Nieuw locatiesysteem redt levens

3 minuten leestijd

Nog even en we kunnen weer naar festivals, voetbalwedstrijden en feestjes in het park. Maar hoe vind je in een grote zaal, op het strand of in een drukke stad je vrienden terug? Zwaaien, lichtsignalen, ingewikkelde instructies? Of what3words.

 

 

actua
  • Wandelen
  • Kamperen
  • Fietsen

What3words is een idee van de Brit Chris Sheldrick. Sheldrick werkte in de muziekindustrie en moest regelmatig installaties leveren op een festivalweide ergens in 'the middle of nowhere'. Het was dan ook niet vreemd dat ze een keer op één uur ten noorden van Rome stonden in plaats van één uur ten zuiden. Hij zocht een alternatief voor ingewikkelde gps-coördinaten en ging samen met een vriend op zoek naar een oplossing voor die 'adressen zonder adres'.  

Ze verdeelden de wereld in vierkantjes van 3 op 3 meter en kregen zo 57 miljard vakjes. Ze zochten een manier om die uniek te benoemen met bestaande woorden. Door 3 woorden te gebruiken, "what 3 words", kregen ze 64 miljard combinaties voor een taal met 40.000 woorden. 

Met dit ingenieuze systeem word je zonder probleem gevonden. De hele wereld werd ingedeeld in vakjes van 9 m² en elk vakje kreeg een uniek 3-woorden-adres. Op die manier kan je elke locatie ter wereld vinden en delen. Ook handig om in een noodsituatie de hulpdiensten te verwittigen, je parkeerplek terug te vinden of een speurtocht te organiseren.

Typ bijvoorbeeld ‘buiging.trekjes.betoog’ in en je ziet waar de ingang is van het grote gebouw waar Pasar in huist. Waar je terechtkomt als je ‘eekhoorns.ambities.vleugje’ ingeeft, kan je opzoeken op what3words.com of via de gratis app.

Vandaag kan je kiezen uit 47 talen, ook Nederlands. Privaat gebruik is gratis maar bedrijven die het integreren in hun werking dienen te betalen. Wereldwijd zijn er al tal van toepassingen. 

  • De post in Mongolië gebruikt het voor mensen die in afgelegen gebieden wonen.
  • In Zuid-Afrika kregen 11000 mensen in een van de sloppenwijken eindelijk een persoonlijk adres.
  • In de Caraïben levert men je pizza sneller als je What3Words gebruikt. 
  • De ANWB Alarmcentrale gebruikt bij ongeval of pech in het buitenland What3Words voor de exacte plaatsbepaling. 

Handig bij noodgevallen

(c) Johan Verlinden

Pasar-vrijwilliger Johan Verlinden had de app in het verleden goed kunnen gebruiken tijdens een noodgeval in het Lake District.

'In juli 2017 trokken we met de camper door het wondermooie Lake District National Park. Tijdens één van onze wandelingen langs een riviertje kwamen we een ouder Brits koppel tegen.  Terwijl we mekaar passeerde en vriendelijk dag zegden, verzwikte de man zijn voet en viel hij pardoes tussen ons op de grond. Veel had ik niet nodig om vast te stellen dat hij een gecompliceerde voorarmbreuk had. Omdat mevrouw helemaal van de wijs was door dit ongeval en meneer te veel pijn had, moest ik zelf de hulpdiensten bellen.'

'Aan de telefoon met de Britse operator van de 112-lijn probeerde ik met de coördinaten van mijn  wandelgps onze locatie door te geven. Helaas interpreteerde die mijn decimale coördinaten fout en bleef die beweren dat we onmogelijk langs een riviertje konden zitten. Enfin, drie kwartier later vloog er toch een helikopter boven en wist de Mountain Rescue en een ambulanceteam ons te vinden.'

'Had ik toen van het bestaan van What3Word geweten, dan was het wellicht veel eenvoudiger geweest.'

 https://what3words.com  

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer