
Warme zomer, koele keuken
Wat eet je op die snikhete zomerdagen, thuis op je terras of lekker voor je camper? Koude komkommersoep, een frisse Ardeense salade en een zoete trifrifle als dessert.
- Kamperen
Koude komkommersoep met gerookte forel en dille

Ingrediënten
- 2 grote komkommers
- 250 ml Griekse yoghurt of zure room
- 100 ml koude groentebouillon
- 1 el citroensap
- 1 teentje knoflook
- 1 el verse dille, fijngehakt
- 150 g gerookte forelfilet
- Zout & peper
- Optioneel: 1 el olijfolie of mierikswortelroom
Zo maak je het
1. Mix komkommer, yoghurt, bouillon, citroensap, knoflook en dille tot een gladde soep.
2. Breng op smaak met peper en zout. Laat minstens 1 uur koelen.
3. Serveer met vlokken forel, extra dille en eventueel olijfolie of mierikswortelroom.
Fijne forel
Gerookte forel dankt die verfijnde smaak aan het traditionele rookproces, waarbij de vis langzaam wordt gerookt boven houtspaanders van beuk, eik of fruitbomen. Deze methode werd oorspronkelijk gebruikt om vis langer houdbaar te maken zonder koeling, maar is vandaag geliefd om de zachte, bijna boterachtige textuur en subtiele rooksmaak. In tegenstelling tot gerookte zalm wordt forel vaak minder zout en fijner van structuur gegeten, ideaal voor lichte gerechten zoals salades of koude soepen.
Trifle van peperkoek, appel en vanillemascarpone

Ingrediënten
- 4 sneetjes peperkoek
- 2 appels
- 1 el boter
- 1 el honing of bruine suiker
- 1 mespunt kaneel
- 250 g mascarpone
- 100 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille-extract
Zo maak je het
1. Bak appelblokjes in boter, honing en kaneel. Laat afkoelen.
2. Klop slagroom en meng met mascarpone en vanille.
3. Snijd peperkoek in blokjes.
4. Schep de masacarpone-crème in glaasjes en werk af met de appel en peperkoek.
Als zoete koek
Peperkoek, ook wel ontbijtkoek genoemd, bestaat al sinds de middeleeuwen en werd oorspronkelijk gemaakt door kloosterlingen met honing, roggebloem en kruiden als kaneel, kruidnagel en gember. Dankzij de lange houdbaarheid en voedzaamheid werd het populair onder reizigers en soldaten. In veel streken – zoals België en Nederland – wordt peperkoek nog steeds traditioneel gegeten bij het ontbijt of met een likje boter bij de koffie.
Salade au lard Ardennais

Ingrediënten
- 500 g vastkokende aardappelen
- 200 g gerookt spek
- 1 kleine ui
- 100 ml witte wijnazijn
- 1 tl grove mosterd
- 1 el olie
- 200 g veldsla
- Zout & peper
Zo maak je het
1. Kook en snij de aardappels. Houd warm.
2. Bak het spek krokant, voeg ui toe en blus af met azijn. Roer er de mosterd door.
3. Meng aardappel, sla en warme dressing. Serveer lauwwarm.