Festivalitis op de fiets
Het festivalseizoen is weer geopend! Ook naar Rock Werchter, Graspop en of een van de vele andere evenementen? Ook voor en na de optredens valt er in de buurt heel wat te beleven! Pasar selecteerde voor de festivalgangers (en voor de thuisblijvers) vijf routes langs Vlaamse festivals.
- Fietsen
Wie Werchter zegt, zegt Rock Werchter. Elk jaar zakken tienduizenden festivalgangers af naar de weide aan de Haachtsesteenweg voor artiesten als Foo Fighters en Yungblud. Toch heeft de omgeving heel wat meer te bieden. Toerisme Vlaams-Brabant stelde een Rock Werchter-fietsroute samen die je dwars door het land van Demer en Dijle leidt. Je vertrekt in Werchter-dorp, waar het Rock Werchter Museum een bezoekje waard is. Je kan het belevingscentrum enkel bezoeken op afspraak. De festivalweide is een klein ommetje verwijderd van het startpunt. Onderweg passeer je langs de middeleeuwse Ter heidetoren en de Plas van Rotselaar en fiets je langs het kanaal Leuven-Dijle tot in de historische studentenstad Leuven. Van daaruit gaat het weer noordwaarts om de lus rond te maken.
Tomorrowland? Baksteenfietsroute!
Het bekendste festival van ons land? Da’s ongetwijfeld Tomorrowland. Elk jaar komt de wereld samen in de Rupelgemeenten Boom en Rumst voor twee weekends full madness. Disneyland aan de Rupel, zo kan je het wel noemen. Waar Tomorrowland vandaag het bekendste exportproduct is van de Rupelstreek, waren dat ooit bakstenen en dakpannen. De steenbakkerijen van destijds lieten hun sporen achter. Als je over de Baksteenroute fietst, passeer je de oude kleiputten in Terhagen, het museum Rupelklei en de voormalige steenbakkerijen van Noeveren en ‘t Geleeg. Je kan er door een oude oven lopen en zelf een Boomse pan maken. Natuurlijk ligt ook de voormalige kleigroeve De Schorre, waar Tomorrowland plaatsvindt, op deze route.
Dranouter? Back to De Modderland!
‘My friends are into hiphop, but I am into folk’. Festival Dranouter is méér dan enkel folkmuziek, maar namen als Villagers en Suzanne Vega doen de stevige reputatie van het festival alle eer aan. De Westhoek is naast het folkfestival in Dranouter natuurlijk ook bekend om haar oorlogsverleden en heuvels. Modderland bracht al deze kenmerken van de streek samen en lanceerde een fietsroute door het Heuvelland. De Modderland fietsroute brengt je langs verschillende sites die hun rol speelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met de ErfgoedApp op je smartphone kan je op die plekken luisteren vrouwelijke artiesten uit de hele wereld, die speciaal voor de gelegenheid een lied componeerden.
Graspop? Vaartketsersroute!
In Dessel vindt elk jaar aan het begin van de zomer Graspop Metal Meeting plaats. Fans van zware gitaren zijn dan baas in de Kempense gemeente. Als je niet van drukte houdt, mijd je dat weekend best de omgeving. Op alle andere dagen van het jaar is Dessel een pittoresk dorp dat rust en Kempense gemoedelijkheid uitstraalt. Omgeven door waterpartijen is het er heerlijk vertoeven voor fietsers. Dat water heeft de regio de afgelopen eeuw veel welvaart gebracht. Wist je dat de Kempen vroeger het ‘Siberië van België’ werden genoemd? De grond was er droog en onvruchtbaar. Daarom werden er kanalen uitgegraven voor irrigatie en transport. De Vaartketsersroute voert je langs verschillende waterlopen in de streek: het kanaal Bocholt-Herentals, het kanaal Dessel-Schoten, de Molse meren en de Kleine Nete. De fietstocht start aan de Sas4-Toren in Witgoor en passeert langs door het Prinsenpark. De weide van Graspop ligt op een steenworp van het park.