Gemütlich genießen langs de Moezel
Geen school? Geen basketmatchen, maar wél een lang weekend in het vooruitzicht? Dan halen wij – Patrick, Veerle en onze twee tieners – steevast onze alkoofcamper van stal. Dit keer gaan we een lang weekend ‘moezelen’. Zet die riesling maar al koud!
- Kamperen met de motorhome
Vrijdag
Bestemming
Kuieren door Koblenz & koken in de camper
Bezienswaardigheden
Van thuis – het groene Maasmechelen – is het maar een honderdnegentig kilometer autosnelweg naar Koblenz. We zijn er al in twee uurtjes en komen aan voor de middag. De zon schijnt en we halen zeventien graden. Op de Knaus Campingpark is het rustig. Een twintigtal motorhomes staan op een fijn plekje aan de rand van de Rijn. We kiezen een plaats onder een boom. We zetten de tafel en stoelen buiten, maar de luifel hoeft niet open: de zon is zalig en geeft vitaminen. Na een verkwikkende pasta carbonara halen we de fietsen van de camper en rijden we de stad in. In Koblenz kun je cultuur en shoppen perfect combineren: er is de oude stad met haar prachtige historische gebouwen, en een nieuw shopping-gedeelte. Wij vinden het best vreemd dat deze stad niet bekender is als bestemming voor een citytrip! De geschiedenis van Koblenz gaat terug tot de Romeinse tijd: Unesco plaatste haar dan ook op zijn lijst van werelderfgoed. We slenteren door de Altstadt, die extra aangenaam is vanwege het weinige verkeer, en pikken hier en daar een terrasje mee. In de vooravond stoppen we aan het grootwarenhuis nabij de camping voor proviand: vanavond koken we weer in de camper!
Zaterdag
Bestemming
De uitdaging: Seilbahn Koblenz
Bezienswaardigheden
Op zaterdagochtend worden we wakker van het gezellige geroffel van de zware schepen die over de Rijn varen. Op tijd uit de veren, want het weer is goed en we willen wat shoppen in de stad. Na een tweetal uurtjes komen we uit aan een statig, symmetrisch slot: het ‘Kurfürstliches Schloss’. Dit classicistische gebouw werd in de achttiende eeuw gebouwd als residentie voor de laatste keurvorst van Trier. Het ‘Deutsches Eck’ aan de splitsing van Rijn en Moezel is perfect om selfies te maken. Een prachtig, indrukwekkend monument, dat de Duitse eenheid symboliseert. Maar top of the bill is toch de duidelijke scheiding tussen de Rijn en de Moezel: waar de Moezel start, kleurt het water lichter en dat is zichtbaar als een rechte lijn. Dat zou met getijden en diepte te maken hebben?
Tegen het middaguur eten we een snack op een gezellig terras onder de bomen aan de Moezelzijde. Veerle begint aan haar overredingsronde om mij mee te krijgen, ondanks mijn hoogtevrees: ‘Die Seilbahn over alles heen, dat is prachtig! Die móéten we doen.’ Al goed, al goed, zij haar zin. En ik geef toe: het was een topervaring, adembenemend hoog (voor mij toch) en een prachtig uitzicht over Koblenz, de twee rivieren en als witte stip onze camper op de camping. We halen hem op en starten onze afdaling van de Moezel…
We rijden vlak langs de Moezel: maximum zeventig kilometer per uur van stadje tot dorpje tot stadje. Een übergezellige streek met de Moezelwijn als thema. We stoppen in Cochem, bij Mosel Camping Cochem. Vanavond krijgen we een stevige bui. Het wordt een Netflix-avond met hotdogs van een leuke kraam als late avondkost en we kraken de eerste flesjes witte halbtrocken Mosel.
Zondag
Bestemming
De Rijksburcht & wijnproeverij
Bezienswaardigheden
We vegen tafel en stoelen droog en genieten van een zonovergoten zondags ontbijt. Tijd voor een bezoekje aan Moezelwijnstadje Cochem: dat betekent relaxen en je onderdompelen in de typische Duitse gezelligheid. We keuvelen op een bankje op het plein tot onze rondleiding door de Rijksburcht begint (prijs: € 5 p.p., duur: 40 minuten). Die werd rond het jaar 1000 op een steile rots gebouwd als uitkijkpost en legerbasis: je ziet ze dan ook van heinde en verre! Vanaf de burcht zelf genieten we van het prachtige uitzicht op Cochem en de Moezel. Een bezoek aan de ridderzaal, de jachtkamer en de kemenaden (een leuk Scrabble-woord voor ‘verwarmbare middeleeuwse woonvertrekken’) is een aanrader: onze gids vertelt gepassioneerd over de ingerichte kamers in verschillende stijlen. Er zijn ook kinderrondleidingen en spooktochten, en dagelijkse demonstraties van een valkenier. Na een heerlijke koffie met apfelstrudel én ijs reizen we verder.
Onderweg stoppen we een paar uurtjes in het mooie stadje Traben-Trarbach. Je kunt hier heerlijk wandelen, eten en drinken – wijndegustatie heet dat hier, en dat kan op de gekste uren van de dag! Alleen om te shoppen zijn we aan het verkeerde adres: er zijn erg weinig winkeltjes, en op zondag zijn ze dicht. Verwacht ook géén bruisend nachtleven! Yogi’s zullen misschien het – dure – boeddha-museum willen bekijken. Aan de overzijde van de Moezel ligt Bernkastel-Kues, dat volgens collega-camperaars wel een sprookjesdorp lijkt, met zijn lange reeksen middeleeuwse vakwerkhuizen. De boottocht naar Bernkastel is blijkbaar een aanrader: dan ga je een sluis in! Naast vele prachtstadjes heb je hier in de buurt heel wat wandel- en fietsmogelijkheden.
’s Avonds stoppen we in Zeltingen – een van de grootste wijnbouwgebieden aan de Moezel – op een basic camperplaats van de gemeente, vlak aan het dorp. Eerst nog een uurtje buiten luisteren naar het rustige gekabbel van de Moezel voor we in bed kruipen.
Maandag
Bestemming
Trappen door Trier
Bezienswaardigheden
Vanochtend rijden we richting Trier: dat willen we niet missen voor we straks naar huis moeten. We vinden een goede parkeerplaats op twee kilometer van de stad en bezoeken Trier met de fiets. We bewonderen de Porta Nigra – het Latijn voor Zwarte Poort – die hét toeristisch uithangbord van de stad is. Deze Romeinse stadspoort stamt uit de tweede eeuw. Het is de best bewaarde Romeinse stadspoort ten noorden van de Alpen, en een handig startpunt om Trier te verkennen.
Vanaf de Porta Nigra is het heerlijk fietsen langs de lanen, in de schaduw van de boomrijke boulevards rondom het historische centrum. Zo kom je aan de Moezel, waar je langs beide oevers kunt rijden. Op verscheidene plaatsen zijn fietsknooppunten. We kiezen een fijn restaurant uit voor een lekkere lunch en trappen richting camper, want het is jammer genoeg alweer tijd om huiswaarts te gaan…
3x Koblenz
1. Kuieren door die Altstadt
In Koblenz kun je uren door de charmante steegjes en over de gezellige pleintjes van de oude stad kuieren. Er zijn tal van leuke winkeltjes en een grote markt voor uren shopplezier. Bewonder de vele vakwerkhuizen en historische gebouwen – het stadhuis, de Vier Torens, het Jesuitenplatz en de Florinsmarkt en -kerk – en geniet op één van de vele uitnodigende terrasjes van de lokale specialiteiten.
2. De 2de grootste burcht van Europa? Fort Ehrenbreitstein!
Recht tegenover de samenvloeiing van Moezel en Rijn troont Fort Ehrenbreitstein op een steile rots. Deze imposante burcht uit de elfde eeuw is de tweede grootste die in Europa behouden is gebleven. Koblenz was een belangrijke transportlocatie, dus werd de regio in de negentiende eeuw een militaire prioriteit. Fort Ehrenbreitstein werd door Pruisen versterkt en werd de ruggengraat van het verdedigingssysteem tegen de Fransen. Het werd echter nooit meer aangevallen. Het bleef ook in de twintigste eeuw gespaard, maar werd wel kort door de VS en Frankrijk bezet.
Het complex herbergt nu verschillende musea en een beeldschoon park. Je kunt er terecht in het fotografiemuseum ‘Haus der Fotografie’, in het archeologisch museum ‘Haus der Archäologie’ of in het ‘Landesmuseum Koblenz’ voor tijdelijke tentoonstellingen. In het ‘Haus des Genusses’ ontdek je o.m. hoe wijn wordt gemaakt. Boven op de vesting kun je genieten van een adembenemend uitzicht over de Rijn, de Moezel en de stad.
Tip: op één van de daken van het fort is een prachtige moestuin aangelegd!
3. Een duik in de 18de eeuw in het Mutter-Beethoven-Haus
Aan de voet van Fort Ehrenbreitstein, op loopafstand van het station, ligt het geboortehuis van Beethovens moeder. Dit kleine museum vertelt over Beethovens jeugd in het kleine Koblenz van toen, over het kleinschalige hofleven daar, en over de laatste levensjaren van de componist in Wenen. Je wordt meegezogen in het tijdperk waarin Beethoven leefde en krijgt muziekstukken, schilderijen, bustes, zijn dodenmasker en andere memorabilia te zien. Het huis zelf is een voorbeeld van burgerlijke architectuur uit de 17de en 18de eeuw. De audio huren is een aanrader.
3x Trier
1. De Dom: Unesco-erfgoed
Zoals bijna alle gebouwen in Trier is ook de Dom gebouwd door Keizer Constantijn. Waarschijnlijk liggen onder de dom de overblijfselen van een paleis van Keizerin Helena, de moeder van Constantijn. Over de bouw van deze Dom bestaan ook verschillende theorieën. De Dom prijkt op de Unesco-werelderfgoedlijst: zeker een bezoek waard dus!
2. De keizerlijke thermen: óók Unesco-erfgoed
De keizerlijke thermen zijn één van de drie badcomplexen uit het Romeinse Rijk die Trier rijk is, en tevens de jongste en één van de grootste. Ze werden rond 300 na Christus gebouwd door de Romeinen en prijken op de Unesco-werelderfgoedlijst!
Het badcomplex bestond uit drie lagen. Op de onderste verdieping lag het hele verwarmingssysteem: het water werd in stookplaatsen verwarmd en stroomde dan door een buizenstelsel om de baden te verwarmen. Van de oorspronkelijke zes ketelruimten zijn er nog vier te zien. De vuren warden opgestookt door slaven. Op de tweede verdieping van het complex was er een systeem om het water warm te houden. De eerste twee verdiepingen van de keizerlijke thermen zijn het best bewaard gebleven. Op de derde verdieping bevond zich het badhuis, maar jammer genoeg gebruikten onze middeleeuwse voorouders de thermen als goedkope steengroeven…
3. Greifvogelpark Saarburg: Prachtige roofvogelshow
Even buiten Saarburg is er een vogelpark. Het ligt boven op een heuvel: je moet eerst stevig klimmen. Boven heb je een mooi uitzicht op het dal. Het park is open van maart tot november en er zijn twee shows per dag, om 11u00 en 15u00. De voorstelling duurt ongeveer een uur. Tijdens de show vertonen verschillende roofvogels hun kunsten. Er zijn o.a. uilen te zien. Ook valken, en de grotere steenarenden en gieren wonen in dit park. Tijdens de show vliegen de roofvogels behoorlijk ver weg: je ziet ze prachtig boven het dal zweven. Dichterbij vliegen de vogels laag over het publiek heen. Kinderen worden echt bij de show betrokken. Het park herbergt verder nog wilde zwijnen, wasberen, geiten en marmotten. Een leuke attractie met kinderen.