Moresnet

Wandelen in het decor van Moresnet

3 minuten leestijd

Sinds enkele weken kan je op Streamz kijken naar de Belgisch-Nederlands-Duitse thrillerreeks 'Moresnet'. Wil je graag de prachtige streek waarin de reeks zich afspeelt verkennen? Check dan zeker onze wandeling 'Drie landen op één middag'. 

actua
  • Wandelen
Plombières

De herfst is het uitgelezen seizoen om deze streek rond het drielandenpunt te verkennen. Als de weergoden een beetje  mee willen, is het hier volop genieten van de kleuren van de Indian summer.  De loofbossen, de uitgestrekte heuvels, de velden, de koeien en de kleine dorpjes, oude en nieuwe spoorwegen: allemaal krijgen ze in de herfstzon net dat tikkeltje magie.

De regio staat dezer dagen extra in de kijker door de de Belgisch-Nederlands-Duitse thrillerreeks Moresnet. In de reeks speelt Boris Van Severen Ben die na de dood van zijn vader terugkeert naar zijn geboortedorp uit de serietitel. Daar graaft hij met enkele jeugdvrienden de tijdscapsule op die ze meer dan twintig jaar eerder hebben verstopt. En dan doen ze boeiende ontdekkingen.

Het scenario lijkt het dorpje op het lijf geschreven. Het schilderachtig dorpje, gelegen in de Belgische provincie Luik, vlakbij de Duitse en Nederlandse grens, is een plek waar geschiedenis en natuur harmonieus samenkomen. Het dorp, onderdeel van de gemeente Plombières, ligt in het drielandenpuntgebied en heeft door de eeuwen heen een boeiende rol gespeeld in Europese geopolitiek.

Moresnet kwam vooral in de belangstelling vanwege Neutraal Moresnet, een uniek ministaatje dat van 1816 tot 1920 bestond. Dit neutrale gebied, ontstaan door een onopgelost grensconflict tussen Nederland en Pruisen na het Congres van Wenen, werd beroemd vanwege zijn strategische ligging en de aanwezigheid van een zinkmijn in Kelmis. Het kleine gebied had een eigen vlag, postzegels en zelfs plannen om de internationale taal Esperanto te promoten als officiële taal. Na de Eerste Wereldoorlog werd Neutraal Moresnet uiteindelijk geannexeerd door België.

viaduct van moresnet

Het spoorwegviaduct

Naast de haast ongerepte natuur is ook het  viaduct van Moresnet een blikvanger. De brug overspant het dal van de Geul, een rivier die in de Maas uitmondt. Het is een van de langste in België en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gebouwd door de Duitse bezetter. Met de hulp van heel wat kruisgevangenen werd op amper 7 maanden tijd het 1.107 meter lange viaduct gebouwd. 

Op 18 februari 1917 reed de eerste trein over het viaduct. Na de oorlog kon ons land het viaduct integreren in zijn eigen spoorwegnet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het viaduct een aantal keren gesabotteerd. Bij de terugtrekking van de Duitsers werd de helft van de brugpijlers door de bezetter opgeblazen om de opmars van de geallieerden af te remmen. 

Het duurde nadien vijf jaar om het viaduct opnieuw operationeel te krijgen. De brug werd sindsdien al verschillende keren gerestaureerd, maar wordt nog altijd gebruikt. Per dag passeren er (vooral 's nachts) tachtig tot honderd goederentreinen. 

Wandeltip: Drie landen op één middag

Drie landen bezoeken op één middag? Het kan in het noorden van de Oostkantons, waar je vanuit Moresnet-Chapelle door het Preusbos naar het Drielandenpunt op de Vaalserberg (322 m) stapt.

Bekijk de route

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer