5 expo’s voor de zomer
Tropische hitte of malse zomerregen? Ga schuilen in het museum of struin onder je paraplu/sol langs kunstwerken in de stad. Pasar-reporter Gert Corremans selecteert de vijf niet te missen expo’s voor deze zomer.
Menselijk, dierlijk of buitenaards?
Livin’ things, de nieuwe expo van Huma Bhabha in M Leuven, overrompelt het museum. Bizarre karakters palmen de zalen in. Ze prijken op expressieve, kleurrijke tekeningen en nemen de vorm aan van grillige, verontrustende sculpturen. De expo is op maat van het museum gemaakt, wat hun effect nog versterkt.
Wie zijn deze wezens? Mensen, dieren, aliens, mutanten? Afrikaanse totems, mythologische figuren uit de oudheid, monsters uit horror- en sciencefictionfilms? Of misschien stellen ze wel innerlijke demonen voor?
Huma Bhabha (1962) groeide op in Pakistan, maar studeerde in de Verenigde Staten en woont en werkt in Poughkeepsie, een stadje aan het eind van een metrolijn uit New York. Haar karakters hebben geen nationaliteit, gender of identiteit, zegt ze. Ze hinten op thema’s als kolonialisme, oorlog, ontheemding en ecologisch onheil, maar je kan ze niet duidelijk situeren. Juist daarom kan je er zelf betekenissen en emoties op projecteren.
10 juni tot 29 oktober, M Leuven, Vanderkelenstraat 28, Leuven
Meepraten over mode
De tijdsgeest verandert, mode evolueert mee. Of… hinken de modehuizen en ontwerpers achterop bij de maatschappelijke trends? En wat met de modemusea? Op zijn nieuwe expo We need to talk about fashion kijkt het Modemuseum Hasselt in de spiegel. Honderd recent aangeworven stukken uit de collectie bieden stof tot discussie.
Iedereen mag meepraten, van expert tot bezoeker. Een focusgroep van tien jongeren hielp de expo opbouwen. Hun input krijg je te zien aan de hand van video’s. Ook als bezoeker mag je je steentje bijdragen: beantwoord de vragen van de audiogids en de interactieve Q&A van een expert.
Heel mooi, maar waarover gaan we praten? De expo linkt stukken uit de museumcollectie aan vier thema’s. Plezier: je kan de dagelijkse sleur ontvluchten via luide outfits van Moschino of stille stukken van Yohji Yamamoto. Nostalgie: waarom houden we van vintage, waarom herinterpreteerde Raf Simons een iconische jurk van Christian Dior? Verzet: maakte de rebelse mode van Vivienne Westwood de wereld gelijker en inclusiever? Eerlijkheid: toen Martin Margiela in 1988 zijn modehuis oprichtte, was hij een pionier van de duurzaamheid. Wanneer krijgt hij genoeg navolging?
Stof tot discussie dus, we zeiden het al.
23 juni tot 18 februari, Modemuseum Hasselt, Gasthuisstraat 11, Hasselt
De fotograaf, je vriend
De Brusselse fotograaf Vincen Beeckman bouwt langdurige relaties op met de mensen van wie hij de verhalen vastlegt. In plaats van passief zijn reportages te ondergaan, kaatsen ze de bal terug. Op Ping Pong, zijn eerste grote museumexpo in het FOMU, krijg je vier reeksen te zien. Les Cracks zijn de daklozen van het station Brussel Centraal. Beeckman gaf hen wegwerpcamera’s, zodat ze ook zelf het woord, of beter beeld, konden nemen. Les Intimes volgt jarenlang het wel en wee van een familie uit Bergen, in La Devinière ontmoet je mensen met een psychische aandoening uit Charleroi en op uitnodiging van FOMU verdiepte Beeckman zich in de culturele scène rond het Antwerpse ontwerpbureau Studio Palermo.
23 juni tot 8 oktober, FOMU – Fotomuseum Antwerpen, Waalsekaai 47, Antwerpen
Zinderende zomerkunst
Mu.ZEE focust op Belgische kunst, van 1880 tot vandaag, en laat zijn collectie roteren. Tussen de Spilliaerts, Ensors en Permekes valt ook een bescheiden prachtwerkje op. In het warme avondlicht gaan boeren een kerk in de duinen binnen. Het licht zindert zoals in de beroemdste impressionistische meesterwerken.
De kunstenares heet Anna Boch (1848-1936), en deze zomer bouwt Mu.ZEE een grote expo rond haar figuur. Ze onderscheidde zich niet alleen als schilder, maar ook als kunstverzamelaar. Kunstenaars met wie ze bevriend was of die ze bewonderde, kregen een plaats in haar collectie: Ensor, Van Gogh, Signac, Gauguin, Van Rysselberghe.
Anna’s vader richtte de keramiekfabriek Royal Boch in La Louvière op. Was ze een rijke verzamelaar die ook aardig kon schilderen? Of viel ze ten onrechte tussen de plooien van de te mannelijke kunstgeschiedenis? Op Anna Boch, een impressionistische reis krijgen je haar lumineuze meesterwerkjes hun plek tussen de beroemde schilders uit haar kunstcollectie.
1 juli tot 5 november, MuZEE, Romestraat 11, Oostende
Catalaanse kunst in Mons
Beaux Arts Mons is tot volgend jaar in renovatie, maar organiseert deze zomer de prestigieuze openluchtexpo Jaume Plensa. Het heilige. De Catalaanse kunstenaar Jaume Plensa neemt je mee op een spirituele tijdreis naar de oorsprong van de stad. In de zevende eeuw stichtte de heilige Waltrudis de abdij waarrond Mons zich zou ontwikkelen. Met vijftien monumentale beelden bakent Plensa de eeuwenoude scheidslijn tussen de religieuze en de burgerlijke machten af. Je vindt ze onder meer op de Grote Markt, in de burgemeesterstuin en bij de Sint-Waltrudiskerk. Werken die niet buiten kunnen getoond worden, krijgen onderdak in de Salle Saint-Georges, een ontwijde kapel.
1 juli tot 8 oktober, Grote Markt, Sint-Waltrudiskerk, Sint-Joriszaal en andere locaties, Mons