen komen. Alles naar wens dus voor zijne majesteit? Dat valt nog te bezien. De makers van de expo beloven de figuur van Napoleon kritisch onder de loep te nemen. De keizer zwaait ditmaal niet de scepter in Luik.

6. In het hoofd van Charel Cambré

Charel Cambré tekent alles wat beweegt of in stripkaders staat: animatieseries en -films, de stripversies van Spring en Mega Mindy, de gag-reeks Filip en Mathilde over het koningshuis, de jongerenstrip ‘Jump’ over skaters... De winnaar van de Bronzen Adhemar 2020 gooide vooral hoge ogen met de stripreeks Amoras, een realistisch getekende, donkere spin-off van Suske en Wiske. Welkom in de studio van de tekenaar die de Willy Vandersteen van zijn generatie wordt genoemd!

7. Secrets. AI en Luc Tuymans

Rubens kreeg in zijn atelier hulp van leerjongens en meester-schilders. Zou Luc Tuymans zich kunnen laten assisteren door artificiële intelligentie (AI)? De schilder en AI-expert Luc Steels (VUB) doen er samen onderzoek naar. De expo Secrets presenteert hun bevindingen en geeft je inzicht in het creatieve proces. Hoe zette Tuymans een met de smartphone genomen foto om naar het schilderij Secrets? Hoe paste hij het beeld aan?

8. Johan Tahon - Universus

Af en toe pakt het relatief kleine MOU uit met een klepper van een expo. Ditmaal mag een actieve kunstenaar het stadhuis inpalmen. Beeldhouwer Johan Tahon is gevierd in binnen- en buitenland maar zweert bij zijn atelier in Oudenaarde. Hij maakt sculpturen van gips, brons en keramiek die een spectrum van emoties oproepen, van licht tot duister. Op de expo botsen ze – liefdevol, beloven de organisatoren – met de zestiende-eeuwse architectuur, de wandtapijten en de zilvercollectie van het museum. Ook Tahons privéverzameling wordt getoond, met onder meer keramiek uit de vroege islam en de Italiaanse renaissance.

9. Sanam Khatibi – Mind the Artist

Mind the Artist zet zijn opmars door de Brugse musea verder. De nieuwe Belgische kunstenaar op de afspraak is Sanam Khatibi. Haar landschappen en stillevens sluiten mooi aan bij de collectie van het Groeningemuseum. Ze gebruikt de weelderige natuur zoals een renaissanceschilder, maar in plaats van Bijbeltaferelen af te beelden voert ze naakte, bleke vrouwenfiguren op, die hun primitiefste instincten volgen. Haar stillevens ademen een vleugje surrealisme. Khatibi schildert met de precisie van een miniaturist en bewondert Frida Kahlo en Jheronimus Bosch, van wie het Groeningemuseum een drieluik bezit.

10. Daniel Knorr. WE MAKE IT HAPPEN

Als je van je leven in de Oostkantons passeert, spring dan binnen in het IKOB, het Museum voor Hedendaagse Kunst van Duitstalig België. Specialiteit van het huis? Artistiek over de grens gluren en kunstenaars uit Nederland en Duitsland bij ons binnensmokkelen. Daniel Knorr is een Duitse onverlaat die Documenta 14 in Kassel op stelten zette door een brand in het museum te faken. Ja, installatiekunst, het is wat het is. In Eupen heeft hij bescheidener ambities dan op de Olympische Spelen van de kunst, maar hij rekent ook ditmaal op jou om een en ander te laten gebeuren.

Roger Raveel

11. Roger Raveel. Een retrospectieve

De grote retrospectieve Roger Raveel komt niet in het gedrang door de zware dakbrand bij Bozar. Ruim 150 kunstwerken laten je kennismaken met de minzame meester uit Machelen-aan-de-Leie. Zijn geliefde dorp bij Gent, waar hij in 2013 overleed, is niet weg te branden uit zijn schilderijen. Maar langs de idyllische rivieroever, tussen de huisjes, velden en karren, duiken ook abstracte kleurvakken, lege stukken canvas, spiegels, vensters en vogelkooien op. En, ruggelings in beeld, de schilder zelf: speelvogel of noeste werker?

12. De schildersklas van Roger Raveel

Roger Raveel, de invloedrijkste dorpskunstenaar die ons land heeft gekend, zou dit jaar honderd zijn geworden. Zijn jubileum wordt gevierd van Brussel tot zijn geliefde Leiestreek. Het Mudel in Deinze focust op de band die Raveel had met de stad. Hij gaf er les aan de Stedelijke Academie, waar hij vriendschap sloot met Raoul De Keyser en een rolmodel werd voor jonge kunstenaars in spe. Met sommige leerlingen realiseerde hij later spraakmakende projecten.

13. Op het spoor van Suske en Wiske

In Train World kan u de komende weken terecht voor de mini-expo Op het spoor van Suske en Wiske. In heel wat klassiekers van Studio Vandersteen, zoals De Gouden Locomotief, Het Sprekende Testament en De Texasrakkers, speelden treinen, spoorwegen en stations immers een grote rol. In het kader van expo verschijnt het 356ste reeksnummer De Fluitende Olifant. In dit album flitsen onze striphelden terug naar de eerste treinrit in België van 5 mei 1835. Samen met Lambik, Jerom en professor Barabas storten ze zich in een spannend treinavontuur. Dit verzamelalbum zal enkel te koop zijn in de Train Worldshop.

14. Chaise. Stoel. Chair. Defining Design

De meeste designers ontwerpen vroeg of laat een stoel. Uit experimenteerdrift, op vraag van een fabrikant, om ons zitcomfort revolutionair te verbeteren of te spotten met onze zitverslaving. Hoe schikte de stoel zich de voorbije 100 jaar naar onze wensen? Naar het Design Museum Brussel voor een geschiedenis op meestal vier poten, van kruk tot klapstoel en bureaustoel tot sofa!

15. Gustav Klimt. The immersive experience

Dol op digitale animaties en glansrijke schilderkunst? Dan ben je vast verguld met dit nieuwtje: Gustav Klimt, de Oostenrijkse meester van de jugendstil, krijgt een grote immersieve expo in Brussel. De makers beloven een meeslepende belevenis met 360-gradenprojecties, virtueel geanimeerde kunstwerken en een spectaculaire hal met een gouden spiegel. Klimts meesterwerk De Kus wordt een klapzoen van formaat!

16. Aboriginal Art

Australische Aboriginals staan bekend om hun dotpaintings. In principe zijn de stippenschilderijen bestemd voor plechtigheden. Ze vertellen verhalen over de Droomtijd aan de hand van heilige symbolen die niet onthuld mogen worden aan buitenstaanders. Hoort Aboriginal Art dan wel thuis op een expo in Brussel? Hangt ervan af wie je het vraagt. Papunya Tula is een coöperatieve voor en door Aboriginalkunstenaars, die de wereld bewust heeft gemaakt van de artistieke waarde van dotpaintings. In Brussel gaan de stippenschilderijen in dialoog met Westerse moderne kunst.

17. Zien, denken, schilderen. Een gesprek met Roger Raveel

Het Roger Raveel Museum in Machelen borstelt een portret van Raveel als jonge kunstenaar. Schilderijen en tekeningen uit de periode 1945-1965 worden verenigd met werken van bevriende tijdgenoten en internationale leermeesters die de jonge Raveel beïnvloed hebben. Worden verwacht op de afspraak: Raoul De Keyser, James Ensor, Asger Jorn, Fernand Léger, Henri Matisse, Vincent Van Gogh, Constant Permeke, Gustave De Smet en vele anderen.

18. Freddy Tsimba. Mabele eleki lola!

Freddy Tsimba is een meestersmid en kunstenaar uit Kinshasa. Het metalen restafval van de conflicten die zijn land teisteren, smeed hij om tot sculpturen. Kogelhulzen, hospitaalscharen, machetes en lepels worden maskers, vrouwenbustes en taferelen uit het dagelijks leven die oorlog, religieuze indoctrinatie en geweld tegen vrouwen aanklagen én de levenslust van de Congolezen in de kijker zetten. De expo laat 22 werken in dialoog gaan met museumobjecten zoals maskers en moeder-en-kindbeelden. De titel betekent ‘De aarde, stralender dan het paradijs.’

19. Sergio De Beukelaer ½-…

Sergio De Beukelaer vond zelf zijn kunstgenre uit: het fat canvas. Zijn doeken lijken op luchtkussens of dragen elementen in reliëf. Sommige zijn abstract, andere tonen popartachtige slogans of verwijzen naar elementen uit het dagelijks leven, van verkeersbord tot handdoekenrekje. En dat alles in zuurstokkleurtjes die even aanstekelijk werken als de synthesizerpop uit de eighties waar De Beukelaer dol op is. Tot 14 februari geeft je ticket ook toegang tot de expo’s van Maen Florin, Xavier Noiret-Thomé en Stefan Serneels.

20. Boem Paukeslag!

Exact 100 jaar geleden ontketende Paul van Ostaijen een revolutie op papier met zijn dichtbundel Bezette stad. Boem paukeslag, daar stond alles op zijn kop! De dichter speelde met bladspiegels en lettertypes om de Eerste Wereldoorlog in Antwerpen in (woord)beeld te brengen. Hij schreef zijn bundel in Berlijn, waar hij het begin van de Roaring Twenties nog meepikte. Ga op tijdreis in het Letterenhuis en ontdek de fascinerende verhalen achter de dichtbundel aan de hand van prachtig vormgegeven drukproeven, brieven en manuscripten. Bij de expo hoort een reizende multimediale installatie, gecreëerd door vijf jonge kunstenaars.

21. Droogvis, slijk en Algipan: Vlaamse meesters van de cross

Veldrijden ontstond rond 1900 in Frankrijk, maar ontpopte zich pas in de jaren 50 tot Vlaamse volkssport bij uitstek. Dit seizoen draaien de helden van het veld hun rondjes zonder publiek, ook op het WK veldrijden in Oostende. Maar wielerfotograaf Jelle Vermeersch brengt troost. De expo die hij samenstelde, brengt de geschiedenis van de cross in beeld. Topfotografen zitten renners als Liboton, Nys en De Vlaeminck zo dicht op de huid dat het lijkt alsof je tot je enkels in de modder staat.

22. Johan Muyle. No room for regrets

Johan Muyle, een Belgische kunstenaar uit Luik, gidst je op zijn retrospectieve door de sleutelperiodes van zijn kunstenaarsleven. In India creëerde hij samen met lokale afficheschilders monumentale kunstwerken. In Kinshasa knutselde hij bescheiden assemblages ineen met plaatselijke ambachtslui. Voor zijn gemotoriseerde installaties sprokkelde hij onderdelen tijdens reizen en op rommelmarkten. De wereld is een atelier voor Muyle, India zijn grote passie en de condition humaine zijn favoriete onderwerp.

23. #FakeImages

De raid van de Trumpsupporters op het Capitool drukte ons met onze neus op de feiten: nepnieuws, leugens en overdrijvingen bedreigen de democratie. De nieuwe expo in Kazerne Dossin kan je wapenen tegen de fabeltjesfuik van YouTube, Facebook en andere sociale media. Arthur Langerman, een Belgische Holocaustoverlevende, verzamelt sinds vijftig jaar antisemitische tekeningen, affiches en objecten. Zijn collectie is het startpunt voor een expo die de technieken en tactieken van haatzaaiers en misleiders ontmantelt, van antisemitische propaganda tot hedendaags fake news.

24. Félix Luque Sánchez - Verisimilitude

De nieuwe expo bij MIMA heeft een stevig sciencefictiongehalte. Geheimzinnige machines hebben de museumruimtes overgenomen. De geluiden die ze produceren, verraden activiteit, maar hun functie blijft raadselachtig. Kan de toestand uit de hand lopen of kijk je naar onschuldige machinale schoonheid? Kunstenaar Félix Luque Sánchez gebruikt digitale technologieën en ontwikkelt zelf de software voor zijn machines, installaties, sculpturen… ontdek bij MIMA hoe je ze het best noemt.

25. De wondere wereld van Stef

De kans is groot dat je al werk van Stef Vanstiphout (1931-1995) in handen hebt gehad. De illustrator, cartoonist en karikaturist uit Hasselt tekende talloze covers van kinder- en jeugdboeken. Hij publiceerde spotprenten in tijdschriften en ontwierp de Hasseltse toeristische brochures en het programma van de Virga Jessefeesten. Vanstiphout liet het Stadsmus meer dan driehonderd werken na, of ruimschoots genoeg voor een wondere expo met een vleugje nostalgie.

26. All I want. Portugese kunstenaressen van 1900 tot 2020

Wat Portugese kunstenaressen de voorbije 120 jaar wensten, is actueler dan je zou denken. Het land kreunde 45 jaar onder de conservatieve dictatuur van Salazar, die structureel seksisme aanprees als een strengkatholiek levensideaal. Deze erfenis werkt nog door in Portugal en staat niet erg ver van ons bed. In Bozar bekijk je Portugese kunstenaressen door hun eigen bril. Welk beeld creëerden ze van zichzelf? Hoe maakten ze hun ambities waar, in de kunst en in het leven? Maria Helena Vieira da Silva migreerde naar Parijs, nam de Franse nationaliteit aan en werd de grootste moderne Portugese kunstenaar.

27. Roy Lichtenstein, Visions Multiples

Schilderijen van Roy Lichtenstein lijken op uitvergrote  plaatjes uit stripverhalen, tekstballonnen én klanknabootsingen inbegrepen.  Een Lichtenstein herken je in een oogopslag. Maar dat maakt van deze kunstenaar geen one trickpony. De grote overzichtsexpo in Bergen toont je aan de 
hand van honderd werken dat hij een verbluffend arsenaal van technieken beheerste. Email, keramiek, plexiglas… Lichtenstein experimenteerde heel zijn leven. Hij bestormde de kunstwereld in de jaren 1960 en zette de bakens van de popart uit, samen met Andy Warhol, van wie een 
grote expo loopt bij museum La Boverie in Luik.

28. Tik Tak – de expo

Het meest succesvolle Belgische televisieprogramma ooit krijgt een expo in Fort Napoleon. Tik Tak werd van 1981 tot 2006 uitgezonden en aan dertig landen verkocht. Vorig jaar liet Ketnet nieuwe afleveringen inblikken. Op de interactieve expo in Oostende kan je kleuter levensechte Tik-Takdecors binnenstappen, een scène spelen met het drinkmannetje en swingen op de discovloer. De schaapjes uit de begingeneriek hebben zich verstopt bij kinderwinkels in de stad. En de herdershond?

29. 100 x Congo

In 2020 is het exact honderd jaar geleden dat Antwerpen, in volle koloniale tijd, zijn Congolese museumcollectie verwierf. Wat zijn de verhalen achter de Congolese objecten? En hoe belandden ze in de havenstad? De expo zet honderd unieke Congolese werken centraal en gaat in op hun betekenis voor diverse Congolese volken. Je leert over de impact van christelijke missies op de Congolese cultuur en over de blik van Congolezen op de ‘witte’.  

30. National Geographic – 130 jaar reizen en verkennen

'National Geographic – 130 jaar reizen en verkennen' komt voor de eerste keer naar België, de tentoonstelling vindt plaats in de Abdij van Stavelot. Deze tentoonstelling schetst de hoogtepunten van meer dan 130 jaar aan avonturen door middel van een honderdtal foto’s. Er worden zes thema’s gepresenteerd, elk van hen ondersteund door videoreportages.  

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer