4 x focus op Amerika

4 minuten leestijd

Van skateramp tot catwalk, van Harlem tot Fifth Avenue: vier musea in België en Nederland dompelen je onder in Amerikaanse kunst en (sub)cultuur. Pasar-reporter Gert Corremans stelt een overzicht samen.

(Foto: Nick Kuskin)

actua
  • Uitstappen en vakanties

Maastricht: Skateboarden in Californië

Wires Crossed stuurt je op avontuur met een groepje skateboarders uit Californië. Leuk als je zelf nog pleintjes onveilig hebt gemaakt op vier wieltjes. Of als je van gruizige, ongepolijste straatfotografie houdt. Achter de camera: Ed Templeton. Legendarische skateboarder uit Californië, wereldwijd getoond fotograaf en grafisch kunstenaar, oprichter van het skateboardmerk Toy Machine, dat bekend staat om zijn unieke tekeningen.

Tussen 1995 en 2012 registreerde Templeton het leven zoals het is onder Californische skateboarders. De stunts en de schaafwonden, de zoektocht naar spannende locaties, treinreizen en hotelovernachtingen, de verveling die toeslaat na een wedstrijd… Templetons foto’s verwelkomen je in een vriendenkring, community of subcultuur – noem het zoals je wil – waarvan je misschien graag deel had willen uitmaken. 

Tot 17 september, Bonnefantenmuseum, Maastricht

Brussel: Ballroomcultuur in Harlem

New York, 1982. In West 125th Street organiseren Pepper LaBeija en Dorian Corey het jaarlijkse Harlem Fantasy Ball II. De piepjonge fotograaf Nick Kuskin krijgt de uitnodiging om de historische avond in beeld te brengen. Zijn foto’s kan je bij Bozar bewonderen op de expo The Harlem Fantasy 82.

Laat je niet misleiden door de benaming ‘ballroom’: dit is geen avondje stijldansen, maar een wedstrijd voor dragqueens van Afrikaans-Amerikaanse of Latino afkomst. De mooiste personages kapen trofeeën of geldprijzen weg. In de ballroomcultuur worden ze voor het eerst aangemoedigd en gejureerd door mensen uit hun eigen gemeenschap.

Pepper is ‘mother’ van het Royal House of LaBeija en Dorian van het House of Corey. De houses vormen alternatieve families, die zwarte en latino lgtbtq-mensen beschermen tegen discriminatie. De ballroomscène bestaat nog altijd en heeft zich vanuit New York vertakt naar andere Amerikaanse steden.

Het is 1982, we zijn in de hoofdstraat van Harlem, dicht bij het legendarische Apollo Theater, en op het Fantasy Ball komen mensen bijeen die voor president Reagan niet meetellen. Het aidsvirus richt ravages aan in New York, maar de president slaapt zacht. De parade wordt een feest van avantgardistische, futuristische zelfexpressie. Nick Kuskin maakt de foto’s.

Antwerpen: mode volgens Man Ray

Op Man Ray en mode blader je door de Vogue, Vanity Fair of Harper’s Bazaar van bijna honderd jaar geleden. De modebeelden van de Amerikaanse fotograaf komen bovendien driedimensionaal tot leven. Naast de foto’s plaatst het MoMu – Modemuseum Antwerpen typische modesilhouetten uit het interbellum.

Het leven van Man Ray (1890-1976) speelde zich op twee continenten af. ‘Dada kan niet leven in New York’, schreef hij in 1920 aan een bevriende dichter, en hij verhuisde naar Parijs, waar baanbrekende kunstenaars de traditionele kunst aan het uitwuiven waren. Dada, goodbye! In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog keerde hij terug naar Amerika.

Op de expo zie je hoe modetrends en kunststromingen zich niet laten tegenhouden door een oceaan. De inventieve, surrealistische beelden van Man Ray ademen dezelfde tijdsgeest als de gedurfde mode van het interbellum. De vooroorlogse taboes en voorschriften mochten ook op de schop voor de toonaangevende couturiers van toen, zoals Elsa Schiaparelli en Coco Chanel. 

Hedendaagse ontwerpers laten zich nog altijd inspireren door de vernieuwende, stijlvolle mode van toen. Daarom worden de foto’s van Man Ray ook gecombineerd met creaties van Martin Margiela, Yves Saint Laurent en Dries Van Noten. 

Tot 13 augustus, MoMu – ModeMuseum Antwerpen.

’s Hertogenbosch: mode van snapshot tot catwalk

In het Noordbrabants Museum staat je een tijdreis door een Amerikaans getinte 20ste eeuw te wachten. In je blikveld: stijlbewuste trendsetters, spontaan gefotografeerd op straat of tot in de puntjes geregisseerd voor een modeshoot. Kijkt mee over je schouder: Nicola Erni, de Zwitserse kunstverzamelaar die een van de grootste privécollecties modefotografie ter wereld aanlegde.

De expo High fashion and street style selecteert 240 foto’s uit haar collectie, van de jaren 1930 tot vandaag. Grote namen als Irving Penn, Richard Avedon, Peter Lindbergh of Esther Haase laten weinig aan het toeval over en zetten droombeelden in scène voor high fashion brands of magazines als Vogue.

De straatfotografen redden het zonder set, modellen of beeldregie. Bill Cunningham was de peetvader van de streetstyle: hij ging op zoek naar stijlvol geklede mensen en liet ze poseren voor zijn foto’s. Amy Arbus volgde zijn voorbeeld tussen 1980 en 1990. Dat leverde de beroemde reeks On the Street op: snelle, ongekunstelde portretten van New Yorkers die nieuwe trends uitproberen.

De expo rangschikt de foto’s volgens thema’s zoals Revolutie!, Seks & Provocatie en Fictie & Fantasie.

10 juni tot 3 september, Noordbrabants Museum, ‘s Hertogenbosch

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer