Kom je mee kamperen?

5 minuten leestijd
Kamperen in groep is fijn, vinden ze bij Pasar Kampeerclub Stad en Rand. Víer kampen staan er dit jaar op het programma. Deze zomer wordt het Hoogerheide in Nederland. Er wordt heel wat energie in gestopt om er een topkamp van te maken. Ga je mee op prospectie met gidsen Luc, Karla, Ilse en Niek? Bestemming: Grenspark Kalmthoutse Heide.
reportage
  • Kamperen

Er waait een nieuwe wind door Pasar Kampeerclub Stad en Rand. Luc Boonen nam als voorzitter de fakkel over van Jean Verbeeck. Hij staat samen met zijn team klaar om ook dit jaar actieve en gezellige kampeerkampen te organiseren. Ik tref Luc, samen met bestuursleden Karla, Ilse en Niek (en de honden Rebelle & Troubles), bij onze noorderburen. Op camping Familyland in Hoogerheide vertellen ze over hun kampeerkriebels. ‘Wij nemen al meer bijna 20 jaar deel aan de Pasar kampeerkampen, samen met onze kleinkinderen. Dat is ons moment. Het kamperen in groep is enorm fijn. Je merkt dat iedereen hier naar uitkijkt. We komen aan op de camping en alle deelnemers zijn vrolijk. ‘Samen’ is één van de belangrijkste factoren van de kampen’, vertellen Luc en Karla enthousiast.

Of het programma nu volledig vastligt en gecommuniceerd wordt naar de deelnemers? ‘Neen hoor, het is toch nog wat puzzelen. Bovendien maken we de activiteiten niet vooraf bekend. Soms moeten we snel kunnen schakelen, alleen al door het weer. En we willen nog de vrijheid hebben om in te spelen op eventuele festiviteiten in de omgeving’, besluiten ze.

Meer info: www.pasar.be/stadenrand

‘Moederkeskamp’

Recreatiedomein Familyland is de uitvalsbasis voor het zomerkamp dit jaar. Het ‘Moederkeskamp’, want op 15 augustus worden mama’s in de provincie Antwerpen in de bloemetjes gezet. Op het domein valt er heel wat te beleven. Bowling, binnenzwembad, speeltuin …  Het is er allemaal. ‘Die activiteiten vinden wij belangrijk. Elk kamp telt gemiddeld 25 stellen plus (klein)kinderen: samen zo’n 100 personen. Volwassenen, jongvolwassenen en kinderen. Er moet dus voor elk wat wils zijn’, legt Ilse van het Jeugdanimatieteam uit.  Bij de selectie is uiteraard ook de prijs een doorslaggevende factor: ‘Betaalbaar voor iedereen, daar streven we naar’, vertelt penningmeester Niek. En natuurlijk gaat er ook veel aandacht naar schoon sanitair en voldoende ruime plaatsen. ‘Als we een camping gevonden hebben die

onze grote groep kan ontvangen, maken we afspraken over de prijs en gaan we op prospectie. Want we organiseren tijdens de kampen ook heel wat activiteiten, vrijblijvend weliswaar’, legt Karla nog uit. Op en rond dit recreatiedomein is er aan mogelijkheden geen gebrek. We trekken de stapschoenen aan en gaan de omgeving verkennen. Ver hoeven we niet te stappen om te genieten van de prachtige natuur. Wandel je mee?

Ssssst …  heerlijk stil

Naast de camping ligt een natuurparel: Grenspark Kalmthoutse Heide. Dit diverse en dynamische natuurgebied van heide, vennen, bossen en landduinen ligt aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens. Hier overheerst de stilte. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het park het officiële statuut van stiltegebied heeft. Van de prachtige natuurpracht word je vanzelf al stil. Wij volgen natuurpad Kortenhoeff en zien al snel houten paaltjes met qr-codes. ‘Een combinatie van de natuurlijke en de digitale wereld’, vertelt Karla. ‘Ideaal voor de kinderen, want via de qr-codes krijgen ze interessante informatie over het gebied of leuke spelopdrachten. Dat vinden we een meerwaarde.’

