4 tips voor startende pelgrims
Plannen om naar Santiago de Compostela de wandelen? Kelly Mortelmans wil het ooit doen… en begon alvast met de Via Limburgica. Als kersverse pelgrim merkte ze dat je best goed uitgerust eraan begint; ze deelt haar eigen ultieme tips graag.
- Wandelen
1. Kies een rugzak met een hoog draagcomfort
Je draagt 10 tot 15% van je lichaamsgewicht mee, kies dus voor stevige heupgordels, waardoor je het gewicht op je heupen en niet op je schouders draagt. Ook de verstelmogelijkheden om de rugzak aan te passen aan je bouw zijn belangrijk. In België is een regenhoes een must. Maak enkele dagtochten met je volledige bepakking, zowel om je fysiek voor te bereiden als om te zien wat je eventueel nog thuis kunt laten. Vergeet niet dat onderweg veel te koop is.
2. Stevige wandelschoenen zijn een must
Laat je niet vertellen dat je een lange afstandswandeling ook kunt maken op sportschoenen, je voeten en enkels vragen om stevige bescherming en dus hoge wandelschoenen, al dan niet met ademend GoreTex. Wandel je schoenen tijdig in en gebruik hierbij ook de wandelsokken die je meeneemt op je trektocht. Om wrijving te voorkomen mogen wandelkousen niet te groot of te klein zijn en ze mogen ook geen katoen bevatten (dat houdt vocht vast en verhoogt dus de kans op blaren).
3. Hou je voeten in vorm
Je voeten zijn je belangrijkste tool om je van a naar b te brengen en die moet je dus goed verzorgen. Gebruik dagelijks een verzorgende voetcrème en probeer de producten ruim van tevoren uit want geen voet is dezelfde. Talk helpt om je voeten droog te houden. Sommige wandelaars plakken blaargevoelige plekken af met sporttape. Zoek op voorhand uit wat voor jou werkt. Voel je onderweg toch wrijving of pijn, stop dan en kleef onmiddellijk blaarpleisters.
4. Maak een realistische planning
Het is belangrijk om op je eigen tempo te wandelen. Een tempo dat mede bepaald wordt door het weer, het reliëf, het gewicht van je bepakking en eventuele letsels. Ben je geen geoefende stapper dan is 20 kilometer per dag haalbaar, zo heb je voldoende tijd om tussendoor te rusten en van de natuur te genieten. Check vooraf de overnachtingsplaatsen in de buurt van waar je plant te stoppen, de volledige lijst vind je op de website van het Vlaams Compostelagenootschap.