Berlijn, restaurant Kanaan

Getest en goedgekeurd: 15 lekkere adresjes in Berlijn

8 minuten leestijd

Een citytrip naar Berlijn gepland? Je leert de Duitse hoofdstad veel beter kennen als je gaat eten en drinken in de gezelligste wijken. Gert Corremans probeerde alvast 15 heerlijke adresjes uit waar messcherp, toegankelijk en origineel gekookt wordt. Ook voor vegetariërs en veganisten!

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Berlijn is een drukke, uitgestrekte stad. Je moet haar oases vinden om echt van je citytrip te genieten. Stille, leefbare buurten met brede voetpaden, waar je het gedruis van de verkeersaders niet hoort. Groene pleintjes met originele restaurants, alternatieve winkeltjes en wekelijks de kraampjes van de biologisch boerenmarkt.

Wij verkenden de tofste buurten met de fiets en selecteerden er 15 adresjes waar je proeft wat er reilt en zeilt in de Berlijnse gastronomie. Omdat het zo’n zonnige lente is, krijg je onze favoriete biertuin er als bonus bij. Het beste nieuws: als het om vegetarisch of veganistisch koken gaat, loopt Berlijn een paar decennia voor op Parijs, Brussel of Barcelona.

Of dat leuk is, fietsen in Berlijn? Jawel: de stad investeert in betere fietspaden, maar je legt grote afstanden af. Daarom geven we bij alle adresjes de dichtstbijzijnde halte van de U- of S-Bahn mee. Handig, toch? Los geht’s!

1. Niet meer arm, nog wel sexy

Berlijn was ‘arm aber sexy’, maar intussen slaat de gentrificatie toe. De Oranienstrasse in Kreuzberg een van de coolste straten ter wereld, zoals Time Out Magazine beweert? Daar zullen sommige Berlijners smakelijk om lachen. Anderzijds, waarom de acuut hippe vogel uithangen als je in het brave maar fraaie boetiekhotel Orania aan tafel kan gaan voor het X-berg Duck menu? Of Pekingeend op z’n Kreuzbergs, geserveerd in vier bereidingen? Wedden dat je de pannenkoekjes met gebakken eendenvel en hoisinsaus nooit meer vergeet… Het restaurant sluit naadloos aan bij de bar, waar lokale bands optreden.

Restaurant en Hotel Orania

Oranienstrasse 40, U: Moritzplatz, Kreuzberg

www.orania.berlin

2. Berlijnse bouletten

Markthalle Neun in Kreuzberg wil een community rond lekker eten zijn, niet alleen een historische overdekte markt waar buurtbewoners hun verse groentjes kopen. Op Streetfood Thursday kan je snelle snacks uit de hele wereld proeven. Doen Argentijnse empanadas, Koreaanse tteokbokki of Oekraïense borsjtsj je al watertanden? Of ga je liever radicaal lokaal? Een aperitiefcocktail met Berlijnse gin, gevolgd door Berlijnse bouletten, is een gouden combo!

Markthalle Neun

Eisenbahnstr. 41, U: Görlitzer Bahnhof, Kreuzberg

www.markthalleneun.de 

3. Hummus in de hoofdrol

De Levante-Küche hoort bij de boeiendste keukens die je in Berlijn kan proeven. Chef-koks uit de Levant, dat wil zeggen Syrië, Israël, Palestina, Libanon of Jordanië, toveren je tafel vol heerlijke mezze. Delen en dippen maar! Prenzlauer Berg, met zijn historische woonkazernes en kasseistraten, is een prima plek om in deze sprankelende culinaire scène te duiken. Trek in kofte of lamskebab? Stap dan binnen bij Simsim aan de Kollwitzplatz. Een plein verderop, bij Kanaan, draait het sharingmenu om hummus, falafel en vers brood. Uitbaters Oz Ben David (Israëlisch) en Jalil Dabit (Palestijn) noemen zich graag ‘hummusseksuelen’. Ze baten een vegetarisch restaurant uit, dat racisme en haat buiten houdt en vluchtelingen tewerkstelt.

Simsim
Husemannstr. 1, U: Eberswalder Strasse, Prenzlauer Berg

www.simsim-restaurant.de 

Kanaan
Schliemannstr. 15, U: Eberswalder Strasse, Prenzlauer Berg

www.kanaan-berlin.de

4. Duitse diner en bistro

Het Scheunenviertel bruiste in de jaren 1920, met overal Joodse bakkerijen, eethuizen en winkels. Nu liggen de straten rond het beroemde Volksbühne-theater er stil bij. Restaurant TRIO fleurt de buurt alvast een beetje op. Drie vrienden lieten een gezellige bistro inrichten in een strakke modernistische stijl en specialiseren zich in Duitse en Centraal-Europese klassiekers, bereid met lokale ingrediënten, en opgefrist met een hedendaagse touch. Vegetariërs krijgen een even mooi menu voorgezet als vleeseters.

Restaurant TRIO
Linienstrasse 13, U: Rosa-Luxemburgplatz, Mitte
www.trioberlin.net 

5. Cheddarwafel of eggs Benedict?

Verwen jezelf met een luxeontbijt bij het heerlijke Frühstück 3000. Laat je niet ontmoedigen door de zielloze nieuwbouw in de buurt, of de kille, geharnaste architectuur van het Joodse Museum aan de overkant van de straat. Hier stoomt een voormalige souschef uit een sterrenzaak je ontbijtje klaar, van klassieke egg’s Benedict (10/10 voor de Hollandaisesaus!) tot een verrassende cheddarwafel. Manager Martin ging van start met een grote tegenslag, de coronacrisis. Wat hij relativeerde dankzij zijn oma. ‘Ze zei: wij moesten onze zaak in 1945 herbeginnen in een verwoeste stad.’

Frühstück 3000 Kreuzberg
Fromet-und-Moses-Mendelssohnplatz, U: Kochstrasse, Kreuzberg

www.fruehstueck3000.com

6. Döner macht schöner!

Je mag pas ‘Ich bin Berliner’ zeggen nadat je verbijsterend lang hebt aangeschoven voor een döner kebab. Mustafa’s Gemüse Kebab nabij Tempelhof klokt zelfs in de winter wachttijden van een uur. Of je geduld beloond wordt? Natuurlijk, je mag op de stoep een dürümwrap propvol groenten en vlees opsmikkelen. Berlijnser wordt het niet! Of de döner kebab dan niet Turks is? Wel, het was een Berlijnse Turk die op het idee kwam om het vlees in een platbrood te wikkelen. Niet Mustafa, die ging viraal dankzij een studentenfilm.

Mustafa’s Gemüse Kebab
Mehringdamm 32, U: Hallesches Tor, Kreuzberg

7. Berlijnse pannenkoeken

Toen Kennedy in 1963 het door de Berlijnse muur omsingelde West-Berlijn bezocht, deed hij de legendarische uitspraak: ‘Ich bin ein Berliner.’ Niet één Berlijner hoorde hem ‘Ik ben een Berlijnse bol’ zeggen. Want dat gebakje noemen ze Berliner Pfannkuchen. De oude anekdote is dus een broodje aap. Voor andere broodjes van zuurdesem en verse gebakjes raden we je FREA Bakery aan. Of je nu ontbijt, luncht of koffie met gebak bestelt, je smult hier van recepten van het veganistische zero-waste-restaurant FREA, dat een groene Michelinster heeft. Zero waste houdt in dat de etensresten gecomposteerd worden. 

FREA Bakery
Gartenstrasse 9, S: Nordbahnhof, Mitte
www.freabakery.de

8. Back to the DDR

De twee Duitslanden waren 45 jaar gescheiden, maar bleven allebei dol op Kaffee und Kuchen. Bestel een filterkoffie en het grootste stuk taart uit de toonbank bij Café Sibylle, kijk door het metershoge venster naar de Karl Marx Allee en vergeet het jaar of zelfs decennium. De 2 km lange pronkboulevard dateert uit de jaren 1950 en overdondert je met monumentale socialistische architectuur. Daarin schuilden hypermoderne appartementen, uitgerust met de nieuwste snufjes. Gevels waren bekleed met aardewerken tegels uit Meissen. Langs deze straat, die begint bij de Alexanderplatz, toonde de DDR zich van haar beste kant. Café Sibylle richtte een museumpje in over het thema.

Café Sibylle
Karl-Marx-Allee 72, U: Straussberger Platz, Friedrichshain
www.cafe-sibylle.org 

9. Vriendelijke straathoekbrouwerij

Berlijners koesteren hun U- en S-Bahn, die dag en nacht frequent rijden. Bij het S-Bahnstation Ostkreuz clusteren eet- en uitgaansadresjes samen. In de taproom van Strassenbräu kan je maar liefst veertien huisbieren van het vat degusteren. Het fluweelzachte Schwarzbier Nitro en de fruitige Hazy Pale Ale waren om snor en lippen bij af te likken, maar ook de vriendelijke, inclusieve sfeer scoorde bij ons hoge punten. Extra tip: probeer de veganistische döner van de buren van Vöner.

Strassenbräu
Neue Bahnhofstr. 30, S: Ostkreuz, Friedrichshain

www.strassenbraeu.de

10. Thais en veganistisch

Of Berlijn écht culinair vernieuwend is? Vooral veganistische adresjes koken op het scherpst van de snee. Rond de Boxhagener Platz heb je ze voor het uitkiezen. Wij stapten binnen bij Li.ke: serious/thai/vegan en hebben de dierlijke eiwitten niet gemist. Het kleurrijke interieur ziet er geïmproviseerd uit. Kraakpand meets foodmarket, die sfeer. Je kan je maaltijd samenstellen uit kleine tapasbowls of, als je niet te veel wil nadenken, een groter gerecht kiezen, zoals pad thai of penangcurry. Thais koken zonder vissaus is een stunt, en de eigenaars beweren dat ze het eerste Thaise vegan restaurant in Duitsland zijn.

Li.ke: serious/thai/vegan
Grünberger Str. 69, U: Samariterstr., Friedrichshain

www.likethaivegan.squarespace.com

11. Hartig stukje stadsnatuur

Een rondje gefietst of gerolschaatst op het voormalige vliegveld van Tempelhof? Duik dan de Schillerkiez in, de wijk aan het einde van de landingsbanen. In Neukölln, vroeger de migrantenbuurt met de slechte reputatie, schieten hippe adresjes als paddenstoelen uit de grond. Dé verborgen parel is Café Botanico, een farm-to-table eethuis dat ’s avonds Italiaanse en Duitse keuken serveert. Overdag pluk je een stukje taart of quiche van het buffet. Drink daar vooral een kopje thee bij, want de kruiden komen uit de eigen achtertuin: een groen paradijs waar de eigenaar groenten, fruit en kruiden verbouwt in permacultuur. Als gast mag je de tuin bezichtigen.

Café Botanico
Richardstr. 100, U: Rathaus Neukölln, Neukölln

www.cafe-botanico.de

12. Geëmancipeerde groenten

Tijd nu voor een mespuntje haute cuisine. Chef Sebastian Frank heeft groenten en fruit geëmancipeerd. Vlees en vis mogen nog mee op het bord, maar spelen niet langer de hoofdrol. Als vegetariër ontzeg je je dus niets bij Restaurant Horvath, en ook de niet-alcoholische dranken die je aan je menu kan koppelen, doen niet onder voor de mooie wijnkaart. In zijn signatuurgerecht laat de chef je het verschil tussen jonge en rijpe selder ontdekken. Misschien had je het al door, maar dit restaurant is Michelinsterren waard. Twee om precies te zijn, en die degusteer je in Berlijn voor minder geld dan in België. Frank richtte ook mee Die Gemeinschaft op, een vereniging voor boeren en koks die de weg van riek tot vork korter maakt.

Restaurant Horvath
Paul-Lincke-Ufer 44a, U: Kottbusser Tor, Kreuzberg
www.restaurant-horvath.de

13. Michelinbrunch in de cocktailbistro

Bourgondiërs die nooit vlees of vis aanraken, beleven zotte gastronomische avonturen bij Bonvivant. Chef-kok Nikodemus Berger stoomt afwisselend een vegetarisch of veganistisch menu klaar. Bij iedere gang vermeldt hij de lokale teler die de prachtproducten leverde. Kies er aangepaste dranken bij, en je mag je pas echt schrap zetten, want het hart van Bonvivant is de bar, waar extravagante mixdrankjes gecreëerd worden. De bedoeling is uiteraard niet dat je 2,44 promille alcohol in je bloed haalt. Dat zou vloeken met de Michelinster die chef Berger behaalde. Tip: deze cocktailbistro serveert ook een brunch op sterrenniveau.

Bonvivant
Goltzstr. 32, U: Nollendorfplatz, Schöneberg
www.bonvivant.berlin 

14. Altijd fijn: een scheutje azijn

Restaurant Brikz huist in een voormalige jazzclub, dicht bij de Kurfürstendamm, de bekendste winkelstraat van West-Berlijn. Net als bij Horvath en Bonvivant is water inbegrepen bij je menu en zijn vlees en vis, vegetarisch of veganistisch gelijkwaardige opties. Chef Arne Anker komt uit Noord-Duitsland en experimenteert graag met aciditeit en zeldzame kruiden. Achter zijn fornuis goochelt hij met dertig soorten azijn en ongewoon citrusfruit. Fraîcheur gegarandeerd dus in je vijf- of zevengangenmenu, dat varieert volgens wat dagvers en lokaal verkrijgbaar is.

Restaurant Brikz
Grolmanstr. 53, S: Savignyplatz, Charlottenburg
www.restaurantbrikz.de 

15. Oost, west, Schleusenkrug best

De Schleusenkrug stal ons hart al bij ons eerste bezoek aan Berlijn. Bij de sluis aan het Tiergartenpark opende de familie Fistler in 1954 een simpele kiosk, die later uitgroeide tot een biertuin. Schippers en opvarenden bestelden ijsjes of bier terwijl hun schip versast werd. Na de val van de muur troffen Oost-en West-Berlijners elkaar hier, omdat de Tiergarten tussen de beide stadsdelen ligt. Van april tot oktober is de biertuin een knusse, groene oase waar je kan onthaasten in de namiddagzon.

Schleusenkrug
Müller-Breslau Str. 14b, U & S: Bahnhof-Zoologischer Garten, Tiergarten

www.schleusenkrug.de

Op citytrip naar Berlijn?

  • www.europeansleeper.eu 

    De nachttrein van European Sleeper rijdt drie keer per week vanuit Brussel via Antwerpen naar Berlijn. Vertrek op maandag-, woensdag- of vrijdagavond, aankomst in Berlijn om 07.05 uur. Terugkeer vanuit Berlijn op dinsdag, donderdag of zondag. 
     
  • www.visitberlin.de 

    Uitgebreide toeristische informatie over Berlijn, ook over gastronomie.
     
  • www.germany.travel 

    Laat je ook inspireren door de officiële toeristische website van Duitsland.

deel Artikel

Meer inspiratie

rome
actua
Lees meer
  • Uitstappen en vakanties
  • Wandelen
Heilig jaar, jubeljaar: Rome in vier dagen en vier deuren
pasar selecteert
actua
Lees meer
  • Uitstappen en vakanties
4 verrassende expo’s in Wallonië
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer