Westtoer denkt aan relanceplannen voor het toerisme in de Westhoek
Het toerisme in West-Vlaanderen heeft een zwaar jaar achter de rug, niet alleen door de coronacrisis, maar ook door de Brexit. Vooral het oorlogstoerisme in de Westhoek is extra hard getroffen. Veel Britten komen namelijk net daarvoor, maar zij kunnen door de brexit moeilijker naar Europa komen.
- Uitstappen en vakanties
Er waren in 2020 zo’n 30 procent minder toeristische overnachtingen in West-Vlaanderen, voor de Westhoek gaat het in de hotels zelfs over een daling van 60 procent.
Stefaan Gheysens de voorzitter van Westtoer sprak enkele dagen geleden in de Krant van West-Vlaanderen over het slechtste jaar ooit voor het toerisme. Toch wil hij niet wanhopen en heeft hij ook al een aantal ideeën voor een relance.
Met de heropening van de campings en de vakantieparken heeft hij alvast iets gekregen waar hij op hoopte, maar er zijn ook plannen voor de iets langere termijn. In 2022 wil Westtoer de 105de verjaardag van de Slag bij Passendale of de derde slag bij Ieper in de kijker zetten. En van 2023 wil Westtoer een themajaar maken rond het herstel van het landschap en de inplanting van de Britse begraafplaatsen.
Het zijn zaken die normaal om de 10 jaar worden gevierd, maar nu worden ze dus vroeger ingezet om ervoor te zorgen dat de Britse toeristen opnieuw de weg naar de Westhoek vinden.
Voor het oorlogstoerisme verwacht Gheysens een herstel in 2023, voor het internationaal toerisme in 2024. Ondertussen hoopt hij dat er alles aangedaan wordt om de vele bedrijven te redden. Zo kan er als de horeca terug opengaat opnieuw worden ingespeeld op de unieke West-Vlaamse bieren.