Goed gepakt… of gezakt?
Voor elke fiets zijn er bijpassende fietstassen: achtertassen, stuurfietstassen, frametassen, zadeltassen en fietsrugzakken… Het aanbod is overweldigend. Beginnen doe je best bij de basis: de basic fietstas!
- Fietsen
Waar zijn we naar op zoek? De klassieke fietstas, die je simpelweg aan je bagagedrager hangt. Geen franjes, geen overbodige extra’s, gewoon makkelijk erop en eraf, zonder gedoe. De vier tassen in deze test doen precies dat. En - spoiler alert - ze doen het allemaal goed. Ze zijn van hoge kwaliteit, voldoen aan de waterdichtheidsnormen (de één iets beter dan de ander, uiteraard) en zijn stevig en duurzaam.
Buitenbeentje Basil
De tassen in deze test lijken qua uitvoering allemaal op elkaar, behalve de Basil. De Basil SoHo dubbele fietstas is de enige ‘echte’ dubbele tas waarbij de tassen altijd aan elkaar blijven; je kan ze niet afzonderlijk gebruiken. Je hangt Basil handig aan de bagagedrager via het MIK-systeem, een praktisch systeem waarmee tassen snel en eenvoudig op een fietsdrager kunnen worden geplaatst. Ze zijn er eenvoudig weer af te halen door een sleutel in het systeem te klikken. Persoonlijk vind ik dit systeem minder handig omdat ik bang ben de sleutel te verliezen, maar dat is meer mijn probleem dan dat van Basil. Deze ruime en stijlvolle tassen hebben een gecombineerde inhoud van 41 liter (voor de twee tassen) en zijn ontworpen voor dagelijks gebruik. Ze zijn gemaakt van PU-materiaal met een zachte uitstraling, maar ik vraag me af hoe gevoelig het is voor slijtage als je fiets omvalt of als je ergens tegen schuurt. De tas heeft een IPX3-classificatie, wat officieel betekent dat ze bestand is tegen lichte regen. Mijn test-ervaring wijst echter uit dat de tas het ook goed doet bij wat zwaardere regen, wat trouwens geldt voor alle tassen in deze test. Dat is te danken aan de rolsluiting die ze allemaal hebben.
Goed gezien
Een opvallend kenmerk is de geïntegreerde LED-verlichting, de Nordlicht Technology, die zorgt voor extra zichtbaarheid in het donker. Qua gebruiksgemak scoort de tas goed. Hou echter rekening met extra kosten voor de benodigde adapters. Om mee te nemen ná het fietsen vind ik de andere tassen in deze test makkelijker, maar de stabiliteit en het ontwerp van deze tas compenseren dat mindere draagcomfort.
Best budget
De andere drie tassen in deze test zijn qua uitvoering gelijk aan elkaar: het zijn typische fietstassen die waterdicht zijn, gemaakt van stevig materiaal zoals nylon of PU, met een trapeziumvormige structuur en een rolsluiting. Bevestigingssystemen zoals haken of klittenband zorgen voor een stevige bevestiging. Wat is dan het onderscheid?
Ten eerste is er de prijs: het zal niemand verbazen dat Decathlon hier opnieuw het beste scoort. Al is het verschil zeer klein - we hebben het over enkele euro's - de waterdichte bagagedrager tas voor fietsreizen IPX6 24 L ADVT 900 van Decathlon biedt veel kwaliteit voor relatief weinig geld, met een prijs van €70.
De tas voldoet aan alle eisen in deze test, met goed draagcomfort en gemak bij het op- en afzetten van de fiets. Met een inhoud van 24 liter biedt ze voldoende ruimte voor lange ritten. Het ontwerp is eenvoudig en functioneel, wat misschien niet de meest aantrekkelijke optie is voor wie op zoek is naar een stilish fietstas. De onderkant is van hard plastic, waardoor je de tas gemakkelijk overal kan neerzetten, ook in de regen en de modder. Dit is waarschijnlijk de beste tas die Decathlon aanbiedt. Het is een topmodel voor serieuze fietsers die meerdaagse tochten door weer en wind willen maken.
Hartje voor duurzaamheid
De derde tas in deze test, de Clarijs SoloBag Enkele Fietstas reCYCLEd, heeft een speciale plaats in mijn hart vanwege de duurzaamheid. Deze tas is vervaardigd uit gerecycleerde materialen, wat bijdraagt aan een lagere ecologische voetafdruk. Geproduceerd in Nederland ondersteun je met deze tas de lokale economie met ook nog eens korte transportafstanden. De tas heeft, net als de Decathlon en de Vaude Aqua Back, een inhoud van 24 liter; ze voelt het ruimst aan, maar lijkt niet geschikt voor intensieve reizen. Wat betreft waterdichtheid scoort ze voldoende, maar ze is niet ontworpen voor extremere omstandigheden. Voor de modebewuste duurzame fietser is dit een uitstekende keuze, en dat voor slechts €5 meer dan de Decathlon-tas. Een mooie, modieuze, stevige allrounder.
Sterke reputatie
De laatste tas in de test is de Vaude Aqua Back Gerecyclede Enkele Fietstas. Het Duitse bedrijf Vaude, opgericht in 1974, heeft een sterke reputatie voor innovatieve en duurzame fietstassen. Deze tas komt in de test zeer goed naar voren. Ze heeft een mooi design en lijkt iets beter waterbestendig te zijn dan de Clarijs-tas. De tas heeft een eenvoudig maar robuust ontwerp, met reflecterende elementen voor zichtbaarheid in het donker. Ook deze tas heeft extra's die de andere tassen ook hebben. Hij is zeer stevig en, net als de Clarijs, gemaakt van gerecycled materiaal. Ook hier wordt de voetafdruk van de tas klein gehouden door productie in Duitsland.
Conclusie?
Voor alledaags gebruik zijn zowel de Clarijs als de Vaude-tas uitstekende keuzes. Voor steviger gebruik zou ik de Decathlon-tas aanbevelen. Voor woon-werkverkeer lijkt de Basil de beste optie. Zoals bij veel fietsen en tassen tegenwoordig hangt de keuze voor de beste tas vooral af van je persoonlijke voorkeur. Elke tas heeft een eigen bevestigingssysteem, het ene al handiger dan het andere. Welke je verkiest, hangt af van je eigen handigheid. Welke je ook zou kiezen, alle modellen in deze test presteren goed.