4 festivals waar je vrolijk van wordt
De dagen lengen, tijd voor een pril cultureel lenteoffensief. Zin in muziek, fotografie, dans of videokunst? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vier sprankelende festivals waar je in februari en maart kan genieten van originele voorstellingen en expo’s.
Brugge: hedendaagse dans
Bits of Dance laat je proeven van nieuwe trends, actuele thema’s en opkomend talent in de hedendaagse dans. Het minifestival opent met een double bill in het Concertgebouw. In Choreographic Sketches tonen choreograaf Cassiel Gaube en veertig dansers in opleiding bij P.A.R.T.S. experimentele dansfragmenten waaraan ze aan het werken zijn. In The Very Last Northern White Rhino laat Gaston Core zich inspireren door een uitstervende diersoort, maar zijn voorstelling viert het leven en maakt gebruik van urban-dancestijlen. In Pearls van Joshua Serafin keren drie Filipijnse vrouwen terug naar de prekoloniale periode, toen in hun land vrijer werd gedacht over gender. Shadow Text van Chloe Chignell en Amina Szecsody vertrekt vanuit Les Guérillères, een revolutionaire feministische roman uit 1971.
Ieper: videomapping in de kattenstad
Om de drie jaar viert Ieper een kattenjaar. De 46ste Kattenstoet trekt pas op de tweede zondag van mei door de straten, maar SnapCat dompelt je de komende weken al onder in een geschiedenis van stad en kat. Op zes historische locaties in het centrum wekken videomappings verrassende verhalen met klauwen en snorharen tot leven. Bart Cafmeyer, de regisseur van de Kattenstoet, schreef de scenario’s voor de zes films die door Urban Mapping uit Kuurne op de gevels worden geprojecteerd. Hij doorspekte de verhalen met verwijzingen naar Ieperse middeleeuwen, een rijke periode waarin katten meer dan negen levens hadden. Start bij het belfort op de Grote Markt en volg een wandelparcours van 4 km naar de Ieperse vestingen.
SnapCat, 3 en 4 februari en 10 tot 18 februari, Grote Markt, Ieper
Brussel: februari, fotografiemaand
Ruim vijftig locaties in Brussel nemen in februari deel aan het Photo Brussels Festival. Download de festivalkaart en ga op pad langs musea, galeries, culturele centra, boekwinkels… Het aanbod aan fotografie is al even divers als de deelnemende adresjes. In het Maghreb-cultuurcentrum Espace Magh kan je bijvoorbeeld op tijdreis naar het Marokko van de jaren 1930 tot 1960. De Franse fotograaf René Bertrand legde toen het dagelijks leven van Marokkaanse vrouwen vast. Bij Fondation A. stelt Gentenaar Jacques Sonck de normaliteit in vraag aan de hand van portretten van bijzondere persoonlijkheden. In Hotel van Eetvelde gidst smartphonefotograaf Derrick Ofosu Boateng je door zijn geboortestad Accra in Ghana. Hangar, dat het festival in 2016 opstartte, pakt uit met Generations of Resilience, een overzicht van de Oekraïense fotografie van de jaren 1970 tot vandaag.
Photo Brussels Festival, 25 januari tot 25 februari, Hangar en vijftig andere locaties, Brussel
Leuven: Belgisch jazztalent
Leuven Jazz kiest dit jaar voor een samengebalde editie met de focus op jong, Belgisch jazztalent. Het programma is grotendeels gratis, maar voor de betalende concerten probeer je best tijdig tickets te bemachtigen. Suggesties? Het Belgische duo BeraadGeslagen presenteert hun album Altijd Bewust Bewegen in een clubopstelling: je mag dus mee op het podium om samen met de muzikanten uit de bol te gaan. Colors is een familievoorstelling (vanaf 6 jaar) waarin mensen met en zonder beperking de labels en stempels van zich afschudden. Dat doen ze op een kleurrijke jazzsoundtrack. De Belgisch-Japanse jazzpianist Alex Koo nodigt je uit voor een ligconcert: laat je meevoeren door de mix van jazz en klassiek van deze toetsentovenaar. De slotdag van het festival programmeert zoals altijd intieme huiskamerconcerten, die uiteraard snel uitverkocht zijn.
Leuven Jazz, 21 tot 24 maart, 30CC Schouwburg en andere locaties, Leuven