 

grensparkkalmthoutseheide.com

Ooit oorlog, nu geschiedenis

We laten de prachtige natuur even voor wat ze is en duiken het oorlogsverleden in. Woensdrecht en de streek Brabantse Wal lagen op een strategische plek. De Slag om Woensdrecht speelde dan ook een belangrijke rol bij de bevrijding van Nederland. Nu, ruim 80 jaar later, tekenen veel van de verdedigingswerken uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds het landschap. In Woensdrecht houden we halt aan een originele Amerikaanse Shermantank. Die viel in 1944 uit bij die Slag om Woensdrecht. Dit monument ligt op de fietslus langsheen een rij verdedigingswerken. ‘Zo’n fietsroute in de omgeving is natuurlijk altijd interessant. Sowieso springen we ieder kamp wel eens op de fiets. Deze tocht zou bijvoorbeeld onze fietsdagtocht kunnen worden. Een bevoorradingsstop met hotdogs hoort bij die traditie’, vertelt Luc. Samen eten is bij deze kampeerclub steeds een fijn moment. ‘We organiseren wel eens een gemeenschappelijke maaltijd zoals de paasbrunch, maar meestal gebeurt het gewoon vanzelf. Net dat maakt het zo plezant. We zetten wat barbecues samen, schuiven tafels tegen elkaar, bakken elk ons eigen vlees en eten samen. Dit zorgt voor een hoop gezelligheid. Zo’n spontaan momenten zijn echt een grote meerwaarde voor ons kamp’, voegt Niek er aan toe.

Shermantank, Onderstal, 4634 Woensdrecht.

vvvbrabantsewal.nl

Op zoek naar Schanulleke

We steken de grens over naar België en brengen in Kalmthout een bezoekje aan de voormalige villa van striptekenaar Willy Vandersteen. Niet toevallig is hier het Suske en Wiske Museum gevestigd. In dit familiemuseum valt heel wat te beleven. ‘Dit lijkt ons wel een uitstapje waard. Misschien is het wel pure nostalgie? Wij stonden vroeger alvast te popelen om naar de boekhandel te trekken telkens er een nieuw album van Suske en Wiske verscheen’, lacht Karla. Luc verwacht dat de teletijdmachine de kleinsten wel zal kunnen bekoren. Dat het steeds een uitdaging is om jong en oud te boeien met activiteiten, steken mijn gidsen niet onder stoelen af banken. ‘We proppen de dagen niet vol met activiteiten. Een dagje rust – dan gaan de mama’s meestal even shoppen – en activiteiten op de camping zelf zijn ook een leuke invulling van het kamp. En natuurlijk zijn er ook de knutselmomenten in het kampthema. Er passeerden er al heel wat de revue. Denk maar aan James Bond, Hawaï, Highland Games … En de jongeren hebben ook graag eens tijd om te chillen. Wanneer er op de camping een hangplekje is voor hen, dan is dat mooi meegenomen. Ze hebben niet altijd zin om in het voortuintje bij hun ouders te zitten’, lacht Ilse.

Suske en Wiske Museum, Beauvoislaan 98, 2920 Kalmthout. www.suskeenwiskemuseum.be.

Spring je mee op de kar?

Ook het Karrenmuseum in Essen is een leuk familiemuseum. ‘Een doe-museum, hier kan je  de handen uit de mouwen te steken. Dat is altijd leuk als activiteit tijdens onze kampen’, legt Luc uit.  Maar er is meer, want het Karrenmuseum omschrijft zichzelf als ‘een plaats voor creatievelingen, handige Harry's en Henriettes, speurneuzen, speelvogels, echte luistervinken en levensgenieters’. ‘En de toegangsprijs is absoluut democratisch’, geeft Luc nog mee. Bovendien vind je verspreid over het museumpark heel wat  picknickbanken midden in het groen. ‘Fijn dat we hier ook onze eigen lunch kunnen opeten, in zo’n mooi decor’, vult hij nog aan.

Karrenmuseum Essen, Moerkantsebaan 52, 2910 Essen. karrenmuseum.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer