Alles wat je wil weten over de Müllerthaltrail in 10 vragen

5 minuten leestijd

De Müllerthal Trail is een populaire bestemming onder wandelaars. Deze trail staat niet voor niks in het lijstje van ‘Leading Quality Trails - Best of Europe’. Wij gidsen je in 10 vragen door alles wat je moet weten over ‘Klein Zwitserland’.

praktisch
  • Wandelen
  1. Wat is de Müllerthal Trail?

    De Müllerthal Trail is een verzamelnaam voor drie wandellussen en vier bonuslussen in Luxemburg.

    De 3 hoofdlussen zijn samen goed voor 112 kilometer wandelen: route 1 is 36 kilometer, route 2 en 3 zijn allebei 38 kilometer. De extra lussen A, B, C en D zijn respectievelijk 22, 13, 9 en 31,5 kilometer lang. In totaal kom je dus aan 187,5 kilometer stapplezier. De regio telt bovendien een heel aantal kortere, lokale wandelingen.
     
  2. Hoe raak ik er?

    De afstand tussen Brussel en Echternach, het hart van het Müllerthal, is zowat 245 kilometer. Reken dus ongeveer drie uur rijden.

    Als je met het openbaar vervoer wil reizen, neem je best de tijd. Van Brussel-Zuid naar Echternach ben je met trein en bus (3x overstappen) bijna 7 uur onderweg.

    In het Müllerthal zelf heb je goeie busverbindingen. Bovendien is het openbaar vervoer in Luxemburg gratis.
     
     

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by Bart Van Belle (@bvanbelle)

  3. Waar vertrek ik het beste?

    Echternach is het ideale vertrekpunt voor lus 1 en 2. Voor lus 3 vertrek je best in het dorpje Müllerthal. Dankzij het uitgebreide en gratis openbaar vervoer in de regio kan je echter perfect één uitvalsbasis gebruiken om de verschillende lussen te stappen. De bus brengt je vlot naar het startpunt van jouw wandeling.
     
  4. Is het pad gemarkeerd?

    De verschillende lussen van de Müllerthal Trail zijn perfect gemarkeerd in beide richtingen. Ook de verschillende lokale wandelingen in de regio zijn uitstekend bewegwijzerd. Om verloren te lopen in deze regio, moet je al echt je best doen.

    Om je tocht te plannen, kan je best de wandelkaart kopen via de webshop van de Müllerthal Trail. Het is een handig hulpmiddel om zich te krijgen op de regio en verblijfsplaatsen te zoeken.

    www.mullerthal.lu/nl/shop
     
     

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by Bart Van Belle (@bvanbelle)

  5. Welke lus is de mooiste?

    De Müllerthal trail bestaat uit 3 hoofdlussen. Heb je geen tijd om de drie lussen af te stappen? Ga dan zeker voor route 2, zonder twijfel de mooiste lus omdat die je door het hart van ‘Klein Zwitserland’ brengt en langs de meest spectaculaire rotsformaties.

    Zo stap je onder meer door de Wollefsschlucht, een steile spleet waarin wolven vroeger een toevluchtsoord vonden. Je kan met ladders de Perekop beklimmen en je kan je boterhammen opeten aan de Schéissendëmpel, een een kleine maar zeer pittoreske waterval, die met zijn stenen brug een bekend herkenningspunt is geworden. Verderop de route kan je bovendien door de smalle en donkere Kuelscheier-rotsspleet stappen. Een zaklamp is geen overbodige luxe. Voor mensen met claustrofobie: je kan ook gewoon rond de rots stappen.

    Uitgebreide beschrijvingen kan je vinden op de website www.mullerthal-trail.lu/nl/mullerthal-trail/routes.
     
  6. Waar kan je slapen?

    Langs het traject van de Müllerthal Trail vind je heel wat overnachtingsmogelijkheden, van campings en jeugdherbergen tot hotels en B&B’s.  De meeste accomodaties zijn (vanzelfsprekend) wandelvriendelijk. Sommigen bieden zelfs bagagetransport aan.

    Een overzicht kan je vinden op de website van de Müllerthal-trail.
     
  7. Kan iedereen de Müllerthaltrail stappen?

    Als je op stap wil in het Müllerthal, hou je best rekening met de vele hoogtemeters. Een goede basisconditie is echt wel nodig. Door het uitgebreide busnetwerk in de regio kan je de verschillende lussen echter naar eigen believen opknippen en qua afstand doenbaar te houden. Je hoeft dus niet op één dag 36 of 38 kilometer af te haspelen, al is dat is zeker mogelijk).

    In de regio zijn bovendien ook heel wat lokale (en kortere) wandelingen die de mooiste plekjes van de regio aandoen. De ‘auto-pédestre’-wandelingen laten je een lus stappen vanaf de parking. Vier tips kan je hier vinden.
     
     

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by Bart Van Belle (@bvanbelle)

  8. Mag de hond mee?

    Honden zijn toegelaten op de hele Müllerthal Trail als ze aan de leiband blijven.
     
  9. Hoe ontstond het Müllerthal?

    200 tot 250 miljoen jaar geleden lag de regio Müllerthal op de bodem van de zee. Onder het water ontstonden holle ruimtes van zandsteen, dolomiet en mergel. Door het verschuiven van de aardkorst twee miljoen jaar geleden werd de bodem door de enorme druk naar boven gestuwd tot op de hoogte van vandaag.

    Oudere rotslagen spoelden weg en rivieren sneden diep in de poreuze grond. Zo werden de grillige rotsformaties van het Müllerthal geboren. Omdat zandsteen langs verticale breuklijnen erodeert, ontstaan er dwars door de massieve blokken miniatuurcanyons van soms maar een meter breed. De Rittergang en de Kohlscheuer spreken het meest tot de verbeelding.
     
  10. Waar komt de naam Klein-Zwitserland vandaan?

    De naam werd bedacht door Nederlanders. In de negentiende eeuw was het bij rijke Engelsen en vogue om hun vakanties in het chique Zwitserland door te brengen. Net iets te hoog gegrepen voor de Nederlanders, dus doopten ze de rotsen van Luxemburg om tot hun Zwitserland: ‘Klein Zwitserland’.

De corona-tijd deed de wandelmicrobe bij Pasar-journalist Bart Van Belle alleen maar sterker worden. Sindsdien trekt hij er regelmatig op uit voor dagtochten van 20 kilometer of meer. Volg zijn wandelavonturen via zijn Instagram-account.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer