Getest: opblaasbare slaapmatjes
Hoe kruip jij ’s ochtends uit je tent? Fris en vrolijk? Of met kleine oogjes en een pijnlijke rug? Met het juiste matje wachten je zachte nachten.
- Kamperen
We kozen drie heel verschillende, opblaasbare matjes uit voor een lang kampeerweekend in de tuin. De huisgenoten waren al op hun hoede, want een goede nachtrust en een goed humeur zijn communicerende vaten in ons gezin. En dat hebben ze geweten na de eerste nacht…
Niet comfortabel met Quechua
Het matje Basic van Quechua vind je vooral op de camping van elk groot festival en op tentenkamp bij de jeugdbeweging. Uitrollen, ventieltje opendraaien en het schuim zet zich open en pompt de mat vol lucht. Nog enkele stevige ademteugen erbij en we zijn klaar voor de nacht. Maar heel comfortabel wordt die nacht niet… Amper drie centimeter scheiden ons van de ondergrond en elke wroetpoging in de hoop een gemakkelijkere slaaphouding te vinden, faalt. Op je zij slapen? Vergeet het. Hoe doen onze kinderen dat toch in de Chiro, tien nachten lang? Tja, zij torsen flink wat minder kilo’s en jaren mee. Het matje is wel behoorlijk stevig, volgens Decathlon is het bestand tegen minstens 200 keer opblazen en leeglopen. En het is met voorsprong het goedkoopste matje van de drie.
Op wolkjes
Twee belabberde nachten na elkaar kunnen we niet aan. Dus kiezen we voor wat het zachtste alternatief lijkt: het luchtbed van Blue Mountain dat bijna even dik is als een echte matras! Die grote hoeveelheid lucht krijg je er niet zomaar ingeblazen, daarvoor heb je een (voet)pomp nodig. Het katoenen buitenmateriaal voelt warm aan. Een beetje te hard? Geen probleem, we laten wat lucht ontsnappen tot onze matras zacht genoeg is om heerlijk weg te soezen. We zijn meteen fan. In een grote familietent kan je twee luchtbedden aan mekaar ritsen tot één groot bed van 140 cm breed.
We sliepen heerlijk. Jammer genoeg is de verpakking te groot en te zwaar voor onze trekkersrugzak, want deze hadden we graag overal mee naartoe genomen.
Zonder armen
In die rugzak is wel plaats voor het compacte matje van het beproefde merk Therm-a-Rest. Een model uit het gepatenteerde NeoAir-gamma doorstaat al jaren onze trektochten door de Schotse hooglanden. Het is een lichtgewicht, pakt weinig plaats in, isoleert voldoende en slaapt al bij al zacht.
Het nieuwe model NeoAir Venture komt met enkele verrassende verbeteringen die het voor hikers gemakkelijker maken. Het opblaasventiel verbergt een slim ventilatorsysteem, waardoor het matje drie keer sneller is opgeblazen. Je krijgt er ook een pompzak bij waarmee je de lucht letterlijk in het ventiel kan duwen. Het gaat snel, want echt veel lucht hoeven de schuimcellen niet op te nemen om vol te lopen. De mat weegt amper weegt amper 540 gram, maar er werd dan ook stevig bespaard op materiaal: Therm-a-Rest maakte het instapmodel van de NeoAir Venture amper 51 cm breed. Als je op je buik of rug ligt, kunnen je armen er niet meer bij. Maar een echte hiker vindt dat niet erg…
Hou het warm: de R-waarde
De R-waarde drukt het isolatievermogen van je matje uit. Hoe hoger die waarde, hoe beter de mat de koude van de ondergrond isoleert. Een R-waarde van 1 is geschikt tot 7°C, en gebruik je dus best alleen in de zomermaanden. Met een R-waarde van boven de 4 kan je al een strenge winternacht aan. Vanaf waarde 10 spreek je echt over extreme temperaturen van -50°C. Maar uiteraard ben je met een isolerend matje dan niet veel als je ook geen isolerende slaapzak hebt…
Zelfopblazend, hoe werkt dat?
Mispak je niet aan de term ‘zelfopblazend’, je moet altijd nog zelf wat extra lucht door het ventiel blazen. In een zelfopblazend matje bevinden zich open cellen uit PU-schuim. Opgerold zijn die cellen heel compact, maar als je het matje uitrolt en het ventiel opendraait, duwt het schuim zich omhoog. De onderdruk die zo ontstaat, zorgt ervoor dat er buitenlucht wordt aangezogen.
Luchtmatras of opblaasbare mat?
Een luchtmatras heeft grote luchtkamers die je best met de hulp van een pomp vult. Dit type matras is relatief zwaar, neemt ook opgeplooid veel plaats in, en biedt weinig isolatie. Maar het ligt wel lekker comfortabel. Geknipt dus voor de gezinsvakantie in de tent op de zomerse camping.
Op trektocht? Dan kies je beter voor een licht (zelf)opblaasbaar matje met schuimcellen die zich vullen met lucht. Kies eentje dat minder dan 800 gram weegt, voldoende isoleert en compact op te bergen valt.