British op z’n best
Heerlijk om met je camper door de heuvels van de Britse Cotswolds te rijden: da’s landelijk Groot-Brittannië op z’n best. Net als deze recepten uit de regio!
- Kamperen
Forel in papillot met groene kruiden en citroen
Bibury is een schilderachtig dorpje in de prachtige Cotswolds, een gebied in Engeland dat bekend staat om de pittoreske dorpjes, glooiende heuvels en idyllische landschappen. Heel kenmerkend voor Bibury zijn… de forellen. De rivier de Coln stroomt door het dorp en biedt een natuurlijke habitat voor forellen.
Forellen spelen ook een historische rol in Bibury. Het dorp staat bekend om de Bibury Trout Farm, opgericht in 1902. Deze forellenkwekerij is een van de oudste in Engeland en trekt al meer dan een eeuw bezoekers aan. Bezoekers kunnen de forellen zien zwemmen in de vijvers, meer leren over de geschiedenis van de kwekerij en zelfs genieten van vers gerookte forel uit de lokale rokerij.
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200°C. of steek de BBQ aan.
- Snij 4 vellen aluminiumfolie van voldoende grootte om elke forelfilet in te wikkelen.
- Leg elke forelfilet op een vel aluminiumfolie. Breng de filets op smaak met zout en peper en vul de buikholtes met schijfjes citroen en verse kruiden naar keuze.
- Vouw de aluminiumfolie dicht en zorg ervoor dat de pakketjes goed zijn afgesloten, zodat er geen stoom kan ontsnappen tijdens het koken.
- Leg de forelpakketjes op een bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven of op de bbq gedurende 12 minuten.
- Haal de forel in papillot uit de oven of haal van de bbq en serveer de pakketjes direct op de borden. Wees voorzichtig bij het openen van de pakketjes met de hete stoom.
- Serveer de forel in papillot met een fris slaatje en brood.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 forelfilets
- Zout en peper
- 1 citroen, in dunne plakjes gesneden
- Verse kruiden naar keuze (bijv. peterselie, dille, tijm, basilicum)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- aluminiumfolie
Scouse stew met lamsvlees
Scouse stew, vaak gewoon scouse genoemd, is een traditioneel gerecht dat afkomstig is uit de regio Liverpool in het noordwesten van Engeland. Het is een stevige stoofpot die traditioneel wordt gemaakt met lamsvlees of rundvlees, aardappelen, wortels, uien en andere groenten. Het gerecht staat bekend om zijn eenvoudige ingrediënten en rijke smaken.
De naam scouse is afgeleid van de bijnaam van de inwoners van Liverpool, die ook wel scousers worden genoemd. Het gerecht heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in de scheepvaartgeschiedenis van Liverpool, waar het werd gekookt door zeelieden en havenarbeiders als een voedzame maaltijd die gemakkelijk te bereiden was, met ingrediënten die lang houdbaar waren.
Hoewel scouse traditioneel werd gemaakt met restjes vlees en groenten, is het tegenwoordig een geliefd gerecht dat vaak wordt geserveerd in restaurants en pubs in Liverpool en daarbuiten.
Zo maak je het
- Verhit de olijfolie in een grote stoofpan op middelhoog vuur.
- Voeg het lamsvlees toe en bak het rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet het opzij.
- Voeg de ui en knoflook toe aan dezelfde pan en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
- Voeg de bleekselderij toe aan de pan. Bak ze een paar minuten mee tot ze iets beginnen te bruinen.
- Doe het lamsvlees terug in de pan en voeg de tomatenblokjes, runderbouillon, laurierblaadjes en gedroogde tijm toe. Breng het geheel aan de kook.
- Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de stoofpot 1 uur sudderen.
- Voeg er de aardappelen en wortelen aan toe en laat nog een uurtje verder sudderen.
- Serveer met enkele blaadjes koriander of peterselie.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 g lamsvlees, in blokjes gesneden (bijv. schouder of bout)
- 2 el olijfolie
- 1 grote ui, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 4 wortels, in hapklare stukken
- 3 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
- 4 aardappelen, geschild en in 4 gesneden
- 1 blik (400 g) tomatenblokjes
- 500 ml runderbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- zout en peper
- verse koriander of peterselie