Haal de zon in je camper

3 minuten leestijd

Met een zonnepaneel op je camper vergroot je vrijheid onderweg. Het is niet meer nodig om door te rijden louter voor het opladen van de accu’s of om op zoek te gaan naar een stroomaansluiting. Leer hier welk zonnepaneel voor jou geknipt is.

 

praktisch
  • Kamperen

Wat zijn de voordelen van een zonnepaneel?

Om te beginnen hoef je nooit meer te betalen voor een (dure) stroomaansluiting op de camping of camperplaats. Zonder nood aan een stroomaansluiting kun je ook verblijven op goedkopere plaatsen zonder nutsvoorzieningen. Dat het zonnepaneel continu de accu oplaadt (ook tijdens de stalling in daglicht), is goed voor de levensduur van die batterij. Omdat een camperzonnepaneel niet terug aan het stroomnet levert, is de milieuwinst echter te verwaarlozen.

Zijn er ook nadelen?

Je moet uitkijken waar je je camper opstelt, want onder bomen en in de schaduw levert een zonnepaneel minder stroom. Bovendien moet je af en toe het dak op voor onderhoud, bijvoorbeeld om de zonnecellen af te stoffen of te wassen. Daarnaast moet je de bevestiging jaarlijks controleren en de kabeldoorvoer (van het dak naar het interieur) op waterdichtheid.

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

Op woningen blijven zonnepanelen lang werken, wel tot veertig jaar. Campers kunnen vaak op niet meer dan de wettelijke garantie rekenen, dus zo’n twee tot vijf jaar, want hier worden zonnepanelen in vaak extreme omstandigheden (zoals steenslag) gebruikt tijdens het reizen en ondergaan ze flink wat trillingen. Reken daar nog bij dat door degradatie de opbrengst van elk zonnepaneel gemiddeld met ongeveer 1 tot 2 procent per jaar afneemt. 

Hoe kies ik het juiste zonnepaneel?

Namen zeggen niet zoveel. Elke fabrikant – zelfs gerenommeerde merken – kunnen in China zonnepanelen onder eigen naam laten maken. Kies daarom vooral voor een betrouwbare leverancier, die al langer op de markt actief is. ‘Made in Germany’ staat nog altijd voor betrouwbare kwaliteit. Of kies een bekend merk uit de camperbranche: vertrouw op het door je dealer aangeboden pakket. 

Welke capaciteit heb ik nodig?

Om dat te weten, moet je eerst je stroomverbruik precies vaststellen:

  • Voor kleine campers met weinig verbruik, die enkel van april tot september buitenkomen, volstaat allicht 40 tot 100 Wp (Wattpiek).
  • 100 Wp is voldoende voor kleine tot middelgrote campers die in het voorjaar en de zomermaanden gebruikmaken van licht, waterpomp, radio en satelliet-tv.
  • Grotere campers, die gedurende het hele jaar op pad zijn, hebben minstens 100 tot 200 Wp laadstroom nodig. Met een stroomvoorziening van meer dan 200 Wp kunnen die ook een compressorkoelkast laten draaien.

Kan ik alles zelf aansluiten?

Absoluut. De regelaar (bijbehorende elektronica die de laadstroom naar de accu regelt en voorkomt dat je batterij overlaadt) kan je rechtstreeks met de polen van een accu verbinden. Ook losse zonnepanelen of een voorruitpaneeltje voor de startaccu kan je zo aansluiten, eventueel via een stopcontact van 12 volt in direct contact met de accu.

Steeds meer campers zijn uitgerust met een laadregelaar en boordelektronica met aansluitpunten voor de regelaar. Een groot voordeel is dan dat het zonnepaneel zowel de boordaccu als de startaccu oplaadt.

Wat kost dat nu?

Een zonnepaneelset bestaat uit

  • het paneel
  • bekabeling
  • montagemateriaal
  • regelaar

Een goede set kost zo’n 800 euro, afhankelijk van merk, kwaliteit en grootte. Wil je de opbrengst volgen, dan kan je een solar monitor aansluiten: een display dat de actuele capaciteit van het systeem weergeeft in watt, ampère en volt.

Heb je altijd zon nodig voor een zonnepaneel?

Rechtstreeks zonlicht zorgt voor een hoger rendement, maar ook op een bewolkte dag wekt een zonnepaneel elektriciteit op uit licht. Het zonlicht valt door de glazen beschermlaag van het paneel op de fotovoltaïsche cellen. De elektronen in deze cellen komen in beweging en wekken stroom op. Bij minder zonuren in de winter, op een bewolkte dag of als de camper in de schaduw staat, levert het paneel minder stroom op.

De egaal zwarte monokristallijne zonnepanelen presteren beter dan goedkopere polykristallijne panelen, die je herkent aan hun blauwige craquelé patroon. Zogenaamde dunnefilm CIS-zonnepanelen zijn ook zwart, zwaarder en groter, maar leveren onder mindere omstandigheden tot 8 procent betere prestaties.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer