4 x nieuw in de musea

4 minuten leestijd

Modefoto’s van Man Ray, mysterieuze Zuid-Koreaanse sculpturen, muren in al hun verschijningsvormen of de Egyptische Oudheid? Pasarreporter Gert Corremans selecteert 4 nieuwe expo’s in de musea.

(Foto: Man Ray Trust)

actua
  • Uitstappen en vakanties

Brussel: Expeditie Egypte

Jean Capart zou je de Indiana Jones van België kunnen noemen. De ambitieuze, flamboyante archeoloog koesterde een diepgravende interesse voor farao’s en piramiden en toverde Brussel om tot de wereldhoofdstad van de egyptologie. Op Expeditie Egypte draait het Museum Kunst en Geschiedenis de klok een eeuw terug om je samen met Capart de woestijn in te sturen. Aan de hand van historische fotomateriaal reis je mee met zijn expedities.

De fascinatie voor Egypte dateerde al uit de negentiende eeuw, toen Napoleons militaire veldtochten de Egyptekoorts in Europa hoog deden oplaaien. Belgische industriëlen en diplomaten schonken toen de eerste oud-Egyptische voorwerpen aan het museum. Capart breidde de collectie uit en gaf ze een wetenschappelijke basis.

De expo toont tweehonderd unieke objecten, van grafstèles en shabti-beeldjes tot versierde lijkkisten en een prachtig geïllustreerd dodenboek. Capart zelf schopte het niet tot filmheld, maar duikt op in de stripverhalen van Kuifje, als professor Bergamot in het tweeluik De Zeven Kristallen Bollen en De Zonnetempel.

31 maart tot 1 oktober, Museum Kunst en Geschiedenis, Jubelpark, Brussel

Gent: Haegue Yang en Pieter Engels

Fierheid in het S.M.A.K., dat als eerste Belgisch museum kan uitpakken met een solo-expo van Haegue Yang. De Zuid-Koreaanse kunstenares kent wereldwijd succes met haar mysterieuze sculpturen. Voor Several Reenactments wordt de hele museumzaal geschilderd in wat Haegue Yang ‘Quasi-Yves Klein Blauw’ noemt. Mensachtige figuren, gemaakt van belletjes, kunstplanten, pruiken en zonnelampen bevolken de ruimte; de kabinetten links en rechts van de sculpturengroep zijn gevuld met video’s en installaties en spiegelen elkaar. Door hun eenvoudige vormen doen de figuren aan prehistorische beeldjes denken, maar ze zijn uitgevoerd in industriële materialen. Dubbelzinnigheid troef, wat net de charme is.

Ook intrigerend: Fabulous Oldest Hits, een overzichtsexpo van de Nederlandse conceptuele kunstenaar Pieter Engels. Antiautoritair als hij was, doorprikte Engels in de jaren zestig en zeventig graag de ernst en de commercie van de kunstwereld. Met Strike Project beloofde hij zijn activiteiten als kunstenaar definitief te staken in ruil voor 25 miljoen gulden. An offer you can’t refuse? De minister van Cultuur ging er niet op in. 

22 april tot 10 september (beiden), S.M.A.K., Gent

Antwerpen: Man Ray

In 1924 maakte de Amerikaanse fotograaf Man Ray een typisch surrealistische associatie. Omdat de naakte rug van zijn model hem aan een viool deed denken, tekende hij de ƒ-vormige klankgaten van het muziekinstrument daadwerkelijk op de foto. Le Violon d’Ingres is een eeuw later in het collectieve geheugen gegrift en haalde 12 miljoen dollar op een kunstveiling in New York: de duurste foto ooit.

Bij MoMu – ModeMuseum Antwerpen ontdek je vanaf 22 april de foto’s die Man Ray maakte in opdracht van de toonaangevende couturiers van zijn tijd, zoals Elsa Schiaparelli en Coco Chanel, en voor modemagazines als Vogue, Vanity Fair en Harper’s Bazaar. Man Ray en de mode verenigt de inventieve, surrealistische beelden van de fotograaf met de al even gedurfde modesilhouetten uit het interbellum. Ook hedendaagse ontwerpers, zoals Chanel, Martin Margiela en Dries Van Noten, laten zich inspireren door Man Ray. Als surrealist was hij niet vies van een vette knipoog. Le Violin d’Ingres betekent ‘favoriete hobby’ in het Frans.

22 april tot 13 augustus, MoMu – ModeMuseum Antwerpen.

Luik: Extra Muros en Daniel Buren

Daniel Buren is de Franse streepjeskunstenaar. Overal heeft hij zijn sterk contrasterende strepenpatronen aangebracht. In woningen, musea of openbare gebouwen. Op muren, posters of wimpels. In Nieuwpoort wapperen de kleurrijke windzakken die hij installeerde voor het Beaufort kunstfestival. Tot 15 oktober tovert hij het station Luik-Guillemins in een gigantisch kleurenspel. De installatie omspant het hele station en verandert met het weer, de lichtinval en de seizoen.

Bij Europa Expo, de tentoonstellingsruimte in het station, loopt vanaf 22 april Extra Muros, een interactieve expo over muren doorheen de geschiedenis. Ze komen volgens de makers in verschillende soorten en vormen. De Berlijnse Muur onderdrukte en rukte families uiteen, de Muur van Trump staat voor de ontmenselijking van migranten. De Chinese Muur bakende de grens af en heeft betekenis als historisch monument. Muren bieden mensen ruimte om zich uit te drukken, van grotschildering tot streetart, of vormen barrières die we kunnen doorbreken dankzij technologische vooruitgang, zoals de geluidsmuur. De voorwerpen en kunstwerken op de expo komen uit binnen- en buitenlandse collecties, onder meer uit het Louvre.

23 april tot 1 oktober, Europa Expo, Station Luik-Guillemins

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer