Met kinderen op een georganiseerde groepsuitstap

Kinderen op Achtbaan
5 minuten leestijd

Deze zomer staat een groepsreis naar Zwitserland gepland. Met een groep vol nieuwe gezichten en uitstappen die je niet altijd zelf kiest. We houden ons hart vast. Onze kinderen, 6 en 8 jaar, zijn niet de meest groepsdynamische knuffelbeesten die er zijn. Integendeel, liever blijven ze thuis om in de tuin in de bomen te klauteren. Wij gaan te rade bij gedragstherapeute Marijke Bisschop hoe we onze kids toch de vakantie van hun leven kunnen bezorgen.

reportage
  • Uitstappen en vakanties
Marijke Bisschop

De uit Nederland afkomstige Marijke Bisschop heeft een eigen praktijk in Ukkel en is gespecialiseerd in opvoeding van kinderen. Ze schreef ondertussen al zeven boeken vol tips voor (wanhopige) ouders. De bestseller ‘opvoeden in een verwenmaatschappij’ uitgegeven bij Lannoo is ondertussen al bijna twintig jaar oud, maar nog altijd hoogst actueel.

Marijke knikt begripvol als we haar onze casus voorleggen. “Je kan je kinderen moeilijk voorbereiden op de reis, want die hebben geen enkele notie wat zo’n groepsreis inhoudt. Voor de ene ouder is een groepsreis een tijd van pure ontspanning, voor de ander zal dat wat moeilijker zijn omdat het kind niet kan aarden in de groep.”

Geen schuldgevoel

Toevallig was Marijke vorige zomer ook op reis in Zwitserland. Ze kon er de deelnemers aan een groepsreis ter plekke observeren. “Ik zag eigenlijk twee groepen binnen die groep. Aan de ene kant had je kinderen die met andere kinderen speelden en vlot vriendjes maakten. Die ouders hadden hun handen vrij om met andere ouders vrij en ongedwongen een praatje te slaan. Als je kinderen vrolijk en gelukkig zijn, ben je vanzelf ook al een stuk geruster en ontspannen. Andere ouders hadden het zwaar. Hun kinderen zonderden zich af, waren humeurig, soms zelfs op het randje van boos en wilden absoluut niet mee op uitstap. Dat bracht duidelijk spanningen in die gezinnen. Je zag dat die ouders zich schuldig voelden ten opzichte van hun kinderen dat ze hen hadden meegesleurd naar dat verre Zwitserland om hen deze beproeving aan te doen.”

Hoe meer Marijke de tweede categorie beschrijft, hoe bleker we wegtrekken. Marijke sust. “Als ouder ken je je kinderen het best. We moeten respect hebben voor kinderen die zich in een groepsdynamiek niet goed voelen. Er zijn nu eenmaal ook gewoon kinderen die de drukte om hen heen niet fijn vinden. Zoiets kan je als ouder niet forceren. Ga op voorhand na of je er ook alleen als gezin op uit kan gaan.”

Tip #1: Je leert elkaar binnen het gezin veel beter kennen tijdens zo’n groepsreis. Het is vooral zaak respect op te brengen voor elkaars wensen. Via dat respect toon je waardering voor je kind.’

Niets forceren

Marijke ervaart hetzelfde in haar groepstherapiesessies met tieners. “Er zijn er altijd die me melden dat ze zich helemaal niet comfortabel voelen in de groep. Daar moeten we respect voor opbrengen. Kinderen van 6 en 8 jaar kunnen dat niet op die manier uiten, maar als ouder kunnen we die signalen wel snel detecteren. Geef hen de vrijheid alleen te zijn. Leg je erbij neer dat je kind liever achter een boom met een boekje zit.”

Voor ons is het de eerste keer dat we een groepsreis maken. Hoe weten we hoe onze kinderen zullen reageren? “Informeer je op voorhand over de reis en verplaats je dan in de schoenen van je kind. Veel ouders stellen zich van zo’n groepsreis de ultieme vrijheid voor. Hun kinderen spelen en ravotten de hele dag met anderen en zelf heb je de handen vrij. In realiteit is dat dus niet altijd zo. Het collectief werkt gewoon niet voor iedereen.”

Marijke trekt de parallel met de kampen van de jeugdbeweging. “Ik heb vroeger mijn kinderen geforceerd mee te gaan op kamp. Eén van hen was er echt niet gelukkig. We kregen zelfs telefoontjes van de leiding dat ze de hele tijd huilde. Pas later beseften we dat we haar meestuurden op een avontuur die tegen haar natuur in ging. We hadden ons beter de vraag gesteld of ze wel paste binnen zo’n groepsstructuur.”

Tip #2: Er zijn nu eenmaal ook gewoon kinderen die de drukte om hen heen niet fijn vinden. Zoiets kan je als ouder niet forceren. Ga op voorhand na of je er ook alleen als gezin op uit kan gaan.

Toon waardering

Marijke keert in gedachten terug naar haar reis in Zwitserland. Ze herinnert zich een jongetje dat zich liever alleen terugtrok achter een boom. Of dat dan fout is van de ouders, vragen we vertwijfeld? “Totaal niet”, klinkt het. “Het is niet omdat je kind liever alleen is dat jij je als ouder rot moet voelen. Eigenlijk leer je elkaar binnen het gezin veel beter kennen tijdens zo’n groepsreis. Het is vooral zaak respect op te brengen voor elkaars wensen. Via dat respect toon je waardering voor je kind. Stel dat het kind dat achter de boom zat ook een rustig en stil iemand had ontmoet, dan zou die reis er helemaal anders hebben uitgezien. Laat hen op reis zijn wie ze zijn. Er moet ruimte zijn in de groep opdat je kind alleen kan zitten als hij/zij dat wil.”

Tip #3: Een kind ziet het meteen als een ander kind meer mag. Door op voorhand inlichtingen in te winnen en afspraken te maken met andere ouders, verhoog je de kans op een topreis.

De lange auto/busrit

“Een busreis is de meest comfortabele reis voor ouders. Je hebt geen last van de files met kinderen die hun verveling uitschreeuwen, er zijn voldoende stops en af en toe wordt een film gedraaid. Hoe handig kan het zijn?”

Voor wie de trip met de wagen doet, heeft Marijke enkele tips. “Bouw voldoende stops in en zorg voor lekkere, koele lucht in de wagen. Maak van sommige stops een beleving zoals een heuse picknick en voorzie ook in de wagen voldoende proviand.”

Afspraken maken

Wat met de schermpjestijd? “Ik krijg heel vaak huilende ouders in mijn praktijk over de schermpjestijd. Op groepsreis lijkt het mij zaak die schermpjestijd wat in de hand te houden. Dat doe je door vooraf goede afspraken te maken met andere ouders en met je kinderen. Het maken van afspraken kan je doortrekken naar veel facetten: schuiven kinderen mee aan tafel? Wanneer gaan ze slapen?... Een kind ziet het meteen als iemand anders meer mag dan hij/zij. Door op voorhand enkele inlichtingen in te winnen en je dus voor te bereiden, verhoog je de kans op een topreis.”

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer