blog

10 tips om te tentkamperen met (kleine) kinderen

5 minuten leestijd

Klinkt kamperen met kinderen als een logistieke nachtmerrie? Dat hoeft het niet te zijn. Het vergt wat extra voorbereiding, maar het is geen onmogelijke opdracht, bewijzen bloggers Elke en Wouter van Simpelweg en Lobke van Mama Lobke.

praktisch
  • Kamperen

Elke en Wouter kamperen al jaren met hun kinderen Oscar en Ella, ook in het wild. Hun tips? Temper je verwachtingen, laat het thuisritme los en omarm de eenvoud. Ook Lobke, mama van drie, trekt er met haar gezin regelmatig met de tent op uit. Zij kiest het liefst voor kleinschalige campings in de natuur.

1. Laat het ritme van thuis los

Je kan niet verwachten dat je dezelfde slaaproutine als thuis volgt, zegt Elke van Simpelweg. “In een tent gaan je kinderen niet om zeven uur slapen, wel als de zon ondergaat. Er is veel te beleven als je buiten slaapt. Wij vertrouwen erop dat onze kinderen uiteindelijk wel in slaap vallen. En als dat wat later is dan gewoonlijk, dan slapen ze ’s morgens wel langer. Of halen ze dat in tijdens een dutje.”

Ook de dutjes zijn anders dan thuis. In een lichte, soms warme tent lukken die overdag moeilijk. “Dus doen ze hun dutjes tijdens een wandeling in een draagzak of een buggy, of in de auto wanneer we naar de volgende bestemming rijden. Ze worden vanzelf moe van al dat buiten spelen en kamperen, dus ze pakken hun rust wel. En stilaan geraken ze tijdens een kampeervakantie in een nieuw ritme.”

2. Laat je kinderen het tempo bepalen

“Soms zijn kinderen een dagje moe of hebben ze nergens zin in”, zegt Elke. “Dat moet je erkennen. Ga dan niet wandelen, maar neem een dagje rust: blijf bij het zwembad of lees rustig boekjes in de tent. De volgende dag zitten ze dan weer vol energie en kan je weer op tocht trekken.” Het ritme van het kind, dat betekent ook: zorgen dat je een snack bij de hand hebt als ze honger krijgen.

3. Begin dichtbij

Elke en Wouter namen hun kinderen op jonge leeftijd mee naar Noord-Amerika. Maar, zegt Elke, ook in de buurt valt veel te beleven. Dichtbij kamperen maakt het laagdrempelig - en handig als je iets vergeet of als het toch te veel blijkt voor een eerste keer.

Heb je zenuwen voor het kampeerdebuut van je kroost? Oefen in je eigen tuin of in die van vrienden, zo wennen je kinderen aan de buitengeluiden en aan het slapen in een tent. Het is ook handig om je inpaklijst op punt te krijgen.

4. Kies de juiste camping

Lobke van Mama Lobke verkiest met haar gezin natuurcampings. “Die bieden rust voor de ouders, maar ook ruimte voor de kinderen om te spelen”, zegt Lobke. “En er is geen overdreven animatie waaraan tieners zich ergeren. Op andere campings heb ik een te gemaakt gevoel, terwijl natuurcampings vrij aanvoelen.”

Verder zoekt ze kleinschalige campings met ruime plekken op. “Campings met maximaal dertig à vijftig plekken zijn voor ons ideaal”, zegt ze. “Die bieden voldoende privacy, wat voorkomt dat tieners zich opgesloten voelen. Kleinschalig betekent ook een meer relaxte sfeer.” Haar favoriete camping met kinderen is Vildmarkscamping Hatteboda in Zweden. “Daar ben je helemaal weg van de wereld. Geen warm water of elektriciteit, enkel elkaar.”

Ook Elke en Wouter zitten liefst op een camping in de natuur. Of dat nu een grote of een kleine is, maakt voor hen niet zoveel uit. Wel kiezen ze liefst voor campings met een zwembad. Of zwemmogelijkheden - bijvoorbeeld de zee - in de buurt.

5. Geef je kinderen taken

Een geschikte kampeerplaats zoeken, de tent opzetten, hout zoeken voor het kampvuur: kinderen vinden het plezierig om betrokken te worden bij het hele gebeuren. Geef hen verantwoordelijkheid en ze zullen nog meer van kamperen gaan houden.

6. Wees voorbereid op regen

Een kleine tent is geen plek om een hele dag te schuilen. Elke en Wouter nemen vaak een waterdichte tarp mee en hangen die tussen de bomen om extra buitenruimte te creëeren. “Vaak gebruiken we regendagen ook om naar onze volgende bestemming te rijden of om inkopen te doen”, zegt Elke. “Een cafeetje doen of stoppen bij een binnenzwembad zijn ook opties.”

Als het weer écht slecht wordt, hou dan niet krampachtig vast aan vooropgestelde plannen. Rij naar de zon of spendeer een nacht in een hotel. Elke: “Tijdens een kampeervakantie in Zwitserland werden een keer nachtelijke temperaturen van vijf graden voorspeld. Toen hebben we een hotel geboekt en alles laten drogen. Zodra de zon weer scheen, zijn we vertrokken.” Ook dat is kamperen: flexibel zijn.

7. Zorg voor een slaapzak op kindermaat

Of je slaapt in een grote tent waarin je kan rechtstaan, dan wel in een lichtgewicht exemplaar dat in een trekkersrugzak past, hangt af van je eigen kampeerstijl. Hou er bij het kiezen van een slaapzak wel rekening mee dat die niet werkt als een vuurtje, maar dat je die opwarmt met je lichaamswarmte. Geef een kind dus geen slaapzak voor volwassenen - te veel ongebruikte ruimte om op te warmen. Er bestaan wel meegroeislaapzakken, waarvan je het voetendeel kan verlengen.

8. Laat speelgoed thuis

Wie lichtgewicht op pad wil, laat speelgoed best thuis. “Kinderen vinden in de natuur genoeg dingen om mee te spelen”, zegt Elke van Simpelweg. “Hoe minder we meebrengen, hoe creatiever zij worden.”

Toen hun kinderen nog kleiner waren, namen Elke en Wouter wel een klein badkuipje of een zwarte douchezak mee. Vooral die laatste is handig, zegt Elke. “Vullen met water, in de zon leggen en op het einde van de dag heb je warm water waarmee je het zeewater en de modder van de kindjes kan spoelen.”

9. Zorg voor de juiste mix van activiteiten

Lobke van Mama Lobke kiest campings dichtbij de natuur - ideaal om te wandelen, fietsen of zwemmen in natuurwater - maar waar ook tieners avonturen kunnen beleven. “Denk aan klimbossen, kanotochten of dorpjes om te verkennen”, zegt ze. “Zo blijft iedereen tevreden.”

10. Begin er vroeg aan

Hoe jonger je kinderen beginnen met kamperen, hoe evidenter het wordt. Elke en Wouter namen Oscar mee op kampeertrip toen hij zes maanden was, Ella kampeerde zelfs al na acht weken. “Nu is het zo vanzelfsprekend voor hen dat ze er zelfs naar vragen. Zelfs als we niet kamperen, speuren ze naar plekjes om de tent op te zetten”, zegt Elke.

Ze krijgt vaak te horen: ‘Het is inspirerend wat jullie doen, maar onze kinderen zijn nog wat te klein.’ “Terwijl: kinderen zijn nooit te klein om te kamperen. Doe het gewoon! Hoe vroeger je ze meeneemt, hoe meer ze daarin meegroeien, samen met jou. En als het toch te spannend lijkt, begin dan klein, bijvoorbeeld in de tuin van vrienden.”

deel Artikel

Meer inspiratie

foto
actua
Lees meer
  • Kamperen
Op vakantie naar Spanje, Frankrijk of Italië? Dit zijn 5 opmerkelijke verkeersregels
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer