Het 5de en 6de wiel aan de wagen

5 minuten leestijd
Het is de ideale combinatie: de camper en de fiets. Zo kan je een stokbroodje halen bij de lokale bakker of een stad bezoeken terwijl de zwerfauto op de camperplaats achterblijft. Campertijd zet de mogelijkheden op een rij.
praktisch
  • Kamperen

Voor de meeste vakantiegangers behoort de fiets tot de standaardbagage van de camper. Ideaal voor een boodschapje of om de omgeving te verkennen. Sommige camperaars hebben zelfs een tweede set, afgestemd op de vakanties. Dat voorkomt heen-en-weer-gesjouw naar de camperstalling en weer terug. De huis-, tuin- en keukenfiets in het schuurtje en de moderne toerfiets op de camper – sommige camperaars zweren bij die oplossing.

E-bikes: e-xtra gewicht

Steeds vaker zijn het e-bikes die meegaan op vakantie, met een arsenaal aan versnellingen, zodat ook de bergetappes geen obstakel meer vormen. Met een moderne e-bike is een actieradius van 100 km geen enkel probleem en zo maak je mooie dagetappes in de omgeving.

Het nadeel van de elektrisch ondersteunde fiets is echter zijn gewicht. De gemiddelde e-bike weegt al snel 26-28 kg, terwijl een sportieve fiets zónder trapondersteuning zomaar 8 tot 10 kg lichter uitvalt. Als je twee e-bikes meeneemt, snoep je dus flink wat kilo’s af van het laadvermogen van de camper. Dat nadeel weegt niet op tegen de voordelen, maar het is wel iets om rekening mee te houden, ook als je een fietsendrager gaat aanschaffen.

Een drager die geschikt is voor e-bikes moet een totaalgewicht van 60 kg kunnen torsen. Samen met het eigen gewicht van zo’n drager plús twee fietsen sleep je dus zo’n 70 kg aan extra bagage mee met de camper.

Hoe neem je die fietsen mee?

In de garage

Is de camper voorzien van een garage, dan ben je misschien wel het beste af. De fietsen staan binnen, beschermd tegen regen en onzichtbaar voor de grijpgrage handen van fietsendieven.

Te laag? Let wel op dat de garagedeur hoog genoeg is. Als dat niet zo is, moet je het voorwiel demonteren. Even snel de fietsen pakken is er dan niet bij en zo wordt een rondje door de omgeving eerder een last dan een lust.

Vastzetten? Passen de fietsen wél door de garagedeur, dan hoef je ze alleen nog maar vast te zetten, zodat ze bij plotselinge manoeuvres blijven staan: de wielen gaan in speciale goten; stuur en zadel worden gezekerd met een beugel die in de garage tegen de wand (of plafond) wordt geschroefd.

Hoe beladen? Om het beladen gemakkelijker te maken zijn er speciale systemen voor de campergarage die op een uitschuifbare rail zijn gemonteerd. Zoals de VeloSlide van Thule: je trekt de drager bijna volledig naar buiten, zodat je de fietsen gemakkelijk kan bevestigen. Daarna schuif je het systeem weer de garage in, waarna de fietsendrager zichzelf vergrendelt.

Tip: Fietsen in de garage? Laat de dealer een stopcontact monteren met omvormer. Zo kan je onderweg de fietsaccu’s opladen. Bij elke camperstop heb je zo de volle actieradius van je e-bikes ter beschikking.

Op de wagen

Aan de achterwand: Bij campers zonder garage wordt meestal de achterwand gebruikt voor het transport van fietsen – een relatief goedkope oplossing, want de prijs van een geschikte drager begint al bij zo’n 200 euro.

Op het chassis: De mooiste oplossing echter, met name voor de zware e-bikes, is een fietsendrager die aan de achterkant op het camperchassis wordt bevestigd. Zo profiteer je van het maximale draagvermogen, dat kan oplopen tot 150-170 kilo. Op die manier kan je zelfs een scooter of een lichte motorfiets meenemen op vakantie, mits de gebruikte drager daarvoor geschikt is. Nadeel is de prijs van zo’n systeem, ook omdat de drager in de meeste gevallen moet zijn voorzien van verkeersverlichting en een extra kentekenplaat.

Oprijgoot of lift: Hoog tillen van de fietsen voorkom je door te kiezen voor een oprijgoot, maar steeds meer fabrikanten hebben een fietsendrager met lift, waarbij de fietsen met een handslinger of door middel van een ingebouwde elektromotor omhoog worden getild.

Tip: Fietsrek op de achterwand van de camper? Het is cruciaal dat de fietsendrager wordt bevestigd op de spanten die onzichtbaar in de achterwand verborgen zijn. Die montage laat je dus het best uitvoeren door de merkdealer.

Op de trekhaak

Het simpelste is als de camper is voorzien van een trekhaak. Dan kan je volstaan met dezelfde fietsendrager die je ook voor de personenauto gebruikt. En voor de camperaars met een beperkt laadvermogen die vier fietsen mee willen nemen op vakantie, of zelfs een toermotor: dan is er de aanhangwagen. Traditioneel staan de motorfietsen dan in de rijrichting, maar speciaal voor de camperbranche zijn compacte varianten ontwikkeld die ook handzaam thuis zijn op te bergen als je de aanhanger niet gebruikt.

Tip: Waterdichte hoezen voor de fietsen moeten zijn gemaakt van ademend materiaal, zodat vocht kan worden afgevoerd. Langdurige blootstelling aan vochtige omstandigheden is niet bevorderlijk voor de elektronica van e-bikes.

Fietsen in de buscamper

Heb je een buscamper, dan kan je ervoor kiezen om de fietsen binnen te vervoeren door het dwarsbed gedeeltelijk omhoog te klappen. De vrijgekomen ruimte tussen de bedden gebruik je dan voor twee fietsen. Let op bevestigingsogen, want de fietsen moeten uiteraard goed gezekerd worden, zodat ze bij een noodstop niet door de kampeerbus vliegen. Nadelen zijn het risico op beschadiging van je interieur, dat je onderweg lastig bij je spulletjes kan en dat je steeds je bed moet ombouwen.

Voor buscampers zijn er daarom fietsendragers die op een van beide achterdeuren worden bevestigd. Een prima oplossing voor lichte toerfietsen. Vervoer je twee zware e-bikes, dan worden de scharnieren van de deuren zwaar belast. Beter is het om dan te kiezen voor een drager die op het chassis of op de bevestigingspunten van de bestaande deurscharnieren wordt gebout. Zulke fietsendragers zijn er als scharnierende variant en als schuifvariant.

Steeds meer fietsendragers zijn voorzien van een lift, zodat je niet zwaar hoeft te tillen bij het beladen van de e-bikes. In alle gevallen kunnen de achterdeuren van de buscamper worden gebruikt.

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer