Wallis: geïnspireerd door gletsjers en alpentoppen
Teken een berg en hij lijkt meestal op de Matterhorn. En heb jij je op jeugdkamp ook vergaapt aan de machtige Aletschgletsjer? Vlamingen zijn sinds generaties kind aan huis in Wallis. Met deze tien duurzame tips beleef je bergpret als vanouds en timmer je mee aan de toekomst van de Alpen.
Foto: (c) Gaudenz Danuser
De klimaatcrisis laat zich voelen in de regio Wallis. Gletsjers smelten, bergen barsten. Niet alleen het landschap lijdt daaronder. Gletsjers werken als waterreservoirs. De Aletschgletsjer is op veertig jaar tijd een kilometer teruggeweken en kondigt daarmee dreigende waterschaarste aan. De Matterhorn was de laatste Alpentop die bedwongen werd, in 1865, en hem beklimmen wordt elke zomer gevaarlijker, omdat de permafrost smelt, rotsen loskomen en hele bergflanken instabiel worden. Pech voor de bewoners? Ze blijven niet bij de pakken zitten en investeren in duurzaam toerisme. Net als de oeroude pijnbomen van het Aletschwald zijn ze heel erg gehecht aan hun vertrouwde bergen.
(c) Shining Pictures1. Waag je op het eeuwige ijs
De kabelbanen van de Aletsch Arena werken op waterkracht. Zweef van Fiesch naar station Eggishorn, dat op pijlers steunt die meebewegen met de instabiele bergbodem. Op de Eggishorn heb je het klassieke uitzicht op de Aletschgletsjer. Wil je de grootste gletsjer van de Alpen nog dichter naderen? Het eeuwige ijs onder je voeten horen kraken? Ga dan op gletsjertocht met een ervaren gids. Veilig gezekerd met alpinistentouwen steek je de 23 km lange ijsmassa over. Trek twee dagen uit voor je avontuur en overnacht in de mythische Konkordiahut, waar de gletsjer 900 meter dik is.
(c) Matterhorn Gotthard Bahn
2. Matterhorn in vogelvlucht
De tandradbaan naar de Gornergrat lijkt op een perpetuum mobile. De afdalende treinen genereren energie voor de klimmende. Boven, op 3089 meter hoogte, kijk je uit over 29 vierduizenders. Jawel, 29. Daaronder dé berg der bergen, een piramide van graniet, sneeuw en soms zelfs chocolade, de Matterhorn. Zelf de top bereiken? Vanaf deze zomer komt de berg in al zijn dimensies naar jou op de nieuwe expo Zooom the Matterhorn. Zet je VR-brilletje op en zweef in je virtuele paraglider over het landschap. Daarna simuleren spectaculaire lichtprojecties de vier seizoenen op de Matterhorn en tot slot observeer je berg met kennis van zaken door bijzondere periscopen.
(c) Saastal Tourismus AG
3. Mountainbike rond de stuwdam
Over waterkracht gesproken: het stuwmeer Mattmarkt levert stroom aan bijna alle huishoudens in Wallis. De stuwdam bestaat uit aarde en rotsblokken en is in zijn genre de grootste 3D-puzzel van Europa. Huur een e-bike of mountainbike in Saas-Fee en fiets naar de ongerepte vallei van het stuwmeer, op 2200 meter hoogte en ingeklemd tussen steile bergwanden. Met de mountainbike kan je rond het meer rijden en stijgt je kans om wild te spotten. De vallei van Saas-Fee verwent mountainbikers met ruim 70 km trails.
(c) Saastal Tourismus AG
4. Gletsjerdorp en energiestad
Saas-Fee wordt vaak het Gletsjerdorp genoemd. Eeuwig ijs bedekt er de helft van het grondgebied. Vroeger tongzoenden twee ijsmassa’s op de plek waar het Gletsjerpad vertrekt. Wandel in de voetsporen van de herders die hun koeien en geiten over het ijs moesten loodsen, naar de alpenweide. Twaalf infoborden leren je hoe gletsjers het leven, de natuur en het klimaat regelen in de Alpen, en ontregeld raken door de klimaatcrisis. Saas-Fee is autovrij en kreeg het label ‘Energiestad’ voor zijn duurzaam energiebeleid.
(c) Veysonnaz Tourisme
5. Wandelen langs oude bergkanalen
Het ideale bergpad is vlak en loopt tegen een bergflank. Je krijgt er vergezichten voorgeschoteld zonder te klimmen of te dalen. Dromen zijn bedrog? Toch niet. Nendaz heeft een 98 km lang netwerk van zacht aflopende wandelpaden, op 700 tot 2200 meter hoogte, met als bonus een flinke snuif lokale geschiedenis. Om hun akkers te bevloeien, groeven de boeren irrigatiekanaaltjes, die gletsjer- of rivierwater aanvoeren. Zes van de acht kanaaltjes of bisses of suonen zijn nog in gebruik. Kies een avontuurlijke route of een gezellige gezinstocht en wandel op het ritme van het klaterende water. Langs de mooiste bisse kan je bij het eindpunt terugkeren met een shuttlebus.
(c) chrissie.st
6. Spot de steenbokken
Zin in een gezonde bergwandeling? De Lämmerenhut nestelt zich in het hooggebergte boven de Gemmipas en is populair bij gezinnen én bergsporters. De berghut wordt duurzaam beheerd ondanks haar ligging op 2500 meter. Zodra je een stap buiten zet, zie je de bergen in hun puurste vorm. Ruig, ongerept, bevolkt door steenbokken. De berghut is slechts een detail in het landschap. En dat willen de uitbaters zo houden. Ze zweren bij lokale producten, voorkomen afval en compenseren de emissies van de helikopter.
(c) Brig Simplon Tourismus
7. Kaspar de bergkoning
Brig ligt op een verkeersknooppunt bij de Furkapas en de Simplontunnel. Koopman en ondernemer Kaspar Stockalper haalde maximaal profijt uit de ligging van zijn stad en kroonde zich tot de spreekwoordelijke koning van de Simplon. Zijn paleis getuigt van zijn fortuin, dat vandaag een half miljard Zwitserse Frank zou waard zijn. Vergulde, uivormige daken schitteren op de drie torens. Bezoek het Schlossmuseum en leer alles over het leven van Stockalper, een gewiekst maar waarschijnlijk niet erg duurzaam zakenman.
(c) Julie Rebaudo / JB bieuville
8. Uitdaging voor berggeiten
Spits je oren in de bergen. Dieren laten zich sneller horen dan zien. Marmotten fluiten, berggeiten doen stenen wegrollen, koebellen klingelen kilometers ver. De Tour des Dents-du-Midi trakteert je drie dagen lang op adembenemende landschappen. In de diepte glinstert de Rhône. De Mont Blanc kan je haast aanraken. En de negen pieken van de Dents-du-Midi houden je de hele tocht gezelschap. De wandeling beschrijft een lus rond Champéry, leidt langs berghutten en is goed bewegwijzerd, maar stelt je conditie flink op de proef (42,5 km, 4000 hoogtemeters). Plan zorgvuldig en kom goed voorbereid aan de start.
(c) Région Dents du Midi / Litescapemedia
9. Boeketje bergkruiden
De Alpen bulken van de heilzame planten. In Val d’Illiez kan je op stap met enthousiaste gidsen die je eeuwenoude kruidengeheimen verklappen. Leer bloemen en aromatische planten herkennen, brouw zelf je bergthee en bereid balsems die een weldaad zijn voor je lichaam én je geest. Na je excursie neem je je zelfgemaakte producten en een rits recepten mee naar huis.
(c) FRANCOIS PERRAUDIN
10. Met de trein naar de Mont Blanc
Het Trientdal verbindt Martigny met het Franse Chamonix en klimt langzaam van de vlakte naar het hooggebergte. De vallei vernauwt zich steeds meer, tot ze op een canyon begint te lijken. Autoverkeer is hier niet mogelijk, maar de Mont Blanc Express baant zich al sinds 1906 een weg door het ongerepte landschap. Ga aan boord en zie wouden, kliffen, ravijnen, watervallen en oude bergdorpen voorbijschuiven. Elk dorp heeft een attractie in petto, van de alpenzoo in Marécottes tot de duizelingwekkende tandradbaan in Le Châtelard. De panorama’s met uitzicht op de Mont Blanc zijn niet te tellen.