
3 uitstapjes in het groen
Van wandelen langs een antitankgracht tot foto-avonturen in een urban jungle: Pasarreporter Gert Corremans tipt drie evenementen waar de natuur op z’n minst de Oscar voor Beste Bijrol verdient.
Langs de Antitankgracht
Het eerste uitstapje draait puur om de natuur. Trek je stapschoenen aan en ontdek verborgen plekjes in het langste beschermde landschap van Vlaanderen. Je kan jouw Antitankgrachttocht relatief kort houden (12 km met start in Schoten) of een stevige 22 km marcheren vanuit Brasschaat.
Experts van het Regionaal Landschap de Voorkempen stippelden de route uit en verwachten je een kwartier voor het vertrekuur op de parking van kasteeldomein Vrieselhof in Oelegem. De bus brengt je naar Schoten of Brasschaat, vanwaaruit je langs de Antitankgracht terugwandelt naar Kasteel Vrieselhof. Je zigzagtocht langs de waterloop eindigt in schoonheid aan de landschapsbar van het kasteel.
Langs de Antitankgracht volgen waardevolle biotopen elkaar op. Graslanden, poelen, hakhoutbeheer, natuurvriendelijke paardenweides: het zijn allemaal puzzelstukjes die binnen het landschapsbeheer passen. Het 33 kilometer lange en minimum 6 meter brede kanaal is kort voor de Tweede Wereldoorlog gegraven en moest Antwerpen tegen oprukkende Duitse tanks beschermen. Militair was de Antitankgracht een slag in het water, maar als groene ruggengraat van de Voorkempen speelt ze een glansrol.
Antitankgrachttocht, 25 mei, Domein Vrieselhof, Ranst (Oelegem), reserveer vooraf je ticket.
Paradijs van de prinsbisschop
Op het domein van Kasteel Hex is de natuur voorbeeldig getemd. De planten die hier gedijen, hebben van de tuiniers hun vaste stek gekregen. In het landschapspark dienen ze als romantische sfeerscheppers. In de ommuurde tuinen is de regie veel strakker. Hagen en terrassen bakenen de Franse siertuinen af. De rozentuin telt maar liefst vijfhonderd verschillende soorten en de moestuin is een van de mooiste van het land.
De prinsbisschop van Luik creëerde Hex in de 18de eeuw als zijn stukje paradijs op aarde. Vandaag bewonen verre verwanten van de stichters het kasteel. In juni en september zwaaien de poorten van het domein open voor bezoekers tijdens het HEX Garden Festival.
Tientallen standhouders bieden je inspiratie voor de tuin. Dat mag je gerust ruim opvatten. Plantenkwekers, zadenverkopers, keramisten, specialisten in prieeltjes en tuingereedschap, producenten van ambachtelijk lekkers, een bloemen- en insectenfotograaf: de markt is minstens even kleurrijk en standingvol als het kasteeldomein zelf. Ieder uur staan gidsen klaar om je mee te nemen op een groepswandeling door de tuinen. Je aankopen kan je in bewaring geven in de plantencrèche.
HEX Garden Festival, 30 mei tot 1 juni, Kasteel Hex, Heers (Heks)
Fotograferen in de industrienatuur

Fujikina, een wereldwijd evenement van Fujifim voor foto- en videoliefhebbers, strijkt voor het eerst in zes jaar nog eens neer in België. Natuurlijk is er een fotogenieke locatie gekozen: het Asiat Park in Vilvoorde, waar pioniersvegetatie de voormalige militaire installaties herovert. Tussen de loodsen en opslagplaatsen woekeren grassen, struiken en boompjes die met plezier poseren voor je camera. Ervaren fotografen nemen je mee op foto-expeditie in de urban jungle.
De hoofdattracties op het festival zijn expo’s, workshops en lezingen van onder andere Magnumfotografen Carl De Keyzer, Bieke Depoorter en Myriam Boulos. De expo Magnum: A world in Color, bijvoorbeeld, presenteert nooit eerder vertoonde kleurendia’s en foto’s van België uit de archieven van het agentschap Magnum Photos. Boulos, een Libanese fotografe, vult de archiefbeelden aan met een nieuwe fotoreeks over Brussel.
Tijdens workshops en expert talks delen fotografen tips en tricks over uiteenlopende topics, van culinaire fotografie tot videografie voor beginners. Je kan ook nieuwe toestellen van Fujifilm uittesten of je portfolio laten checken door een professional. Urban sports, van BMX tot 3x3 basket, en live street art zorgen voor extra sfeer, en misschien ook leuke foto’s.
Fujikina, 24 en 25 mei, Asiatpark, Vilvoorde