Voor het eerst met camper of caravan op reis? Lees onze tips
Deze zomer wil je voor het eerst de wijde wereld intrekken met een camper of een caravan? Welkom bij de club! En behoed je voor beginnersfouten met onze tips voor beginners.
- Kamperen
- Kamperen met de motorhome
- Kamperen met de caravan
Kampeer in de tuin
Een goede oefening: parkeer je caravan of camper in je tuin en verblijf er een dag of twee. Zo merk je meteen of je nog essentiële zaken mist. Niets zo rampzalig als op de eerste ochtend op de camping merken dat je de koffiepot vergat. Maak een checklist van de dingen die je wil meenemen, zo moet je de volgende keer enkel het lijstje overlopen. Denk ook aan essentials als wijdere spiegels, een nummerplaat voor je caravan en een reservewiel.
Oefen eerst
Een camper is geen auto en een wagen reageert anders wanneer er een caravan achteraan bengelt. Wacht niet totdat je vertrekt voor een lange roadtrip door Europa om dat te ondervinden. Leer je voertuig kennen en zoek een grote lege parking om op je bochten te oefenen. Ook een extra cursus kan helpen. Niet enkel rijden vergt training, ook het aan- en loskoppelen van caravan en auto oefen je best even op voorhand.
In principe volstaat een rijbewijs B voor een camper of een combinatie van auto en caravan met een maximale toegelaten massa (MTM) van 3500 kilogram. Voor zwaardere campers is een rijbewijs C of C1 nodig. In die MTM zit trouwens alles inbegrepen, dus niet enkel het voertuig zelf maar ook alle baggage en de passagiers. Overgewicht dien je te allen tijde te vermijden. Wat ons bij het volgende punt brengt.
Laad correct in
Het is aanlokkelijk, bij het zien van al die schuifjes en geheime compartimenten, om je nieuwe camper of caravan vol te stouwen. Een wafelijzer, een collectie gezelschapsspelen, de laatste vijftien jaargangen van Pasar: je weet maar nooit of die onderweg van pas kunnen komen. Doe het niet!
Probeer het zo minimalistisch mogelijk aan te pakken. Omdat je snel onnodige spullen verzamelt, maar ook omdat een overladen voertuig moeilijker rijdt. En hoe zwaarder de camper of caravan, hoe duurder de reis.
Laad je huis op wielen zo correct mogelijk in. Dat wil zeggen: zware voorwerpen zo laag mogelijk, zodat ze niet kunnen omkantelen en/of de camper of caravan aan wankelen brengen. Lichte spullen mogen hoger. Wie slecht inlaadt, zorgt voor een minder optimale wegligging en verlengt de remafstand.
Ontdek meer tips over het beladen van campers en caravans.
Denk aan je afmetingen
Wie zich normaal met een gewone wagen op de baan begeeft, staat er niet altijd stil bij dat een camper of caravan breder, langer en hoger uitvalt. Dat betekent ook dat je je bochten ruimer moet nemen. Het gewicht van je voertuig verlengt de remafstand - tel voor de zekerheid op het dubbele. En doordat je meer wind vangt, gaat je camper of caravan sneller aan het schommelen. Denk ook aan lage bruggen, laaghangende takken, parkeergarages - je zou de eerste niet zijn die z’n dak eraf rijdt.
Hou er ook rekening mee dat niet alle wegen geschikt zijn voor uit de kluiten gewassen kanjers als caravans en campers. Dit is iets wat je niet aan de lijve wil ondervinden: kilometers in achteruit karren op een bergbaantje is wellicht niemands idee van een plezierige vakantie. In sommige gps-toestellen kan je de dimensies van je voertuig ingeven. Zo sta je nooit voor onaangename verrassingen.
Zoek de camping die bij je past
#vanlife geeft ons het idee dat je op eender welk fotogeniek strand je camper kan neerpoten. Niet zo, in veel Europese landen gelden strikte regels. In de meeste gevallen is een camping een betere keuze, althans voor periodes van langer dan één nacht. Zeker de eerste keer heb je best een plan. Spontaan zijn is leuk, maar daarvoor is later nog alle tijd. Hou bij de keuze voor een camping rekening met de faciliteiten die je behoeft. Heb je elektriciteit nodig? Water? Een plek om je afval(water) te dumpen?
Wees niet te ambitieus
Voor je eerste trip moet je niet meteen naar Lapland of Iran karren. De Ardennen zijn al ver genoeg om te oefenen. Zo heb je bij aankomst ook voldoende tijd om je te installeren. Meteen onze laatste tip: vertrek op tijd en arriveer ruim voor het donker op de camping. Zeker in het begin duurt het een tijdje om je tijdelijke thuis deftig op te stellen.