Met de Onak op de Zenne

5 minuten leestijd

De kans dat je nog niet eerder hoorde van ‘de afvaart van de Zenne’ is reëel. De rivier wordt niet echt toeristisch uitgebaat en kano’s kan je er – althans in de regio Brussel – niet huren. Maar dat houdt Pasar niet tegen. Wij vouwden zelf onze kano in elkaar, trokken het water op en gingen op verkenning langs deze mooie rivier.

Tekst Toon Verlinden - Foto’s Siska Vandecasteele

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Als we spreken over ‘onze kano in elkaar vouwen’, mag je dat gerust letterlijk nemen. We zijn immers op pad met een Onak: een opvouwbare kano, uitgevonden door twee Gentse enthousiastelingen. Het is een soort gigantisch origamipakket waarbij je een groot vel vouwbaar plastic bij elkaar rijgt met spanriemen en stoeltjes. Opgevouwen past het vlot in je wagen en het idee om overal met je kano op het water te kunnen is natuurlijk aantrekkelijk. Zolang je de doe-het-zelver in jezelf bovenhaalt en graag een kano in elkaar knutselt.

Waarom de Zenne?

Als je dan toch overal ter wereld je kano te water kan laten, waarom dan kiezen voor de Zenne? Een rivier rond én onder Brussel die vooral bekend staat als een open riool? Wel: omdat het geen open riool (meer) is. Drinken van het water lijkt me nog steeds ten sterkste af te raden, maar de Zenne is wel een toegangspoort tot de mooie en vaak onbekende natuur vlak bij Brussel.
De Zenne verkennen kan trouwens alleen maar met voldoende voorbereiding. Omdat de rivier niet is uitgebaat, ben je immers op jezelf aangewezen. Dat wil zeggen: goed uitzoeken waar moeilijke of zelfs ronduit gevaarlijke stukken zitten, met een expert overleggen wat wel en niet kan en eventueel toestemming vragen om je kano te transporteren over privégrond omdat je over water niet verder kan. Do not try this at home als je niet weet waar je aan begint.

Gedropt in een andere wereld

Eenmaal in het water kwakkelen we onstabiel in onze Onak voorbij de eerste stroomversnelling. We bereiden ons mentaal al voor op een plons in het ijzige Zennewater, maar kijk: na twintig meter kanoën zitten we tegen alle verwachtingen in nog steeds in de kano en kunnen we wat meer ontspannen. Zodra de peddels het water raken, is er immers een soort onmiddellijke rust. Doordat de oevers van de Zenne de rest van de omgeving aan het zicht onttrekken lijkt het alsof je in een andere wereld wordt gedropt. Het geluid van auto’s is ver weg en het enige wat je hoort, zijn de gedempte stemmen van je kanokompanen en het pletsen van het water als je peddel het oppervlak raakt.
We zien her en der konijnen en andere dieren wegglippen die opschrikken van een hen onbekend gezicht: twee kano’s op de Zenne. Het indrukwekkendst zijn de zwanen die opstijgen en pal over ons hoofd overvliegen.

Bochtjes, knappe uitzichten en mooie bossen

De kanotocht heeft ook een industrieel tintje. We passeren indrukwekkende bruggen, varen onder een vreemd soort betonnen buizenstelsel of stappen vlak voor een dam uit aan een kartonverwerkend bedrijf. Die dam toont nog eens het belang van een grondige routevoorbereiding aan: zonder die voorbereiding waren we zo met de kano van de dam gevaren die verstopt lag achter een bocht. Gevaarlijk.

Wiebelend stappen we uit het water en hijsen we onze Onak de laatste helling op. De voorbijgangers kijken maar raar op: ook zij zijn hier geen kano’s gewend. En dat is zonde, want de Zenne is een prachtige rivier met bochtjes, knappe uitzichten en mooie bossen. Jammer dat ze ondanks de verbeterende waterkwaliteit nog steeds vuil blijft (je wil écht niet in het water vallen) en dat ze zo moeilijk te bevaren is. Laat dit dus een oproep zijn: maak die rivier proper en maak ze bevaarbaar. En dan zijn we vertrokken. Met de Onak bijvoorbeeld.

Tips van onze journalist Toon Verlinden over de Onak én de Zenne

Overal waar je wil het water op. Dat klinkt als muziek in de oren! Of je nu in Gent woont en de binnenstad vanop het water wil verkennen of een rivier in je buurt wil afvaren. Met een Onak in de hand geraak je overal. Maar opgelet: veiligheid primeert.

Wat is een Onak?

De Onak (‘kano’ omgekeerd) is een uitvinding van twee Gentenaars en is een zelfbouwkano. Opgevouwen is het een vrij compact pakketje dat je zo in je koffer legt. Ideaal voor op vakantie. Als je wil varen, vouw je het helemaal uit tot een grote kano voor twee personen.

Voor wie is het?

De Onak is niet goedkoop (€ 1.700) en vraagt een beetje doorzettingsvermogen om te gebruiken. Je moet graag in de weer zijn met je kano, want hem opbouwen kost je zeker tien tot vijftien minuten van het betere doe-het-zelfwerk. We vonden hem ook niet geweldig stabiel. Voor wie is het dus? Voor handige mensen met zin voor avontuur die niet bang zijn om in het water te vallen.

Met hoeveel?

De Onak kan 250 kg aan. In principe kan je er alleen in, maar voor de stabiliteit zijn twee personen beter (én leuker).

Eender waar?

Kan je écht overal het water op? Nee. Je hebt natuurlijk de rustige binnenwatertjes van een stad zoals Mechelen, Gent of Leuven. Ook meertjes op je vakantiebestemming of pakweg de branding aan zee lijken leuke plekken om met de Onak in het water te stappen. Maar je kan niet – we herhalen: níét – zomaar een rivier afvaren die je niet kent. Een onverwachte dam of sluis brengt je bijvoorbeeld snel in (levens)gevaarlijke situaties. Doe zoiets dus enkel na advies van een expert of op rivieren die je kent.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer