7 expo’s die je niet mag missen

4 minuten leestijd

Om originele, verrassende expo’s te zien hoef je niet altijd naar de grootste musea. Pasarreporter Gert Corremans selecteert 7 expo’s in heel Vlaanderen die je kijk op de wereld een beetje veranderen.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Leuven: ceci n’est pas un(e) artiste

Op Alias bij M Leuven ontdek je tachtig werken van fictieve kunstenaars. Ze zijn van menselijke makelij, maar de makers verbergen hun identiteit. Ze verzinnen alter ego’s met hun eigen karakter, levensloop en oeuvre. Je verschuilen achter zo’n fictief alter ego werkt bevrijdend. Niemand staart zich nog blind op je gender, afkomst of biografie. Je kan rebelleren tegen de kunstwereld, het kapitalisme of maatschappelijke trends zonder dat je echte identiteit ertoe doet.

Alias, tot 1 september, M Leuven

Gent: waar wolven wonen

Voor zijn reeks WOLF, die je kan gaan bekijken in de Sint-Pietersabdij, trok Frederik Buyckx naar afgelegen, wilde gebieden. Hij bezocht er mensen en gemeenschappen die zich niet laten afschrikken door de kracht van de natuur. Zijn zwart-witfoto’s dompelen je onder in ongerepte schoonheid, maar confronteren je ook met het bikkelharde bestaan in een onherbergzame omgeving.

WOLF. Frederik Buyckx. 17 mei tot 18 augustus, Sint-Pietersabdij, Gent

Brugge: revolutie in de tuin

Verbeter de wereld, begin bij je tuin? De ambitieuze expo Rebel Garden palmt drie Brugse musea in. Meer dan vijftig kunstenaars van vroeger en nu onderzoeken onze verstoorde relatie met de natuur en waarschuwen voor de klimaatcrisis en de zesde massaextinctie. De tuin is daarbij de barometer van de planeet. Bij Emile Claus en Roger Raveel vang je nog een glimp van de Tuin van Eden op. De kunst van hedendaagse toppers als Rose Wylie, Guillaume Bijl, Otobong Nkanga en Giuseppe Penone is geworteld in onze realiteit. In de binnentuin van het Groeningemuseum ontketent een guerrilla garden een kleine revolutie.

Rebel Garden en Triënnale Brugge, tot 1 september, Gruuthusemuseum, Groeningemuseum en Sint-Janshospitaal, Brugge

Brussel: liefde en kunst

Villa Empain pakt uit met een grote overzichtsexpo over het Duitse kunstenaarskoppel Josef en Anni Albers. Ze ontmoetten elkaar aan het Bauhaus in Weimar. De legendarische kunstschool koesterde conservatieve ideeën. Ze dwong arbeiderszoon Josef om te schilderen en zette Anni als vrouw achter het weefgetouw. In 1933 migreerden ze, inmiddels gehuwd, naar Amerika. Josef ontpopte zich tot de meest invloedrijke kunstleraar in de VS; Anni werd de eerste textielkunstenaar met een soloexpo in Museum of Modern Art in New York. In de Villa Empain tonen honderd werken je hoe ze elkaar hun leven lang steunden en inspireerden, in de liefde en de kunst.

Josef en Anni Albers. Een gevierd modernistisch koppel, tot 8 september, Villa Empain, Brussel

Waregem: artificiële hoofdsteden

Voor zijn expo en boek New Capital bezocht fotograaf Nick Hannes zes artificiële hoofdsteden die de voorbije decennia uit de grond zijn gestampt of nog in aanbouw zijn. Brasilia, uit 1960, is de oudste. Abuja (Nigeria) en Astana (Kazachstan) volgden in de jaren 1990. Sejong (Zuid-Korea), Nusantara (Indonesië) en New Administrative Capital (Egypte) dateren van na 2010. In de nieuwe hoofdsteden is de menselijke maat zoek. De hoogbouw glinstert, het kapitaal regeert, de openbare ruimte is onherbergzaam. Alleen het rijkste deel van de bevolking kan schuilen in shopping malls, overdekte zwemparadijzen en peperdure woningen.

New Capital, tot 18 mei, Be-Part, Waregem

Tongeren: kleurrijk marmer

De witmarmeren beelden uit de klassieke oudheid waren kleurrijk beschilderd. Nog tot 2 juni kan je ze met Griekse en Romeinse ogen bewonderen op de expo De oudheid in kleur. Het Gallo-Romeins Museum stelt tientallen wetenschappelijke reconstructies tentoon, die eerder te zien waren in het Metropolitan Museum of Art in New York. Videofilms leren je hoe de beelden gemaakt werden. De kleuren spatten van de reconstructies af. Ieder detail werd in de verf gezet, van ogen en wenkbrauwen tot vingernagels en juwelen.

De oudheid in kleur, tot 2 juni, Gallo-Romeins Museum, Tongeren

Mechelen: roemruchte ridderorde

24 februari tot 2 juni

Reis terug naar het jaar 1491 op de expo Ridders van het Gulden Vlies. De Bourgondische ridderorde komt bijeen in Mechelen en paradeert door de straten. In de Sint-Romboutskathedraal hangen hun 29 wapenborden, speciaal gemaakt voor de prestigieuze feestelijkheden. De wapenborden werden gerestaureerd en schitteren kleurrijker dan ooit in het gerenoveerde Hof van Busleyden. Meesterverteller Bart Van Loo laat je de gebeurtenissen beleven alsof je er zelf bij was. De expo ontrafelt raadsels, mythes en geruchten over de invloedrijke ridderorde, die vaak een voorloper van de Europese Unie wordt genoemd.

Ridders van het Gulden Vlies: een schitterende mythe ontrafeld. Tot 2 juni, Museum Hof van Busleyden, Mechelen

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer