5 veerponten met een verhaal
Niets leuker op een warme zomerdag dan je wandel- of fietstocht te verrijken met een tochtje op een veerpont. Veel overzetboten hebben een boeiend verhaal. Vaak zorgt een schipper al eeuwenlang voor de verbinding tussen de linker- en rechteroever. ‘Alleen tijdens de oorlogen werd niet gevaren’, zegt veerman Jo Pien die het veer van Appels op de Schelde bemant.
Tekst Marijn Follebout – Foto’s Westtoer, Toerisme Limburg, Marijn Follebout
- Uitstappen en vakanties
Kunstig veer in Nieuwpoort
Adres: Linkeroever: Paul Orban Promenade 5. Rechteroever: Oude Zeedijk, Nieuwpoort. Gratis. Enkel op zaterdag, zon- en feestdagen. Tijdens schoolvakanties en september elke dag.
Het veer ‘De Nieuwe Visie’, een ontwerp van kunstenaar Roger Raveel, brengt fietsers en voetgangers van de wandelpromenade in Nieuwpoort naar het natuurgebied IJzermonding. Tot in de jaren negentig lag op de rechteroever van de IJzer een marinehaven. Nu komen bij laagtij slikken en schorren bloot waar tal van kustvogels en zelfs zeehondjes zich graag laten zien. Ter hoogte van de rood-witte vuurtoren werd op 2 juli 1600 een zware slag tussen de Nederlanders en de Spanjaarden uitgevochten. In enkele uren tijd vielen bijna 5.000 slachtoffers in dit duinengebied.
Filmsterren in Dendermonde
Adres: Linkeroever: Waterhoek z/n, Berlare. Rechteroever: Hoofdstraat z/n, Appels (Dendermonde). Vaart elke dag. Gratis.
Van de twaalf veren over de Schelde, Durme en Rupel zou het veer van Appels-Berlare het oudste zijn. Het veer wordt in 843 vermeld in het Verdrag van Verdun. Veerman Jo Pien zet er al veertig jaar fietsers en voetgangers over, ondertussen samen met zijn zoon Izaak. Op de linkeroever ligt het gehucht Waterhoek in Berlare. Het kreeg zijn naam nadat de film Mira naar het boek van Stijn Streuvels er in de jaren zeventig werd opgenomen. Jan Decleir en Willeke Van Ammelrooy speelden de hoofdrol. ‘De vorige schipper was heimelijk verliefd op Willeke’, herinnert Jo zich met een schalkse glimlach.
Prachtige natuur vanuit Ophoven
Adres: Linkeroever: Maasstraat 82, Kinrooi. Rechteroever: Walburgisstraat 17, Ohé en Laak (Maasgouw), Nederland. Van begin april tot eind oktober. In juli, augustus en september dagelijks. In oktober enkel tijdens het weekend. Kost 1 euro.
De 40 kilometer lange grens tussen Nederland en Vlaanderen in Limburg wordt gevormd door de Maas. In het RivierPark Maasvallei kan je prachtige natuurgebieden, historische stadjes en pittoreske dorpjes ontdekken aan beide kanten van de grens. Ooit al het spierwitte stadje Thorn bezocht? Zeker doen. Je komt er onder andere dankzij de fiets- en voetveer vanuit Ophoven (knooppunt 22). Langs de grens vind je vier veren die je het hele RivierPark laten ontdekken.
Oplossing voor de files
Adres: opstapplaatsen en vaartijden op www.dewaterbus.be. Vaart dagelijks en kost 3 euro.
Als snelwegen verzadigd raken… De Waterbus vervoert fietsers en voetgangers op de Schelde tussen Hemiksem en het Steenplein in Antwerpen. De vaartijd met tussenstop in Kruibeke duurt zo’n dertig minuten. ‘De reizigersaantallen overtreffen de verwachtingen’, klinkt het bij de rederij. Deze zomer vaart de bus ook verder naar het Antwerpse havengebied en ondertussen worden ook andere haltes als Temse en Boom onderzocht. De afscheidnemende Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers droomt ervan het traject van de Waterbus door te trekken tot in Gent.
Paradijs op de Maas
Adres: Ile d’Yvoir (6 km van Dinant). Rechteroever (één opstappunt): Rue de la Gare z/n, Yvoir. Vaart elke dag, van half april tot eind september. Openingstijden op www.iledyvoir.com. Kost 3 euro (incl. drankje).
Het 2,5 hectare grote Ile d’Yvoir wordt al sinds de jaren dertig toeristisch uitgebaat. Vakantiegangers geraken er enkel met een elektrisch kabelveer. Het noorden van het eiland is natuurgebied waar ganzen en zwanen broeden. In het zuidelijke deel is een ‘strand’ met een groot speelplein. Je kan er kajaks of waterfietsen huren, er is een plonsbad voor de kleinsten en waaghalzen duiken in de Maas vanop een groot luchtkussen. ‘Le Paradis sur Meuse’, omschrijven de zaakvoerders hun eiland.