Op de fiets met Emile

toerisme leiestreek
5 minuten leestijd

Impressionist Emile Claus zocht zijn inspiratie dichtbij huis. In zijn werken wist hij het Leielandschap en de lichtinval subliem weer te geven. Hij inspireerde er een hele rits volgelingen mee, niet in het minst zijn maîtresse Jenny Montigny. Deze fietsroute zet al die schilderachtige plekjes extra in de verf.

reportage
  • Fietsen
Astene

Stralende tuinen kijken uit over de Leie. Een buizerd staart naar twee speelse hazen. Ze zijn zich van geen kwaad bewust. Het pittoreske Sas van Astene is de eerste plek waar we een vergelijking met het werk van Claus kunnen maken. Het landschap heeft nog niets aan kracht ingeboet. Het sas werd in 1861 gebouwd en bespaarde de boten een omweg van zo’n 5 km.

De Maaigemdijk dwarst de Leiemeersen. Er hangt een laagje mist boven de uitgestrekte tuinen rond het Kasteel van Ooidonk. Aan de massieve toegangspoort volgen we links een kasseiweg naar het centrum van Bachte-Maria-Leerne. In Goed te Réables, links van de weg, loopt momenteel het Ooidonk Art Festival met werk van een veertigtal hedendaagse kunstenaars. Op de binnenkoer staat de zomerbar Barasart. 

Het dorp van de creatieve zielen

Al meer dan honderd jaar wonen er creatieve zielen in Deurle. Het dorp is gebouwd op en tussen tot wel 24 meter hoge rivierduinen. Vanop één van die duinen schilderde Claus in 1920 zijn Zicht op Deurle. 

Zijn beroemdste werk De Bietenoogst hangt in het Mudel. Kauwen snauwen elkaar verwijten toe op het veld waar hij in 1890 dit meesterwerk creëerde. Niet veel verder, Emiel Clauslaan 101, kijken we door het hek van Villa Zonneschijn waar hij in de voortuin begraven ligt. Zijn minnares Jenny Montigny smeet elke dag bloemen over het hek, tot grote ergernis van Claus’ weduwe. 

Sssst, stilte!

Aan vakantiecentrum De Ceder gaan we rechtsaf door het stadsbos Goed te Parijs, nog zo’n artistiek klinkende naam. Via de fietssnelweg, het sportcomplex en woonwijken zoeken we de buitenrand van Deinze op. Machelen ligt op een boogscheut. Als de werken in de Schrijversstraat tussen knooppunt 8 en 87 nog bezig zijn, fiets je best rechtdoor in de Bokstraat om dan op het einde rechts af te slaan. 

Naast de parking van het Raveelmuseum is een camperparking. We verlaten het stiltedorp en trappen dwars door de meersen naar de Leie om de rivier stroomafwaarts te volgen. Via leuke doorsteekjes en vrij liggende fietsbanen bereiken we terug de Markt van Deinze. 

Praktisch

  • Afstand: 33 km – ook langere route van 64 km mogelijk
  • Gratis parking Brielmeersen, Lucien Matthyslaan z/n, Deinze
  • Gratis routefolder in het Mudel naast de parking en bij de Dienst Toerisme (stadhuis, Brielstraat). Dit valt aan te raden, om de werken te vergelijken met het landschap en voor de routebeschrijving. De route wijkt regelmatig af van het fietsnetwerk.
  • Check alle activiteiten van het Clausjaar op www.toerisme-leiestreek.be/kunst en www.emile-claus.be 

1. In Kasteel van Rumbeke

kasteel van rumbeke

Het Kasteel van Rumbeke wordt omringd door het Sterrebos. Komend najaar zet het kasteel haar deuren open voor individuele bezoekers. Elke zondagnamiddag kan je er dan de private kunstcollectie van het kasteel bewonderen, met namen als Roger Raveel, Albert Servaes en Constant Permeke. Je doet het Kasteel van Rumbeke aan via de bewegwijzerde Jempi Monseréroute (30 km), vernoemd naar de wereldkampioen wielrennen uit Roeselare. Je kan de fietsroute starten vanaf de parking van het kasteel in de Sterrebosdreef.

visitroeselare.be

2. De mooiste Leiebocht

Leie Sint-Martens-Latem

De Leie maakt in Sint-Martens-Latem een bocht van 90 graden. Je kan er picknicken met een prachtig uitzicht op het landschap. De bocht werd vaak geschilderd door de Latemse Scholen. Valerius De Saedeleer creëerde maar liefst vijf versies op verschillende momenten van de dag en in verschillende seizoenen. Tussen juni en september zal hier een aantal keer een Paint&Sip plaatsvinden. Tijdens dit evenement schilder je een meesterwerk na terwijl je geniet van streekeigen dranken. Je passeert deze idyllische locatie met de bewegwijzerde Leiestreekfietsroute (58,7 km). De route neemt je tussen Gent en Deinze mee langs de meanderende Leie. 

Inschrijven voor Paint&Sip via toerisme-leiestreek.be/paint-sip.

3. Over een dorpsplein in een kerk

Bossuit

De neogotische Sint-Amelbergakerk in het plaatsje Bossuit bij Avelgem werd in 2008 met de sloop bedreigd. De oplossing kwam er via de Amerikaans-Britse kunstenares Ellen Harvey. Zij maakte er een kunstkerk van. De kerk werd gestript tot enkel de buitenmuren bleven staan. Op de nieuwe terrazzovloer tonen schaduwen de skyline van de kerk. Nu is het een publiek dorpsplein. Je bereikt de Kunstkerk van Bossuit via de bewegwijzerde Scheldefietsroute (45,9 km). De tocht verkent het glooiende landschap tussen Leie en Schelde. Je start de route best aan het Pompgebouw (Doorniksesteenweg 402) in Bossuit. 

avelgem.be/beleefavelgem 

4. Het dorp van Raveel

Machelen aan de leie

In Machelen-aan-de-Leie kan je niet naast de invloed van kunstenaar Roger Raveel (1921 – 2013) kijken. Nog tijdens zijn leven werd in het centrum het Roger Raveelmuseum geopend. De 40 meter lange Muur van de Verbeelding vind je in de Karperstraat. In de Posthoornstraat 70a herdoopte hij de kapel Maria Hulp der Christenen tot Religie van het leven, een totaalkunstwerk. De pittoreske dorpskern ligt aan een oude Leiearm. Alle ingrediënten zijn aanwezig om hier wat tijd uit te trekken, bijvoorbeeld tijdens het fietsen van de met knooppunten bewegwijzerde ‘Langs kunst in de Leiestreek’ – fietsroute (37,4 km), een ideale fietstocht tijdens de Biënnale van de schilderkunst (30/6 – 1/9). De knooppunten vind je op toerisme-leiestreek.be

rogerraveelmuseum.be

5. Notabelen en het hanengevecht

fietsen langs de leie

Het kunstwerk Het Hanengevecht lag jarenlang verborgen in de kelder van het Kasteel van Potegem bij Waregem. Emile Claus schilderde het werk in 1882. Dertig Waregemse notabelen kijken naar een hanengevecht. Na heel wat speurwerk kon Hans Bourlon van Studio 100 het schilderij op de kop tikken en laten restaureren. In het Sint-Eligiuskerkje van Sint-Eloois-Vijve brengt een digitale belevingsexpo het werk tot leven. De expo loopt tot en met 22 september. De bewegwijzerde Vlasleiefietsroute (42 km) passeert de kerk op een boogscheut. De route vertrekt aan provinciedomein De Gavers in Harelbeke en blijft dicht bij de Leie hangen. Ook de lange versie (64 km) van ‘op de fiets met Emile’ passeert hier.

waregem.be/toerisme

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer