Mysterieus verleden in de bossen van Vloethemveld
Vloethemveld, een nieuw wandelnetwerk in het Brugse Ommeland, verbindt het gelijknamige bos met de omliggende dorpen en andere natuurgebieden.
- Kamperen
- Wandelen
Vloethemveld ten zuiden van Brugge was honderd jaar lang een militair domein waar oorlogsmunitie werd opgestapeld en vernietigd. Pas sinds kort wordt een deeltje van het bos dat zich op het grondgebied van de gemeenten Zedelgem en Jabbeke bevindt, ontsloten voor het publiek. Het andere deel is enkel samen met een gids te bezichtigen.
Een nieuw wandelnetwerk van in totaal 53 kilometer verbindt het bos met de omliggende pittoreske dorpen en andere natuurgebieden zoals Moordenaarsbos en Ockerhout. Elke plek draagt zijn verhaal. Dat van Vloethemveld spant dan wel de kroon.
Militair erfgoed
Het ‘veld’ werd vanaf de 13e eeuw ontgonnen. Verschillende grote hoeves in de streek getuigen daar nog van. Na de Eerste Wereldoorlog werd het toen al bosrijke Vloethemveld een militair domein. Een spoorweg, de Vloethemveldzate, verbond het domein met het station van Zedelgem. De sporen werden pas in 1995 opgebroken.
Na de Tweede Wereldoorlog richtten de Britten in het bos een Prisoners of War-kamp in. Meer dan honderdduizend Duitse en Baltische soldaten werden er ondergebracht in tenten en barakken en leefden er twee jaar lang in helse omstandigheden.
Paarse heide
Wie ter hoogte van wandelknooppunt 4 doorstapt naar de Waterhut midden in het domein kijkt er niet alleen uit over een waterplas, maar ook over de plek waar die krijgsgevangenen woonden. Aan de andere kant van het stiltereservaat staat de heidetoren tussen fietsknooppunten 6 en 16. Bovenop de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de heide. De heuveltjes waren bedoeld om de schade te beperken bij het ontploffen van de munitie. In augustus kleurt de heide opvallend paars.
Net omdat een groot deel van het bos is ingekleurd als reservaat, houdt zich hier heel wat wild schuil die zich vooral bij zonsopgang en zonsondergang laat zien. Reeën kruisen wel eens je pad, net als buizerds, boomvalken en sperwers die de heide en open bosplekken afspeuren naar een prooi. Tussen de militaire barakken grazen schapen.
Kampeermogelijkheden
Vlakbij het wandelnetwerk bevindt zich camping & recreatiepark Klein Strand. Je kan er kamperen met de tent of een luxechalet huren. Het ‘strand’ maakt zijn naam helemaal waar. Je kan er zwemmen en ravotten in een meer dat ontstond bij de aanleg van de E40.