Texel: 10 tips
Lonely Planet zette in 2016 zonder twijfelen Texel op de lijst van tien beste bestemmingen in Europa en zo wordt het in een adem genoemd met Venetië, de Franse Dordogne of de Spaanse Extremadura. En dat heeft zo zijn redenen: met zijn prachtige natuur en tal van boeiende attracties en activiteiten is het grootste Nederlandse Waddeneiland een ideale vakantiebestemming. Pasarreporter Erik Van de Perre nam de proef op de som.
- Uitstappen en vakanties
1. Spot het symbool van Texel: vuurtoren eierland
De 34,7 meter hoge vuurtoren, een rode sigaar die uit de duinen verrijst, beheerst de noordpunt van het eiland. Het symbool van Texel siert ook het logo van vele bedrijven, waaronder brouwerij Texels.
Beklim de 153 treden en geniet van het weidse uitzicht over de Noordzee en de eilanden Texel, Vlieland en (bij helder weer) Terschelling. De oudste delen van de toren dateren van 1864. Hij kwam zwaargehavend uit WO II, waarna rond de oude toren een nieuwe wand werd opgericht. Vanaf de omloop tussen de oude en nieuwe toren zijn nog de kogelgaten in de oude torenwand te zien.
Een vuurtorenwachter is er al lang niet meer. In 2002 werd de vuurtoren geautomatiseerd. Aanvankelijk beschikten de vuurtorenwachters alleen over een radiotoestel, verrekijker en telefoon. Later werd het werk vergemakkelijkt door de komst van een radar, computer en internet.
De verrekijker kwam dan alleen ’s zomers nog uit de kast, vooral om te kijken wat er zoal op het strand lag te zonnen…
Vuurtorenweg 184, De Cocksdorp. www.vuurtorentexel.nl
2. Proef bekroonde kazen in kaasboerderij Wezenspyk
De traditie van het kaasmaken gaat op Texel meer dan vijf eeuwen terug. De kaas heeft bovendien een unieke smaak. Kaasboer Anton Witte: ‘De zilte wind die hier vaak waait, maakt het gras, dat door de dieren wordt gegeten, droger en zouter. Dat beïnvloedt de smaak van de melk en dus ook van de kaas.’
Sinds 1981 maakt hij op de kaasboerderij Wezenspyk klassieke Texelse Boerenkaas. Later werd het sortiment flink uitgebreid, onder meer met schapen en geitenkaas. Vermaard is de Orekees, een overheerlijke schapenkaas met lamsoor, op de World Cheese Award 2014 met het predicaat Super Gold onderscheiden.
Al eens brandnetelkaas gegeten? Je kan de kaas hier proeven.
Naast de klassieke Texelse Boerenkaas moet je ook de Wezenparel (koeienkaas met knoflook en tuinkruiden) en Brandnetelkaas proberen. Werp bij een bezoek aan de boerderijwinkel ook een blik in de aanpalende kaasmakerij. Bijna iedere dag wordt kaas gemaakt.
Hoornderweg 29, Den Burg. www.wezenspyk.nl
3. Maak kennis met de zeebewoners in Ecomare
In het natuurcentrum in de duinen bij De Koog worden huilers (gestrande jonge zeehonden) opgevangen tot ze sterk genoeg zijn om te worden uitgezet. Ook met olie besmeurde zeevogels worden er gewassen. Maar Ecomare (eco: met betrekking tot de leefomgeving, mare: zee) is niet alleen een zeehonden en vogelopvang, maar ook een natuurmuseum en zeeaquarium.
In de Walviszaal loop je letterlijk tussen de walvissen. We vinden zes skeletten van dieren uitgestald, die op of in de buurt van Texel zijn gestrand.
Dé blikvanger is de schedel van een vijftien meter lange potvis, die in december 2012 op een zandplaat bij Texel aanspoelde. Uit de endeldarm van het dier kwam een grote hoeveelheid amber (83 kilo!) tevoorschijn. Deze waardevolle grondstof voor de parfumindustrie bestaat vermoedelijk uit onverteerbare resten van inktvisrugschilden, lekkere dieren die bij de potvis op het menu staan.
Kinderen kunnen in het Zeelab microorganismen bekijken onder de microscoop of in de Waterzaal hun kennis testen een ideale voorbereiding voor het echte werk: een waddenwandeling met een gids. Bij het afdalen van de trap beland je letterlijk onder de zeespiegel. Tientallen soorten zeedieren die de grote open aquaria bevolken, vertellen samen het verhaal van de Noord en Waddenzee. Je ontmoet er ook de grootste zeeroofdieren van Nederland: zeehonden.
In Nederlandse wateren leven twee soorten: de grijze en de gewone zeehond, beide in Ecomare aanwezig. Een aantal dieren leeft er permanent: ze zijn oud, blind of missen tanden en zouden in de natuur niet overleven.
Net als Michael en Dennis, twee gestrande jonge bruinvisjes (kleinste walvisachtigen). Het voederen van zeehonden en bruinvissen zijn dagelijks weerkerende hoogtepunten. Tijdens het uitdelen van de vis leer je van de dierenverzorger alles over de dieren en hun leefwijze.
Ruijslaan 92, De Koog. www.ecomare.nl
4. Maak zelf papier in Landgoed De Bonte Belevenis
Joscha Schoots had een droom, hij vertelt zelf: ‘Iedereen is vertrouwd met alledaagse producten zoals zeep, kaarsen, brood, papier of bier, maar weinig mensen weten hoe ze worden gemaakt. Dat ga ik veranderen!’
Het praktische antwoord biedt de ondernemer en brouwer in Landgoed De Bonte Belevenis dat een zeep en kaarsen en papiermakerij, bakkerij, brouwerij en distilleerderij onder een dak verenigt. Hier kan je niet alleen aan de hand van demonstraties zien hoe een en ander in zijn werk gaat maar zelf ook de handen uit de mouwen steken.
Met de Ambacht-Strippenkaart kan je deelnemen aan vier activiteiten: papier scheppen, een zeepje vervaardigen, een broodje bakken en een kaars maken. De resultaten kan je mee naar huis nemen.
In Texel doen ze het zelf: ze brouwen eigen bieren en stoken jenever of whisky.
In bierbrouwerij De Boei worden speciale bieren gebrouwen met toepasselijke namen als Noorderzon (pils), Dichte Mist (witbier) of Windkracht 10 (zwaar bier). In distilleerderij De Lepelaar worden Texelse graanjenever, likeuren en kruidenbitters gestookt.
Eind 2016 kwam ook de eerste Texelse single malt whisky (gestookt op zeewier in plaats van op turf) op de markt. Alle producten zijn ter plaatse verkrijgbaar in de bonte winkel.
Rommelpot 11, Den Hoorn. www.landgoeddebontebelevenis.nl
5. Tel de schapen: van Pielsteerten tot Texelaars
Texel is een schapeneiland bij uitstek. Het eiland telt 13.600 inwoners maar ruim twee keer zoveel schapen. De schapenteelt drukt al eeuwenlang zijn stempel op het landschap dat wordt gekenmerkt door tuunwallen, imposante, van plaggen gemaakte wallen die als omheining dienden en vaak met prikkelende duindoorns werden beplant om sportieve schapen aan de gewenste kant te houden.
Aanvankelijk werd het eiland bevolkt door de Pielsteert, een ras genoemd naar de kale, puntige staart. Dit schaap leverde uitstekende wol op maar het vlees was het naar huis schrijven niet waard. Door een kruising met Engelse vleesrammen ontstond het huidige schapenras, de Texelaar, dat nog steeds een belangrijke rol vervult als vlees en melkleverancier en bij het instandhouden van de zeedijk: de schapen grazen het gras kort en verstevigen met hun hoefjes ook de structuur van de dijk.
Kaas maken met een extract van schapenkeutels mocht vroeger, maar is nu verboden.
De lammetjes zien er niet alleen poeslief uit, ze leveren ook uitstekend vlees. Zijn verfijnde smaak ontleent dit vlees aan het feit dat de dieren het hele jaar door in de kwelders rondstruinen, waar ze zich voeden met de hier groeiende planten zoals lamsoor en zeekraal.
De schapenmelk dan weer levert prima kazen op. De productie van de traditionele ‘groene’ kaas is echter vandaag om hygiënische redenen verboden. De typische kleur resulteerde uit een controversieel ingrediënt: een extract van… schapenkeutels.
Texel Schapenboerderij, Pontweg 77, Den Burg. www.schapenboerderijtexel.nl
6. Fiets de twee-eilandenroute op één eiland
Voor onze noorderburen is Texel de mooiste fiets bestemming van het land. Een aanrader is de Tweeeilandenroute (36 kilometer) die je onderdompelt in de ontstaansgeschiedenis van het eiland. Wist je bijvoorbeeld dat het huidige Texel ooit uit twee eilanden bestond? In het zuiden lag het Oude Land van Texel, ontstaan in de ijstijd, in het noorden het duineilandje Eijerland (nu Eierland). Pas toen het gat tussen beide eilanden (Anegat) in de zestiende eeuw verzandde, werden ze verenigd.
De Tweeeilandenroute voert in het westen langs de stuifdijk die in de zeventiende eeuw tussen Texel en Eierland werd aangelegd door de Staten van Holland. Dat de zee zich niet zomaar liet temmen, bewijst de geul De Slufter. Hij ontstond in 1851, toen de zee tijdens een zware storm een bres in de duinen sloeg. Vandaag is het een uniek natuurgebied waar kluten, eidereenden (een soort duikeend) en wulpen broeden.
Texel ontstond toen het gat tussen twee eilanden verzandde.
In het binnenland herinneren waterkolken of walen aan dijkdoorbraken in de vijftiende eeuw. Het zijn diepe, ronde putjes met water in midden in het landschap. De Limietweg scheidt het oude Texel van de polder Eierland, ontstaan in de negentiende eeuw toen 1.500 arbeiders in 20 weken een 11 kilometer lange dijk aanlegden rond de schorren tussen Texel en Eierland.
Bij de inpoldering speelde een Antwerpse reder een hoofdrol. Het jongste dorp van het eiland, De Cocksdorp, draagt zelfs zijn naam. De naam Eierland verwijst naar de vele vogeleieren die er ooit door de bewoners werden geraapt.
7. Treed in het spoor van zeevaarders en jutters in Kaap Skil
In Oudeschild draait alles rond zeevaart en visserij. In de vissershaven ligt nog steeds een aantal Noordzeekotters afgemeerd. Vlakbij vind je een van de boeiendste musea van de Waddeneilanden: Kaap Skil. Authentieke vissershuusies illustreren op levendige wijze hoe een Texels vissersgezin in de periode 1930 tot 1950 leefde.
In een gloednieuw museumgebouw wachten boeiende exposities over diverse thema’s uit het leven van de kustbewoners: je ontmoet grote zeehelden als Michiel de Ruyter, luistert naar het verhaal van strandjutters en maakt kennis met de schatten die door wrakduikers werden opgediept.
De zeebodem rond Texel ligt vol met scheeps wrakken. Geen wonder als je bedenkt dat de Reede van Texel in de Gouden zeventiende eeuw ’s werelds belangrijkste ankerplaats was.
De aanblik van de vele schepen moet geweldig geweest zijn. Een woud van masten, het geluid van krakend hout en klotsende golven, de geur van teer… Een prachtige indruk biedt een imposante maquette van de Reede van Texel, die met licht en klankeffecten tot leven komt.
Avonturiers kunnen zelf met de ‘eeuwenoude’ duikboot van de nerveuze kapitein Verbel naar de zeebodem dalen, op zoek naar scheepswrakken.
Kaap Skil, Heemskerckstraat 9, Oudeschild. www.kaapskil.nl
8. Lik van een aardbeiknoert in IJsboerderij Labora
In de Eierlandse Polder scheppen ze graag op. Liefst in de vorm van Stracciatella, Hoky Poky of Oma’s appeltaart… IJsboerderij Labora biedt lekkere ijsjes van wel 40 soorten ambachtelijk gemaakt schepijs. Op warme zomerdagen gaan duizend en meer ijsjes over de toonbank en staan ze met zijn vieren te scheppen.
‘Aan de oorsprong lagen de strenge melkquota’, lacht melkveehouder Christiaan Rodenburg. Om de overtollige melk te verwerken, besloot hij op een dag roomijs te produceren. Vandaag wordt op jaarbasis 35.000 liter koemelk verwerkt. Uit één liter melk kan bijna drie liter ijs worden gedraaid, roomijs van verse volle melk, suiker en room.
Daarnaast maakt Labora sorbetijs op basis van water, waaraan vruchten van ’t eiland worden toegevoegd. Of drankjes, zoals advocaat of Juttertje, een bittere, kruidige sterke drank.
Loop ook even de trap op in de stallen en geniet vanaf de zolder van het ‘melkkoeientheater’ (het melken gebeurt automatisch met melkrobots). Ondertussen kunnen de kinderen zich in de tuin vermaken op de trampoline, klimtoren of glijbaan en de hertjes en schapen van de boerderij leren kennen.
Hollandseweg 2, De Cocksdorp. www.ijsboerderijlabora.nl
9. Verleg je grenzen in Klimpark EnZo
Voor avontuurlijke zielen heeft het Klimpark EnZo heel wat uitdagingen in petto. In de grond verankerde masten dragen een hindernissenparcours dat met touwen en kabels is aangelegd. De routes variëren in hoogte, lengte en moeilijkheidsgraad en de deelnemers zijn de hele tijd beveiligd door een klimuitrusting. Klimpark EnZo telt vier parcours, aangelegd op een hoogte van vier of acht meter boven de grond. Het is toegankelijk voor kinderen vanaf 1,30 meter. Kinderen tot twaalf jaar moeten wel begeleid zijn door een volwassene.
Vooraf volgt bovendien een grondige introductie door een ervaren buitensportinstructeur. Naast de gebruikelijke hindernissen zijn er diverse tokkelbanen of deathrides, je kan zelfs een vrije val maken of je vaardigheden in de klimwand testen. De kleur van de vier routes geeft een idee van de moeilijkheidsgraad: er is een blauwe (voor beginners), twee rode (voor gevorderden) en een zwarte (voor experts).
Vakantiepark De Krim, Roggeslootweg 6, De Cocksdorp. www.klimmenenzo.nl
10. Draaf op het strand of in Manege Elzenhof
Ook bij liefhebbers van paardrijden geniet Texel een uitstekende reputatie. Wat is immers mooier dan in het licht van de ondergaande zon over het natte strand te galopperen? De mogelijkheden voor ruiters zijn legio. Kriskras over het eiland verlopen diverse ruiterroutes, gemarkeerd met bordjes waarop een paard met ruiter staat. Je eigen paard meenemen kan ook. Kies in dat geval een accommodatie met stallingsmogelijkheden.
In de winterperiode zijn paarden op het gehele Texelse strand toegelaten, in het zomerseizoen enkel op de daarvoor aangewezen recreatieve of sportieve stranden van zonsopkomst tot 10 uur en van 19 uur tot zonsondergang. Diverse maneges verzorgen ook georganiseerde rijtochten. Naast rijlessen voor beginners biedt Manege Elzenhof voor gevorderde ruiters strandritten en dagtochten door bos, strand, duinen en natuurgebied aan.
Bosrandweg 252, De Koog. www.manegeelzenhof.nl
Tekst en Foto's Erik Van de Perre
Dit artikel is verschenen in oktober 2016.
Het keurmerk Echt Texels Product wordt toegekend aan bedrijven die authentieke Texelse producten maken of verkopen. Naast diverse producenten (kaas, ijs, lamsvlees, vis, bier, chocolade enz.) zijn ook een aantal restaurants opgenomen die echte Texelse producten aanbieden. Twee fietsroutes verbinden diverse bedrijven. www.echttexelsprodukt.nl
- Strandpaviljoen Kaap Noord: geniet met je voeten in het zand en uitzicht op buureiland Vlieland van gebakken mosselen of Texels lam.
Volharding 4, De Cocksdorp. www.strandpaviljoenkaapnoord.nl - Strandpaviljoen Paal 17: in 2016 uitgeroepen tot beste strandpaviljoen van de Waddeneilanden. Aanraders: gebakken schol met ravigote saus en mosselen gekookt in Skuumkoppe (Texels bier).
Strand Paal 17, Ruijslaan 9498, De Koog. www.paal17.com - ‘t Schoutenhuys: in een ongedwongen sfeer komen lekkere gerechies zeg maar Texelse tapas op tafel: garnalen, lamsvlees, asperges, kaas, enz.
Hotel de Lindeboom, Groeneplaats 14, Den Burg. www.lindeboomtexel.nl/restaurant - Bistro ’t Kerckeplein: gezellig bistrootje met woonkamersfeer en een kleine maar fijne kaart. Uitstekende wijnen, die allemaal per glas verkrijgbaar zijn.
Oesterstraat 6, Oosterend. www.bistrotexel.nl - Restaurant Het Kompas & Scotch Whisky Bar: het kleinste restaurant van Texel is vooral een must voor whiskyliefhebbers: het aanbod omvat liefst 2.300 single malt whisky’s!
Herenstraat 7, Den Hoorn. www.whiskybarplaza.nl
- Hotel Greenside: comfortabele kamers en mooi wellnessaanbod op een steenworp afstand van het strand. In het bijbehorende restaurant Wambinge proef je Franse keuken waarbij Texelse producten op een voetstuk worden geplaatst.
Hotel Greenside Texel, Stappeland 6, De Koog. www.hotelgreenside.nl
- Texelcamping Loodsmansduin: mooie duincamping – mét ingerichte tenten, chalets en trekkershutten – in het hart van het Nationaal Park Duinen van Texel, op 10 min. fietsen van het strand.
Rommelpot 19, Den Hoorn. www.texelcampings.nl - Pasar logeerde in een comfortabele bungalow van Landal Sluftervallei, midden in de duinen en op een steenworp afstand van natuurgebied De Slufter. Het vakantiepark omvat bungalows voor 4 tot 24 personen en stacaravans. Bij het terrein hoort ook een camping. Verder zijn er o.m. een restaurant/brasserie, overdekt zwembad, fietsverhuur, winkel enz.
Krimweg 102, De Cocksdorp. www.landal.com