4 redenen waarom jij een gps nodig hebt voor je avonturen
Zelf op een goed bewegwijzerd pad kan je af en toe weleens navigatiehulp gebruiken. Slechte weersomstandigheden, verdwenen bordjes of een menselijke fout … al snel sta je daar met de handen in het haar. Verkeerd gelopen in het Hallerbos? Dan raak je wel thuis. Van je pad af geraakt in de afgelegen Albanese Alpen? Dan kan een goede wandelgps het verschil maken tussen een warme avond in de berghut of een helikopterritje naar het ziekenhuis.
- Wandelen
- Fietsen
Ik hoor het mijn scoutsleider nog zeggen: ‘met een goede topografische kaart en een kompas kom je er altijd wel’. Ik geef hem geen ongelijk, maar een papieren kaart vraagt best wel wat kennis om correct te gebruiken. Heb je wel eens je locatie fout ingeschat, om dan die heerlijke walk-of-shame terug te maken? Geef mij maar de betrouwbaarheid en veiligheid van een moderne wandelgps, dan laat ik die kaart rustig in mijn rugzak zitten als back-up.
Reden 1: Je kent altijd je exacte locatie (ook in geval van nood)
In de volksmond noemen we elk navigatietoestel een gps. De term verwijst naar het Amerikaanse satellietnetwerk Global Positioning System (GPS), dat wereldwijd je locatie kan bepalen aan de hand van minstens 24 satellieten. Er bestaan echter meer satellietnetwerken dan enkel dit Amerikaanse, en een modern gps-toestel (zoals de handhelds van Garmin) is vaak ook compatibel met die andere netwerken. Zo kan een toestel dat meerdere netwerken gebruikt je locatie nog nauwkeuriger te bepalen en heb je daarmee minder vaak slechte ontvangt.
Check voor je aankoop met welke netwerken je toestel compatibel is:
GLONASS is een Russisch netwerk met 24 satellieten en globale dekking. Toestellen die GPS en GLONASS ontvangen, kunnen 20% sneller je exacte locatie bepalen.
GALILEO is een Europees netwerk met 24 satellieten en globale dekking dat in 2016 in werking trad. Dit netwerk biedt een goede wereldwijde dekking en bepaalt nauwkeuriger (tot op 1 meter) je locatie dan GPS.
Ook China werkt momenteel ook aan een globale variant van het BeiDou-netwerk, en onder andere Japan (QZSS) en India (IRNSS) hebben een eigen netwerk met lokale dekking.
Hoe je gps-toestel gebouwd is heeft ook een impact op de ontvangt. Garmin toestellen van de Montana- of GPSMAP-reeks hebben bijvoorbeeld een externe antenne voor de beste ontvangst.
Reden 2: Batterijstress kan je thuis laten
Anders dan een smartphone, genieten wandelgps’en van een uitzonderlijk lange batterijduur. Vergeet andere apps, mobiele data, camera’s of hypergevoelige touchscreens die zwaar zijn voor je batterij. Sommige wandelgps’en werken op AA-batterijen (waarvan je ook reserve kan meenemen), andere op interne lithium-ion batterijen of een combinatie van de twee. Toptoestellen zoals de (prijzige) GPSMAP-reeks van Garmin, claimen tot wel 180 uur mee te gaan onder voortdurend gebruik.
Reden 3: Een wandelgps kan tegen een stootje
Regen, modder, een valpartij en morgen nog eens. Op een meerdaagse wandeltocht krijgen je apparaten het hard te verduren. Wandelgps’en zijn robuust gebouwd: zelfs basismodellen zijn waterbestendig (IPX7) en hebben stevige schermen. Duurdere modellen zijn vaak tegen militaire standaarden (MIL-STD-810) getest en verdragen extreme temperaturen, zijn schokbestendigheid en hebben een langere levensduur dan bijvoorbeeld smartphones.
