5x nieuw in de musea

3 minuten leestijd

Van Britse cultfotograaf tot Belgische kunstenaars, van Frank Sinatra tot Egyptische farao’s: ook deze maand valt er weer heel wat te beleven in de musea. Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vijf boeiende nieuwe expo’s.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Celebs (1)

De Britse fotograaf Terry O’Neill (1938-2019) is een van de pioniers van de celebrity-fotografie. Een halve eeuw lang portretteerde hij wereldsterren, van Marlene Dietrich tot Brigitte Bardot en van Frank Sinatra tot David Bowie. Soms stralen zijn foto’s glamour uit, maar meestal schiet hij ongedwongen, spontane beelden die de menselijke kant van beroemdheden laten zien. Zijn grote overzichtsexpo in het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht is ingedeeld volgens de thema’s mode, muziek en film, en toont zowel klassieke zwartwit-portretten als unieke ingekleurde beelden. Groet James Bond en de jonge Beatles, supermodellen zoals Kate Moss en Christy Turlington en diva’s zoals Ursula Andress en Faye Dunaway, met wie O’Neill een paar jaar getrouwd was.

FAMOUS by Terry O’Neill, tot 10 september, Fotomuseum aan Het Vrijthof, Maastricht

Verzamelaars

Met Het erf vertelt het Museum Dhondt-Dhaenens het verhaal van de eigen collectie. Jules Dhondt en Irma Dhaenens verzamelden moderne kunst, uit de eigen streek of van Vlaamse makelij. Kunst zou het Vlaamse volk verheffen, geloofde het rijke ondernemersechtpaar. Hun progressieve smaak was ongewoon in Vlaamsgezinde kringen, maar leverde een fenomenale collectie op: Wouters, Ensor, Spilliaert, Brusselmans, De Smet, Van Den Berghe en vele anderen.

Het erf, 12 maart tot 21 mei, Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle aan de Leie

Tegennatuurlijk

Belgisch kunstenaar Michel François viert veertig jaar artistieke carrière bij Bozar. Niet met een klassieke overzichtsexpo, maar met een totaalkunstwerk, dat je zijn oeuvre in al zijn dimensies laat beleven. Eigenlijk krijgt zijn atelier een extra vleugel in de expozalen van het Paleis voor Schone Kunsten. François gaat aan de slag met allerlei media: installatie, fotografie, sculptuur, video, tekenkunst. Zijn werk is heel divers, maar vertoont toch een interne logica. Hij gebruikt graag doodgewone dagelijkse materialen of gevonden voorwerpen, die hij dan manipuleert en verandert, en laat zich inspireren door eenvoudige bewegingen, zoals blazen, uitstrooien, geeuwen, verdwijning, herhaling… Wat als je azijn eindeloos op hardsteen laat druppelen? François heeft het voor jou onderzocht. Speciaal voor de expo creëert hij nieuwe kunstwerken, waaronder een vier meter hoge spiegeltoren.

Michel François. Contre nature, 16 maart tot 21 juli, Bozar, Brussel

(c) Rankin

Celebs (2)

Cultuurcentrum Scharpoord presenteert een grote overzichtsexpo van de Britse cultfotograaf Rankin, die in 1991 het jongerenblad Dazed & Confused oprichtte. Via zijn magazine gaf hoofdredacteur en fotograaf Rankin de nineties en nillies kleur, diversiteit en karakter. ‘Ik ben geen modefotograaf’, zei hij tegen ieder supermodel dat voor hem poseerde. Blank, mannelijk en hetero was voor Rankin een saaie, voorbijgestreefde mainstreamnorm. Dazed & Confused vierde de verscheidenheid en gaf lgbtqia+-modellen zichtbaarheid die ze in andere bladen nog niet kregen. De expo in Knokke-Heist, die Rankins werk van 1990 tot 2016 toont, is goed voor een rijkgeschakeerde trip down memory lane en een blij weerzien met oude bekenden op het hoogtepunt van hun carrière: Madonna, Björk, Beth Ditto, Kate Moss, David Bowie… Het magazine Dazed & Confused heet inmiddels Dazed, maar blijft toonaangevend in de wereld van de mode en popcultuur.

Rankin: The Dazed Decades, 25 maart tot 11 juni, Cultuurcentrum Scharpoord, Knokke Heist. https://www.knokke-heist.be/foto-knokke-heist

Farao’s en piramides

Jean Capart moet de Indiana Jones van België geweest zijn: een wereldberoemde archeoloog met een diepgravende interesse voor farao’s en piramiden. In de vroege twintigste eeuw maakte hij van Brussel de wereldhoofdstad van de egyptologie. Expeditie Egypte stuurt je samen met Capart de woestijn in. Het Museum Kunst en Geschiedenis toont tweehonderd objecten uit haar beroemde Egyptische verzameling, van grafstèles en shabti-beeldjes tot versierde lijkkisten en een prachtig geïllustreerd dodenboek. Een collectie die het museum in sterke mate dankt aan Capart, die zelfs opduikt in de stripverhalen van Kuifje, als professor Bergamot in De Zonnetempel.

Expeditie Egypte, 31 maart tot 1 oktober, Museum Kunst en Geschiedenis, Jubelpark, Brussel

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer