5 redenen om de Fiets- en Wandelbeurs te bezoeken
Na twee beursloze jaren is de Fiets- en Wandelbeurs terug van weggeweest. Waarom je als fietser (of wandelaar) op 18 of 19 februari naar Flanders Expo Gent trekt? Pasar-reporter Gert Corremans kan voor de vuist weg vijf redenen bedenken.
- Fietsen
- Wandelen
Test fietsen en wandelschoenen
In onlinegroepen discussiëren vakantiefietsers vaak over materiaal. Ga je met een trekkingfiets, gravelbike of mountainbike op pad? Of misschien een tandem? Bevestig je de fietstassen aan de bagagedrager of bouw je de setup op rond een zadeltas en een stuurtas? Investeer je in een Rohloffnaaf of een versnellingssysteem van Pinion? En wat is het ideale zadel? Op de laatste vraag luidt het antwoord: een zadel dat afgestemd is op je zitbotjes. Dus moet je testen. Dat kan op de Fiets- en wandelbeurs op een 1 km lang indoorparcours. Producenten stellen de nieuwste modellen voor. Vooral trekkingfietsen zijn goed vertegenwoordigd. Je kan ook up-to-date outdoormateriaal ontdekken en nieuwe wandelschoenen uitproberen.
Wandelroute van het jaar
De Fiets- en Wandelbeurs reikt ook de felbegeerde trofee uit voor de Fietsroute en Wandelroute van het Jaar. Omdat Nederland nog meer fietsland is dan Vlaanderen, wordt de winnende Wandelroute in Gent bekroond (op de shortlist prijken vijf meerdaagse routes in de Benelux) en de beste fietsroute in Utrecht (een week na Gent). Bij het fietsen zijn nog drie routes in de running: het Vänermeer in Zweden, de Kastelenroute in Denemarken en Eurovelo 5, een route die België doorkruist van west naar oost, dwars door Brussel.
Themaland Duitsland
Nog een fietsnieuwtje: Klein-Polen, de provincie waarvan Krakau de hoofdstad is, rolt het gloednieuwe fietsroutenetwerk Velo Malapolska uit, goed voor 1000 km bewegwijzerde routes. Duitsland is het themaland op de Fiets- en Wandelbeurs. Onze oosterburen zetten een paviljoen met themaland-terras op, presenteren hun mooiste fiets- en wandelroutes, natuurgebieden en duurzame accommodaties, en organiseren lezingen van doorgewinterde Duitslandreizigers. Ook je reporter komt een praatje houden, over fietsen in Duitsland (zondag 11 uur).
Fietsers informeren fietsers
Ook buiten het Duitse paviljoen komen experts lezingen en workshops houden. Vzw De Vakantiefietser richt een workshopplein in, waar je praktische tips en tricks raapt voor je fietsvakantie. Hoe navigeer je met Komoot en RouteYou, welke bagage neem je mee, kan je je fiets onderweg zelf herstellen? Plan je je bikepacking etappe per etappe of geef je je over aan het onbekende? Op de info-markt zitten ervaren fietsers klaar om je te vertellen over de meest uiteenlopende landen, van Albanië tot Zuid-Korea. Hoe je fiets op je bestemming raakt, is bijvoorbeeld altijd een vraagteken. Hoe pak je hem in voor een vliegreis? En kan je fiets in andere landen even gemakkelijk mee op trein als in België? Zo’n vragen stel je natuurlijk best aan ervaringsdeskundigen. Ook voor wandelen wordt een workshopplein ingericht.
E-bikechallenge
Met je ticket voor de Fiets- en Wandelbeurs mag je ook de E-bike Challenge bezoeken, het grootste testevent voor elektrische fietsen in ons land. Volg het 1 km lange fietsparcours en je rijdt vanzelf de e-bike-beurs binnen. Exposanten tonen je de nieuwste modellen, van e-mountainbike tot speedpedelec, en bieden je de kans om een testrit te maken. Drie extra parcours, met verschillende testelementen en ondergronden, liggen klaar om ingereden te worden. Experts beantwoorden je vragen over accu’s, aandrijfsystemen, veiligheid en de nieuwe wetgeving.
Praktisch Fiets- en Wandelbeurs, Flanders Expo Gent, 18 en 19 februari. Alle info: https://fietsenwandelbeurs.be/