Iedereen mee op pad
‘Iedereen mee op pad’, dat is het motto van het fiets- en wandelevenement dat Pasar Voorkempen en Monnikenheide samen organiseren. En dat kan je gerust heel letterlijk nemen; iedereen is welkom om samen de natuur in en rond de voorziening van Monnikenheide te ontdekken.
- Wandelen
- Fietsen
Monnikenheide-Spectrum in Zoersel is een voorziening die zorg biedt aan mensen met een beperking. De organisatie wil de levenskwaliteit en de zelfredzaamheid van haar bewoners bevorderen, fysiek en mentaal. Pal in het midden van het groen is dit een heerlijke plek om te leven.
Een trotse directeur
Voor ons zit een trotse Johan Vermeeren. Als algemeen directeur van Monnikenheide-Spectrum wil hij voor de 50ste verjaardag van Monnikensheide samen met Pasar de prachtige omgeving nog eens in de verf zetten. ‘Het belang van de omgeving is niet te onderschatten voor een voorziening’, legt Vermeeren uit. Aan de rand van het Zoerselbos is dit de ideale plek voor Monnikenheide. ‘Onze bewoners kunnen hier ecologisch tuinieren, er is een lokale boerderij en ze kunnen wandelen en fietsen’, gaat hij verder. ‘De koppeling van Monnikenheide aan deze natuur - en de beleving ervan - is voor ons evident.’
Monnikenheide-Spectrum wil een open voorziening zijn waar iedereen altijd welkom is. ‘Een activiteit als vandaag moet duidelijk maken dat onze deuren altijd open staan’, vertelt hij. ‘Het is belangrijk dat mensen de leefwereld leren kennen van mensen met een beperking.’ Johan Vermeeren heeft er dan ook voor gezorgd dat er een wandelknooppunt dwars door het domein loopt, om zo nog meer mensen van buitenaf naar Monnikenheide te trekken. ‘Mensen zijn het niet gewend om langs een voorziening te komen, maar zo leggen we de drempel lager.’ Dagelijks fietsen en wandelen er nu mensen door het domein. Nergens is er een poort te bespeuren en de woningen zijn open en transparant, wat de voorziening nog meer typeert.
Mooi, Monnikenheide!
In Monnikenheide wonen 120 mensen: een deel ervan woont op het domein, een ander deel in Zoersel, zij komen naar hier voor dagondersteuning. ‘Dat geeft wat ademruimte aan de ouders. Zo is de voorziening ook begonnen, 50 jaar geleden’, legt Vermeeren. Monnikenheide was in België zo de allereerste.
Johan Vermeeren wil het domein nog meer ontsluiten. ‘Vijfentwintig van onze bewoners hebben een opleiding gekregen tot natuurgids. Elk jaar komen er zo’n 500 kleuters langs, die dan een gegidste rondleiding krijgen in de omringende natuur.’
De drijvende kracht
Een fiets- en wandeldag als deze kan alleen maar gerealiseerd worden door groep geëngageerde mensen. Een daarvan is Paula Hendrickx. Ze is 68 jaar en heeft 47 jaar voor Monnikenheide gewerkt als hoofd logistiek. ‘Ik kan dus wel wat organiseren, ja’, lacht ze. ‘Samen met Pasar Voorkempen hebben we een extra activiteit georganiseerd ter ere van de 50ste verjaardag van Monnikenheide.’ Zelf is ze ook een fervente fietser en wandelaar en ze kent de regio goed. ‘We hebben er een paar prachtige fietstochten van gemaakt. Die gaan door de mooie natuur van de omgeving, maar bijvoorbeeld ook langs Huize Walden en het kurkatelier waar de bewoners werken.’
Steeds meer mensen komen het domein op gefietst. Bij de stand van Pasar krijgen ze uitgebreid info over de wandel- en fietsmogelijkheden, welke rolstoelvriendelijk zijn, hoeveel kilometer… Iedereen krijgt een kaartje met de knooppunten en hop, daar vertrekken er weer enkelen. Het is nog vroeg, maar het lijk nu al een geslaagde editie.
Wandel je mee op 14 september?
Zaterdag 14 september 2024 is het weer zover. Pasar Voorkempen en Monnikenheide bundelen weer de krachten om een nieuw top fiets- en wandelevenement te maken, ten voordele van de voorziening. Vanaf 12u kan je vertrekken vanuit Monnikenheide voor een wandeltocht van 4,2 km, 6,7 km (rolstoelvriendelijk) of 8,5 km. Voor de fietstochten kan je kiezen uit drie afstanden: 16 km, 24 km en 44 km. Inschrijven kan online of ter plaatse en kost 5 euro. De opbrengst gaat naar Monnikenheide-Spectrum.