Kanaalskaten

4 minuten leestijd

Waar water is, zijn vlakke wegen en dat is precies wat je nodig hebt om heerlijk te skaten. Alleen spijtig van die bruggen af en toe.

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Voordat je nu al afhaakt (‘want ik skate niet’): schaatsen – op het ijs of op het droge – is voor alle leeftijden. En bovendien: bewegwijzerde skeelerlussen zijn ook voor fietsers leuk. Ook op de wekelijkse, massale rollerbikeparades die in normale zomers door de straten van onder meer Brussel en Hasselt rijden is het aantal fietsers soms groter dan de skaters. De skeelerroute van Hasselt volgt deels die zomerse route. En wij volgen de Hasseltse route.

Beginnen doen we aan het sluizencomplex van Godsheide over het Albertkanaal. Rond het kanaal wordt duchtig gewerkt – dat merken we later nog. Hier komt een fietsers- (én skeelers)brug over ‘het sas’. We kiezen echter meteen voor de rode uitbreidingslus richting Genk. Over het lekker gladde jaagpad haasten we ons allerminst gejaagd en toch sneller dan de kanaalschepen naar de langste tuibrug van het land, een fraai staaltje van geldverspilling: ooit bedoeld om Hasselt en Genk te verbinden met een expresweg, nu slechts met één brugdeel in gebruik voor spaarzaam lokaal verkeer. In de afdaling aan de overkant is het uit met de rust. Een smal fietspad met aan het eind een scherpe bocht – op klinkers! – vormt een flinke uitdaging.

Ongehavend bereiken we het centrum van het Hasseltse kerkdorp Godsheide. Altijd prettig, als op zomeravonden de rollerparade hier voorbijdendert, zijn de aanmoedigingen van het cliënteel op het terras van café ’t Pleintje. Vanwege een klinkerfietspad volgen we de betonnen rijweg het dorp uit. Dat moet je er op deze route verscheidene keren op wagen, maar die wegen zijn gelukkig nergens druk met autoverkeer. Ook fijn voor fietsers, dus.

Onder politiebegeleiding

Terug aan het sas dalen we over de eigenlijke basislus af naar het centrum van Hasselt, onder de ring door, richting Japanse tuin. De route maakt hier langs de Demer een omwegje door het mooi heraangelegde Kapermolenpark. Voorbij de Boudewijnlaan glijden we soepel Hasselt in. Parallel met de spoorweg is het prettig skaten. Aan het eind van dit stukje kan je de 5 km lange groene en ook landelijk groene ‘beginnerslus’ als extraatje erbij nemen. Echter, met een parcours onder, over en langs de sporen, onder en over de snelweg is dit toch niet echt makkelijker te noemen. Voor beginners eerder een ‘begin-er-niet-te-vroeg-aan-lus’.

De blauwe basislus gaat inmiddels verder, achter het ruime Cultuurcentrum en over de Kunstlaan, naar de groene boulevard. Op de rollerparade zoef je hier onder politiebegeleiding over de door Steve Stevaert destijds half vergroende kleine ring, maar de bewegwijzerde versie voert de skater nu over het brede middenpad rond het centrum. Niet zo exclusief, maar bijna even prettig. Speciaal voor ons – zo maken we onszelf wijs – is een kasseistrook over het enorme Dusartplein vervangen door heerlijk asfalt. Over de blauwe lus bereiken we zo de blauwe boulevard, het splinternieuwe winkel- en woonstadsdeel aan de kanaalkom. Meer dan in Genk (zie kader) krijg je over de skeelerroute in Hasselt gelegenheid wat van de stad te zien. Stoppen op een terras is een aanrader!

Vertwijfeld aan de leuning

We kronkelen over de trage wegen van de nieuwbouw in de Heilig-Hartwijk, om onder de Grote Ring naar de landelijke deelgemeente Kuringen te rijden. Tussen weiden en velden steken we de Demer weer over en gaat het terug richting Albertkanaal. De nieuwe, verhoogde kanaalbrug in Stokrooie vormt opnieuw een uitdaging bij de ditmaal omgekeerde oversteek van het kanaal: slechts ervaren skaters (die weten hoe af te remmen) kunnen op een helling een bocht van 180° nemen om deze brug verder af te dalen. Ik heb er skaters gezien die zich vertwijfeld aan de brugleuning vasthielden, die de afslag misten – pal rechtdoor naar beneden – én die dan maar de trappen voor voetgangers namen.

De heraanleg van de kanaalbruggen zorgt ook op de rechteroever voor wat hinder, maar al bij al is de lange, rechte strook langs het kanaal de prettigste van dit parcours. Wel uitkijken voor fietsers, wandelaars, vissers en overstekende ganzen(poep), maar dit is waarom een jaagpad gemaakt lijkt voor skaters: lekker breed, vlak en glad, almaar rechtdoor, hier en nu en tot in de eeuwigheid van de oneindige lus. Amen.   

De Genkse lus

Ook in Genk kan je een mooie lus skaten of fietsen.

De Genkse lus loopt langs of door bezienswaardigheden als C-Mine (mijn van Winterslag), Koen Vanmechelens Labiomista (mijn van Zwartberg), technologiepark Thor (mijn van Waterschei – maak een pitstop aan het Thor Terrazza!), het Molenvijverpark en natuurgebied De Maten.
De lange route (33 km) kan je halfweg verkorten met een doorsteek, terug naar C-Mine.
De lus is gevarieerd: door bos en heide (Zwartberg), een (druk) park in Genk-centrum en langs vijvers (De Maten), door tuinwijken (Termien en Boxbergheide) en cités (Winterslag), maar ook met saaie stukken lintbebouwing. Het centrum van Genk is met klinkers en borders niet ongevaarlijk voor skaters. De weg is elders zeer goed, zij het soms venijnig vals plat, behalve aan de waterzuiveringscentrale nabij De Maten, waar die in slechte staat is.
De mooiste stukken zijn langs het vliegveld van Zwartberg, door Thor Energyville, de witte wijk Nieuw-Termien, De Maten en aan de Margarethalaan in Winterslag.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer