6x laatste kans in de musea

rr
4 minuten leestijd

Met het nieuwe cultuurseizoen in aantocht verdwijnen er heel wat expo’s uit de musea. Pasarreporter Gert Corremans selecteert zes aanraders die je nog heel even kan gaan bekijken.

actua
  • Uitstappen en vakanties
Rebels tuinieren

Verbeter de wereld, begin in je tuin? In Brugge heb je nog enkele dagen de tijd om Rebel Garden te bezoeken. De expo vertakt zich over drie musea (Groeningemuseum, Gruuthusemuseum, Sint-Janshospitaal) en onderzoekt onze verstoorde relatie met de natuur en de planeet. De tuin duikt op in het werk van tientallen historische en hedendaagse kunstenaars als symbool voor verzorging, creatie en verzet, en als barometer van de toestand van onze planeet. Trek in Brugge de natuur en de wereld in met Emile Claus, Roger Raveel, Pieter Bruegel II, Otobong Nkanga, Guillaume Bijl, Rose Wylie en vele anderen, en droom van je eigen kleine revolutie tegen de ontaarding en ontmenselijking van ons leefmilieu. Twaalf kunstwerken in de openbare ruimte van de Triënnale Brugge sluiten aan bij de expo.

Rebel Garden en Triënnale Brugge, tot 1 september, Gruuthusemuseum, Groeningemuseum en Sint-Janshospitaal en twaalf buitenlocaties, Brugge

In goede en kunstzinnige tijden

In Villa Empain loopt nog heel even een grote overzichtsexpo over het Duitse kunstenaarskoppel Josef en Anni Albers. Ze ontmoetten elkaar aan het Bauhaus in Weimar. De legendarische kunstschool koesterde conservatieve ideeën. Ze dwong arbeiderszoon Josef om te schilderen en zette Anni als vrouw achter het weefgetouw. In 1933 migreerden ze, inmiddels gehuwd, naar Amerika. Josef ontpopte zich tot de meest invloedrijke kunstleraar in de VS; Anni werd de eerste textielkunstenaar met een soloexpo in Museum of Modern Art in New York. In de Villa Empain tonen honderd werken je hoe ze elkaar hun leven lang steunden en inspireerden, in de liefde en de kunst.

Josef en Anni Albers. Een gevierd modernistisch koppel, tot 7 september, Villa Empain, Brussel

Kleurrijke jongens, die Romeinen!

De expo De oudheid in kleur in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren werd al eens verlengd, maar gaat nu echt zijn laatste dagen in. Grijp dus je kans en ga de witmarmeren beelden uit de klassieke oudheid bekijken zoals ze er echt uitzagen: kleurrijk beschilderd. Het Gallo-Romeins Museum stelt tientallen wetenschappelijke reconstructies tentoon, die eerder te zien waren in het Metropolitan Museum of Art in New York. Videofilms leren je hoe de beelden gemaakt werden. De kleuren spatten van de reconstructies af. Ieder detail werd in de verf gezet, van ogen en wenkbrauwen tot vingernagels en juwelen. 

De oudheid in kleur, tot 1 september, Gallo-Romeins Museum, Tongeren

Luisteren naar dieren

Dierenleven in het M HKA daagt je uit om je relatie met dieren anders te bekijken. Misschien hou je zielsveel van je hond, papegaai of paard. Of was je als kind gefascineerd door nachtvlinders, tijgers of adelaars. Maar kan je je ook inleven in het standpunt van het dier? En vriendschap sluiten op gelijke voet/poot? 

Circa veertig kunstenaars stellen pertinente vragen over wie of wat dieren zijn en bekritiseren het idee dat de mens een superieure soort met een uitzonderlijk bewustzijn is. Dieren krijgen ook zelf een stem op de expo. Spits je oren in de sonische ruimte en luister naar tsjilpende vogels, lachende ratten en fluistertonen uit het Amazonewoud. De expo pleit voor empathie in de omgang met dieren, net als de roman Dierenleven van Coetzee.

Dierenleven, 8 juni tot 22 september M HKA, Antwerpen www.muhka.be

Ensors vrouwelijke collega’s

Eind september gaat in Antwerpen de tweede grote Ensorexpo van het jaar van start. Voor het zover is, kan je nog in het Ropsmuseum terecht voor misschien wel de interessantste reis naar Ensors tijd. De expo Le Cercle des Femmes Peintres teleporteert je naar het eerst kunstensalon voor vrouwelijke schilders. Maria Gasparoli, zelf een schilder, was de drijvende kracht achter salon. Maar liefst 79 kunstenaressen sloten zich aan bij haar kunstkring en toonden hu werk op vier salons tussen 1888 en 1893. Een raadsel hoe ze het klaarspeelt om zoveel vrouwelijke schilders te vinden in België, schamperde L’Art moderne, toen het toonaangevende kunsttijdschrift. De expo reconstrueert de salons en laat de thema’s van toen opnieuw aan bod komen (bloemen, samenleving, portret, landschap). Hedendaags kunstenaar Kikie Crêvecoeur sluit zich aan bij de kunstkring en gaat in dialoog met de werken van haar voorgangers.

Le Cercle des Femmes Peintres, featuring Kikie Crêvecoeur, tot 8 september, Musée Félicien Rops, Namen

Oekraïens futurisme

Nog tot 8 september kan je bij FeliX Art & Eco Museum in Drogenbos in de fascinerende Oekraïense kunstgeschiedenis duiken. Futuromarennia focust op de Oekraïense avant-garde van de jaren 1910 tot 1930. De meeste kunstenaars waren toen aanhangers van het futurisme: de mens is even maakbaar als een machine. Wetenschap en technologie worden de motor van de nieuwe samenleving. Het natuurlijke biotoop van de mens-machine is de metropolis, de grootstad. Op één cruciaal punt verschilden de Oekraïense futuristen van hun Europese tijdgenoten: de vooruitgang moest verankerd blijven in de Oekraïense cultuur. Oekraïne was na de Eerste Wereldoorlog even onafhankelijk, maar in 1921 nam het Russische communistische regime het land weer in. De expo liep kort voor de Russische invasie liep in Kiev en kreeg tijdelijk onderdak bij FeliX Art & Eco Museum.

Futuromarennia. Oekraïne & avant-garde, tot 8 september, FeliX Art & Eco Museum, Drogenbos

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer