Op zoek naar de boswachter

7 minuten leestijd

Het Staatsbosbeheer van Nederland nodigt je graag uit om te komen logeren. Niet in hun muffe kantoren in Lelystad, maar op een van hun natuurcampings. Bij hun dryaden, de beschermers van de bossen, hun boswachters. We twijfelen niet. De camper in, de regenbanden op en het bos in. We trekken een camperspoor in de natte zandgrond van de oude Maasvallei, op zoek naar de man die zich meestal verbergt achter een boom. Zullen we hem vinden? 

reportage
  • Kamperen

Vrijdag 22 uur

Het regent, en niet zo’n klein beetje, wanneer we laat op de avond het donkere terrein van de boscamping op rijden. De reservatie gebeurde online. De nodige natuurkampeerkaart is ook online verkrijgbaar. De boswachter gaat mee met zijn tijd. Onze camping, de Cokse Heide, ligt midden in het prachtige gebied Nationaal Park Maasduinen en is enkel toegankelijk via een bosweg. Gelukkig doorploegen we deze oude waterlanden niet met een zware alkoof, maar met een lichte buscamper.

Zaterdag 9 uur

Na een zwoele zomer snakt de natuur naar water. Wij iets minder, maar dit is Nederland. Een natte nazomer kan ons niet deren en na het ontbijt springen we de camper in om de streek even te verkennen en boodschappen te doen. Dat is het fijne van een compacte camper: even eropuit op vier wielen is lekker makkelijk. Op de camping was er geen spoor te bekennen van de boswachter. Ook op zijn mobieltje is hij niet te vinden. Misschien hebben we meer geluk bij het rondtoeren.

10.30 uur

Nederlandser wordt het niet. Daar zorgen de molens langs de Maas wel voor. Duitsland is nochtans vlakbij. Dat merk je ook aan de vele Duitse toeristen hier op de campings. Ondanks de prachtige natuur hier ligt een van ’s werelds grootste vervuilers om de hoek. Het Ruhrgebied begint op nog geen tien kilometer van het park. Daar merk je hier, gelukkig, helemaal niets van.

12 uur

De regenwolken wijken voor ons busje, dat ons langs de mooie dorpen voert die in de rivierduinen verscholen liggen. Het veer van Afferden-Sambeek ligt er vredig bij. Het verderop gelegen Aijen herinnert zich echter de pijnlijke confrontatie met de Maas in 1995 nog goed, toen zijn oevers kopje-onder gingen. Ook de mooie Sint-Antoniuskapel ademt geschiedenis. De varkenskop die er ligt, herinnert aan de veiling van varkenskoppen voor het onderhoud van de kapel.

13 uur

Het verste punt op deze trip dat we met de camper verkennen, is Arcen. In 1999 werd deze plaats nog uitgeroepen tot het groenste dorp van Nederland. We zijn al overtuigd: dit is een bijzonder mooie streek. Te mooi om per wagen te verkennen. Na een stop bij de supermarkt keren we terug naar de camping om de benenwagen te nemen.

14 uur

Boswachters moet je zoeken in het bos. Onze meegereisde hond is het autozitten ondertussen meer dan beu en is blij zijn poten te kunnen strekken. Het grote voordeel van de natuurcamping is dat je in de natuur staat. Je loopt zo het bos in. Wat meteen opvalt in deze bossen is de strikte scheiding tussen fiets- en wandelpaden. Fietsers en wandelaars lopen elkaar dus niet voor de voeten. Ze worden daarentegen verwend met goed bewegwijzerde routes. 

17 uur

De wandeling brengt ons langs Afferden, waar we op een fietsverhuur botsen. Goed idee voor morgen. We wandelen langs de kasteelruïne Bleijenbeek en passeren verschillende campings. Verdwalen is onmogelijk. Het natuurgebied is één lange, smalle strook. De bewegwijzering en de gratis verkrijgbare kaartjes doen het uitstekend.

21 uur

Logeren op de natuurcamping is kamperen in het kwadraat. Je hebt altijd medekampeerders rond je én je bent dicht bij de natuur. Van de grote ‘vuurhut’ wordt in dit druilerige weer gretig gebruikgemaakt. De verzamelde verwaterde woudlopers zijn een allegaartje van jong en oud: Duitsers die het Ruhrgebied ontvluchten, Amsterdammers die rust zoeken en een paar Limburgers die zich Belg noch Nederlander voelen. We steken worsten en marshmallows op stokjes en grillen ze boven het vuur. Spontaan worden ze met iedereen gedeeld. De hond vlijt zich neer naast het vuur en staart ongelukkig naar de Limburgers, die het laatste stuk worst smakelijk doorslikken.

Zondag 9 uur

Op de dag des heren is hij daar dan. Als een goede herder die op zondagochtend zijn schapen de mis leest. Onze boswachter. Een korte babbel kan. Niet te lang. Het bos roept, zondag of geen zondag. Of hij nog even voor een foto wil poseren? ‘Nee, ik ben een boswachter, één met de natuur en toch een beetje mensenschuw.’ Met die woorden verdwijnt hij alweer in het struikgewas. Bosnimfen mogen niet gezien worden.

Ik versta hem wel: hij doet zijn werk en hij is geen toeristische attractie. Hij doet wat hij moet doen: het bos onderhouden en de mensen ervoor warm maken. Mijn dochter kreeg een flyer in de handen gedrukt met daarop de vogels die zich rond de kampeerplek bevinden. Vogels spotten: heel interessant en leuk om doen, vooral als je daarvoor maar vier meter van je camper moet stappen.

13 uur

Vogels kijken en de benen stil houden: heel fijn, maar Nederland is het fietsland bij uitstek en dus roept het stalen ros! De gehuurde fietsen zijn prima onderhouden, we hadden niet anders verwacht hier. Ook de fietspaden die het natuurgebied in alle richtingen doorkruisen, zijn onberispelijk. Het is een bijzonder gevarieerd landschap waar je door fietst. Van dicht bebost over de heide naar open duinen. Kleine dorpjes, de indrukwekkende Maas, ruïnes van kastelen en molens wisselen elkaar af. Moe maar tevreden klimmen we weer in onze camper voor de rit naar huis. De overige natuurcampings mogen ons binnenkort verwachten.

Natuurcampings in Nederland

Eerlijk gezegd zijn de camperaars niet het eerste doelpubliek voor de natuurcampings in Nederland. Dat zijn de trekkers en de natuurliefhebbers. De sleutelwoorden zijn stilte en genieten van de natuur. Ook niet alle natuurcampings zijn toegankelijk voor campers. Let bovendien een beetje op waar en wanneer je ernaartoe gaat. Je zou de eerste niet zijn die zich vastrijdt in de klei of zandgrond. De aanwezige voorzieningen zijn meestal rudimentair. Verwacht dus niet het comfort en de luxe van een vijfsterrencamping. Zo was onze staanplaats niet voorzien van een betonplaat. Je moet op de meeste terreinen alles zelf doen, te beginnen met jezelf aan te melden. Er is niet continu een beheerder, al komt de boswachter wel alle dagen op het terrein. Hij toont je graag wat er leeft in het bos en de omgeving, maar val hem niet voor het minste lastig. Omgekeerd zal hij dat ook niet doen. Tenzij je het te bont maakt. Voor dat dronken vrijgezellenfeestje moet je hier niet zijn.

Op deze vijf natuurcampings, verspreid over Nederland, ben je welkom met je camper:

West-Terschelling

Beetje ver voor één weekend, maar deze camping ligt mooi verscholen tussen de bomen. Het middelste Waddeneiland is rijk aan natuur. 80 procent van het eiland is groen. Boswachter Hessel Hek neemt de kinderen graag mee op ontdekkingstocht. Ben je avontuurlijk, dan kan je met de kano op zoek naar zeehonden.

Longway 28
8881 CM Terschelling

Informatie over veerdienst Harlingen-Terschelling via rederij Doeksen, tel. 0031 900 36 35 736 

Dassenburcht

Ga reeën en dassen spotten in de donkere bossen niet ver van Zwolle. Ook honden zijn welkom: er is een snuffelroute en een zone waar ze mogen loslopen. Boswachter Nico Arkes vertelt je graag hoe je een das kan ontmoeten. Een schemerwandeling met de wind in je gezicht geeft je de meeste kans op slagen.

Vijverweg 5
7715 PA Punthorst

De Dasselaar

De Randmeerbossen in Flevoland zijn het grootste loofhoutbos van West-Europa. Boswachter Anna Hofstra laat je kennismaken met de vos. Die is misschien wel dichter dan je denkt. Onder je camper bijvoorbeeld. Verspreid over het terrein staan picknickbanken en ontmoetingshuisjes met vaste BBQ.

Dasselaarweg 57
3896 LT Zeewolde

Het Veerse Gat

Al de krabben en vissen die je kan vangen, vind je tussen de bomen en de watertjes van het Veerse bos. Reserveren in het hoogseizoen is aangeraden, zoals bij alle Zeeuwse campings. De toegang voor campers is beperkt tot 3,5 ton. Breng zeker ook een lange stroomkabel (50 m) mee.

Landschuurweg 5B
4351 RR Veere

De Cokse Heide

Het natuurpark rond de camping die wij bezochten, is adembenemend. Een verborgen pareltje in deze uithoek van Nederland. Braamstruiken en varens maken het bos soms ondoordringbaar om plaats te maken voor prachtige open duinen. Waar je ook staat op deze camping (op de ‘comfort’- of ‘basic’-plaatsen), je staat altijd midden in het bos. Het sanitair wordt vernieuwd.

Bleijenbeek 3a
5851 EE Afferden

Reserveren is het makkelijkst online: www.logerenbijdeboswachter.nl

De prijzen zijn zeer democratisch, beginnend voor een gezin met twee kinderen rond de

30 euro per nacht.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer