5 aanraders voor het Reiefestival in Brugge

3 minuten leestijd

Brugge houdt een gloednieuw, driejaarlijks kunstenfestival boven de doopvont. Op het Reiefestival laten podiumkunstenaars zich inspireren door het thema ‘geloof’ en door de schoonheid van de Brugse binnenwateren. Pasar-reporter Gert Corremans selecteert de highlights van het festival.

actua
  • Uitstappen en vakanties
Brugge

Niet alleen het toerisme zal de komende zomers rimpelingen veroorzaken op het reienwater. Drie grote cultuurevenementen zullen elkaar aflossen: de Triënnale Brugge met kunstinstallaties in openlucht, de traditionele optocht van de Gouden Boomstoet en het Reiefestival, dat van 18 tot 20 augustus zijn eerste editie beleeft.

Brugge Plus, Kunstencentrum KAAP en Concertgebouw Brugge organiseren samen een driejaarlijks festival dat erfgoed en podiumkunsten combineert. Veertien nationale en internationale kunstenaars komen dans, theater, muziek en performances brengen, op bijzondere locaties in openlucht. In totaal staan er vijftig speelmomenten op het programma.

Jurylid op een heksenproces

Salon Arents, naast het Gruuthusemuseum, wordt het info- en ticketcentrum van het Reiefestival. Binnen plaatst multimediakunstenaar Riccardo Santalucia een audiovisuele installatie, waarin een 3D-piñata symbool staat voor overvloed. Voor de performance Myein treedt hij op met danseres Gloria Dorliguzzo. Ze veranderen de schilderijen van de Vlaamse primitieven in pure kleuren en laten ze versmelten met het water van de reien. Op het binnenplein van het Gruuthuse speelt Krapp vzw De Duivels, een theatervoorstelling over het heksenproces van Loudun. Jij zetelt, zoals iedereen in het publiek, in de volksjury.

Van begijnhof tot Minnewater

Ook Begijnhof Ten Wijngaerde doet dienst als festivallocatie. Celliste Nina Vanhoenacker speelt Urban Refuge, een meditatief concert met hedendaagse werken voor cello, stem en elektronica. Theatergroep Het Huis Hasselt verrijkt met Beatrijs je kijk op de middeleeuwse vrouw. Het titelpersonage, een non die sekswerker wordt om haar kinderen te onderhouden, is meer geëmancipeerd en ondernemend dan je zou denken. Voor de meest aangrijpende performance moet je naar de Minnewaterbrug. Theatermaker Jorre Vandenbussche steekt de brug iedere avond over voor Vitus – de ziekte danst mij. De ziekte van Huntington, waaraan hij lijdt, veroorzaakt oncontroleerbare bewegingen. Middeleeuwers beschouwden zijn ziekte als een vorm van bezetenheid. Tijdens Sint-Vitusdansen dansten mensen tot ze van uitputting neervielen.

Postmoderne processies

Modeontwerper Nadav Perlman en theatermaker Rino Sokol verzonnen met Procession een hedendaags alternatief voor de Heilig Bloedprocessie. Vijf performers trekken wandelend en biddend door de stad. Op zaterdag om 18 uur, wanneer de kerkklokken luiden, verzamelen ze op het wijngaardplein bij het Begijnhof. Zorg dat je op de afspraak bent en laat je meevoeren door de performers. Zin om zelf creatief mee te werken aan een artistieke optocht? Op zondagavond organiseert de Italiaanse kunstenares Azurra De Gregorio een rituele optocht langs de reien. De naam, Pro Gratia Recepta, verwijst naar het opschrift op ex voto’s, waarmee mensen vroeger hun dank uitdrukten voor goddelijke hulp, troost en genezing. Knutsel je eigen ex voto tijdens de workshop en overhandig hem aan de mysterieuze figuur die tijdens de processie door de stad trekt.

Wiegeliedjes in de turnzaal

Twee voorstellingen vinden plaats op bijzondere binnenlocaties. Myriam Van Imschoot en Lucas Van Haesbroeck nodigen je uit om een nacht lang te mediteren in de turnzaal van Howest. Hun Nocturnes for a society creëert een tijdelijke community rond de traditie van het wiegelied. Benjamin Verdonck pakt uit met Locus Iste. Zijn kijkkast met orgelmuziek, licht, schaduw, luikjes en touwtjes is speciaal bedacht voor de Joseph Ryelandtzaal.

Johannes, de prediker

Ook de randgemeenten van Brugge vieren mee feest. Johannes Verschaeve, de voormalige frontman van The Van Jets, kruipt als Johannes is Zijn Naam in de huid van een muzikale prediker en magiër. Na drie gratis concerten langs de reien toert hij door vier Brugse randwijken voor het zomerfestival Uitwijken. Op het strand van Zeebrugge beleef je van 7 tot 20 augustus een wonderlijk luisteravontuur in de tentboot. De stem van acteur Peter de Graef vertelt er de avonturen van kapitein Nemo, twintigduizend mijlen onder zee. Aan boord van de tentboot mag je ook je wensen en dromen achterlaten.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer