Maak je eigen energierepen
Hij zocht een lekkere en goedkope energiereep om mee te nemen op de fiets, dus ging Thijs zelf aan de slag in de keuken. Met succes, want zijn zelfgemaakte energierepen worden ook door zijn kameraden gesmaakt.
- Fietsen
- Wandelen
Thijs Merckx (41): ‘Ik hou van stevige wandeltochten en fietstrekkings en was al een tijdje op zoek naar een snelle, calorierijke snack voor onderweg. Meestal nam ik wat noten mee, aangevuld met chocolade en vijgen. Deze repen zijn alles in één. Het recept is gebaseerd op een recept voor granola bars dat ik vond in een kookboek van mijn vriendin. Je hebt er geen oven voor nodig: je mengt alle ingrediënten gewoon rauw. De dadels en de siroop geven deze repen een zoete, smeuïge toets. Ik heb het recept al doorgestuurd naar vrienden die er ook graag te voet of met de fiets op uit trekken. De repen zijn eenvoudig en snel klaar. Met een stukje bakpapier rond kan je ze ook perfect invriezen.”
Stap 1
Leg alle ingrediënten klaar: 150 gram medjooldadels, 100 gram vijgen, 120 gram gemengde noten, 100 gram havervlokken, 30 gram gedroogde bessen (veenbessen, goji bessen, berberis,…), 40 gram pure chocolade of cacaopoeder, 4 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop, 2 eetlepels zonnebloemolie of kokosolie, een theelepel kaneelpoeder en een snufje zout. Hiermee kan je ongeveer 16 repen maken.
Stap 2
Hak de noten en de bessen fijn met een mes of in de blender. Mix ook de dadels en vijgen tot een brij. Doe alles samen in een kom en voeg ook de andere ingrediënten toe. Kneed alles met je handen tot een vaste bal. Opgelet: dit is een plakkerig werkje. Blijft je deeg uit elkaar vallen, voeg dat dan extra siroop of fijngehakte dadels toe.
Stap 3
Leg de bal op een stuk bakpapier op een snijplank. Duw met een vlakke ovenschotel of een pan het deeg aan tot een vierkant die de dikte van een reep heeft. Duw de randen met je handen aan. Ga zo door tot je een plat, stevig vierkant hebt met strakke randen.
Stap 4
Snij het deeg in repen en zet alles in de koelkast voor minstens enkele uren. Hoe langer, hoe beter. Je kan de repen in een doosje meenemen of in stukjes bakpapier rollen.