Beestig leuk kamperen
- Kamperen
De zon speelt hardnekkig verstoppertje wanneer wij het erf van Lyssenthoek Farm oprijden, maar dat wordt meteen gecompenseerd door de warme ontvangst die we krijgen van uitbaters Jolien en Andy. Allebei hebben ze hun hart verloren aan de boerenstiel en aan kamperen. Toch was een boerderijcamping openen niet het oorspronkelijke plan van deze jonge dertigers. ‘Eigenlijk was het de droom van mijn ouders om deze oude hoeve te kopen en eigenhandig te renoveren’, legt Jolien uit. ‘Die droom hebben ze maar nét kunnen waarmaken, want papa werd ziek en overleed vlak na de werken. Omdat de hoeve te groot was voor mama alleen, hebben Andy en ik ze overgenomen en zijn we naar hier verhuisd met de kinderen en onze dieren. Papa zijn levenswerk konden we onmogelijk verkopen. Maar al snel kwam de vraag: wat moeten wíj met al die ruimte? Boeren is voor ons een hobby in bijberoep. Er voltijds op focussen was financieel niet haalbaar. Mensen ontvangen kon wel. Aangezien de streek hier al vol zit met vakantiehuisjes en wij zelf liever kamperen, lag deze oplossing voor de hand.’
Kleinschalig maar ruim
Samen met de rest van de familie stak het koppel nog eens de handen uit de mouwen om de nodige voorzieningen te installeren, en vorige zomer kon Lyssenthoek Farm openen voor het publiek. Het resultaat mag er zijn. Het sanitair is nieuw en goed onderhouden, er is een lozingspunt voor campers en boven de receptie vind je een ontspanningsruimte met spelletjes als pingpong, darts en tapbiljard.
De minicamping zelf telt 11 plaatsen met (indien gewenst) elektriciteit en water. Ook kunnen er 5 tenten staan op de weide voor de hoeve. Al zou je hier eigenlijk gerust dubbel zo veel gasten kunnen ontvangen. ‘Na onze kampeerreizen door onder meer Canada, Ierland, Italië, Oostenrijk en Duitsland wisten wij heel goed wat we wel en niet aangenaam vinden op een camping. Gebrek aan ruimte behoort tot de tweede categorie’, glimlacht Jolien. ‘Bij ons zijn de staanplaatsen dus zo groot dat je bijvoorbeeld makkelijk een camper én een tent kan opzetten. Dat is tof voor gezinnen met iets oudere kinderen.’
Die kleinschaligheid zorgt er bovendien voor dat Jolien, Andy en familieleden die bijspringen wanneer zij op het werk zijn (hij is ingenieur landbouwmachines, zij deeltijds apotheker) alle aanwezigen bij naam kennen en heel benaderbaar zijn. Is een van je kinderen zijn of haar slaapzak vergeten? Wil je een fietskar huren? Of heb je zin om de dieren een bezoekje te brengen? Je hoeft het maar te vragen.
Aaien en voederen
De dieren bezoeken, dat is waar Wout en Lara al van voor ons vertrek reikhalzend naar uitkijken. En Ruth en ikzelf stiekem ook. Dat kan doorheen de dag op verzoek samen met de uitbaters. Daarnaast krijgen de beestjes twee keer per dag te eten. Op die momenten kan je aansluiten om te helpen. Aangezien de eerste voedingssessie samenvalt met het ochtendgloren, verzamelen gasten in de praktijk vaak pas in de late namiddag of avond voor het klusje. Al kan je dit eigenlijk geen klus noemen. Als we de weide van geiten Floor en Marie betreden is het moeilijker om te zeggen wie er enthousiaster is - zij, bij het vooruitzicht van hun avondmaal, of wij, die in het dagelijkse leven amper in aanraking komen met viervoeters. ‘Kijk mama en Kristina, de geit eet uit mijn handen’, roept Wout wanneer geit Marie gras en korrels komt knabbelen. Zelfs Lara, die staat te wankelen op haar nieuwe laarsjes en amper boven de geiten uitkomt, voelt zich veilig genoeg om met volle teugen te genieten van deze voor haar knotsgekke situatie. Wij glunderen mee. En dan moeten we nog passeren bij de schapen met lammetjes, bij de konijnen en cavia’s, de kippen en paard Vero.
Knus aan het vuur
Tijdens het voederen deelt Andy heel wat leuke weetjes. Over de eetgewoontes van konijnen, of over het verschil tussen stro en hooi. Intussen hebben ook Rorik (5) en Mara (3) zich bij de groep gevoegd, de oudste kinderen van Andy en Jolien. Zij zijn al vaak mee gaan kamperen. Daardoor weten de uitbaters goed welke noden jonge ouders hebben, en kunnen ze hier perfect aan tegemoetkomen. Zo hebben ze een ververstafel en babybadje voorzien in het sanitaire blok en maakten ze een speelzone met onder meer een omheinde trampoline tussen de kampeerplaatsen, zodat je je kroost makkelijk in het oog kan houden terwijl je je tent of camper installeert.
‘Sinds de camping geopend is, zijn Rorik en Mara echt opengebloeid’, klinkt het. Alweer fantastisch voor Wout en Lara, want wanneer we ons naar de speeltuin naast de receptie begeven worden de kinderen op slag beste vriendjes. Ze hebben zo veel te ontdekken dat wij intussen rustig het kampvuur in gang kunnen steken en aan het aperitief beginnen, terwijl ook wij vanop een veilige afstand kennismaken met andere gasten op de camping. Puur vakantiegevoel op amper een uur rijden van thuis!
Lyssenthoek Farm, Boescheepseweg 41, Poperinge
lyssenthoek-farm.jimdosite.com
Decrockjolien@hotmail.com
Staanplaats vanaf € 16
Open tijdens de paasvakantie en juni-september
Attracties in de buurt
Het is zo aangenaam vertoeven op Lyssenthoek Farm dat je gerust enkele dagen ter plekke kan blijven zonder je te vervelen. Maar in de buurt is heel wat leuks te ontdekken!
- Het pittoreske dorpje Westouter ligt op minder dan tien minuten rijden en is zeker een bezoekje waard. Van hieruit vertrekken heel wat wandelroutes, onder meer langs de Kemmelberg.
- Wil je een kortere tocht doen met de kinderen, ga dan op ontdekking langs het Multimovepad in de Sixtusbossen.
- De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren ligt er maar een steenworp vandaan. Verder is de gezellige familiekroeg de Kinderbrouwerij een ideale locatie voor een tussenstop.
- Krijgen jullie maar geen genoeg van beestjes? Ga langs bij dierenopvangcentrum De Zonnegloed, waar exotische en minder exotische dieren uit de illegale handel, laboratoria en circussen een thuis krijgen.