Reden 4: Kies functies en kaarten op maat van je avontuur
Kaarten: een goede wandelgps is uitbreidbaar met topografische kaarten. Basismodellen komen soms met enkel een basiskaart geïnstalleerd. Maar dat is geen probleem: er zijn tal van aanbieders waar jij kaarten kan vinden op maat van jouw avontuur, zowel gratis als betalend. Neem zeker een kijkje op www.freizeitkarte-osm.de, daar vind je gratis routeerbare kaarten van Europa, met hoogtelijnen. Wereldwijde kaarten vind je op garmin.opentopomap.org.
Gemoedsrust: trek je er vaak op uit in afgelegen gebieden, ver weg van mobiel telefoonnetwerk? Dan bestaan er gps’en die betrouwbare tweewegscommunicatie via satellietverbinding mogelijk maken. Daarmee kan je updates naar het thuisfront sturen, of zelfs de hulpdiensten verwittigen. En dat dus zonder gsm-netwerk. Garmin noemt de functie ‘inReach’. Met een compatibel toestel kan je één van de maandelijkse inReach-abonnementen kopen voor toegang tot deze diensten. Ja, gemoedsrust kan je kopen!
Extra’s: een hoogtemeter, een barometer (weer), radiocommunicatie, geïntegreerde Wikiloc-routes en ga zo maar door… het is ongelofelijk wat een moderne wandelgps zoal kan. Hou tijdens het shoppen de specificatielijst goed in het oog, dan betaal je enkel voor functies die je echt nodig hebt.
Klaar om in de wereld van de gps te stappen?
Er zijn maar liefst 8 gps-clubs van Pasar die je daarbij kunnen helpen. Check de activiteiten en opleidingen via www.pasar.be/gps, of scan de QR-code.
King of the hill
De onbetwiste marktleider onder de outdoorgps’en is Garmin. Instapmodellen (ook ideaal voor geocachers) vind je in de eTrex-reeks, tussen 110 en 300 euro. De Montana-reeks onderscheidt zich door een groot touchscreenscherm, externe antenne en uitgebreide sensoren, maar de prijs kruipt al naar 600 tot 800 euro. De GPSMAP-reeks is een favoriet onder de avontuurlijke wandelaars: een robuust en accuraat toestel met knoppen, inReach-compatibel en met lange batterijduur. Er zijn wel 10 GPSMAP modellen, tussen 300 en 600 euro, dus ga op zoek naar de specificaties die jij het belangrijkst vindt.
Ben je eerder een fietser, maar wil je een apparaat dat je occasioneel begeleidt op recreatieve wandeltochten in Europa? Dan is de Mio Cyclo Discover misschien iets voor jou, die heb je al vanaf 150 euro. Deze fietsgps heeft ook een ‘Run & Walk’ functie en komt met Europese kaarten geïnstalleerd. De kaarten zijn basic en niet uitbreidbaar, dus voor afgelegen gebieden eerder ongeschikt. De Mio verrast wel met een aantal unieke functies, zo stippelt ‘Suprise Me’ een route uit voor jou, en kan je deze gps koppelen aan Komoot, RouteYou en Strava.
Toch liever proberen met je smartphone? 7 tips voor beginners:
- Kies voor een betrouwbare, gespecialiseerde navigatie-app, zoals OsmAnd (gratis).
- Download kaarten voor je wandeltocht, dat spaart batterij en mobiele data.
- Zet je smartphone op vliegtuigmodus, dat spaart batterij en je gps blijft werken.
- Neem een powerbank mee of een extra batterij.
- Probeer eens een geocache dicht bij huis. Een goede manier om je app te leren kennen.
- Neem altijd een kaart en kompas mee als back up. Een ongelukje is snel gebeurd.
- Ga je naar de Alpen? Een goede mobiele navigatie-app met allerlei ingebouwde randinformatie is Alpenvereinaktiv. Spijker wel je Duits wat bij: deze gratis app is niet verkrijgbaar in het Nederlands.