Naar de bakermat van de Duitse kerstsfeer
Voor een weekendje kerstmarkten raas je geen 750 kilometer naar Dresden. Maar gecombineerd met een winters cultuurreisje naar de bakermat van de Duitse kersthype sla je meer vliegen in één klap. Pasar liet het zich welgevallen en nam relaxed de hogesnelheidstrein. Je leest er alles over in Pasar Wandelen van december 2023.
- Uitstappen en vakanties
Grofweg 600 jaar geleden hielden ze voor het eerst kerstmarkt in Dresden. Je zou kunnen zeggen dat ze daar ondertussen enige routine hebben opgebouwd. De barokstad telt een stuk of vijftien van die markten, al is de Striezelmarkt veruit de grootste, de warmste, de calorierijkste en de bekendste. En Striezel, dat zijn eigenlijk kerststollen, de zoete broden met amandel, in rum gemarineerde rozijnen, gekonfijte citroenschil, na het bakken weelderig ondergesneeuwd met bloemsuiker.
Chris Van Minnebruggen stroopte bij meesterbakker Michael Wippler de mouwen op voor een workshop stollen maken en kneedde het deeg tot hij er een lamme arm aan overhield. Hij leerde er dat die Striezel in den beginne speciaal voor de Saksische vorsten werden gemaakt. Rijkemensenkost, bij de opening van de Striezelmarkt plechtig overhandigd. Vandaag gaan de baksels de wereld rond, als ze al niet over de hele wereld worden nagemaakt.
Ben je eenmaal in de sfeer, passeer dan eens langs Seiffen. Een stadje in het Ertsgebergte waar ze het hele jaar door Kerstmis in de etalage hebben staan. Seiffen ging bijna op de fles na het failliet van de tin- en zilvermijnen, maar gooide het net op tijd over een andere boeg. Van het ruwe werk in de mijnen schakelde het over op fijne houtbewerking. Eerst succesvol met speelgoed, daarna boomde het stadje pas echt met kerstversieringen. Vandaag schurken de ateliers en winkels met notenkrakers, lichtbogen, engeltjes, rookmannetjes en draaiende kerstpiramiden tegen elkaar aan. Stuk voor stuk hebben ze een band met sprookjes en legenden uit de streek of verwijzen ze naar figuren en gebruiken uit de lang vervlogen mijnbouw. Stap binnen en dompel je onder in die feeërieke wereld waar alles peis en vree en engelenzang wil zijn. Gelegenheden genoeg ook om de makers van al dat moois aan het werk te zien achter draaibanken, met verf en lijm, met toegewijde ernst of een knipoog naar de bezoeker.
Ben je helemaal in de ban van de kerst en heb je de tijd, reis dan door naar Wernigerode, een weinig bekend stadje dat ook in de DDR-tijd floreerde dankzij zijn bierbrouwerijen. Het heeft een dot van een stadhuis en een fijne, meer intieme kerstmarkt. Toegegeven, niet om de hoek bij Dresden, maar treinliefhebbers hebben de tijd van hun leven op de nostalgische rit met de piekfijn opgepoetste stoomtrein naar de Brocken, de hoogste berg van Noord-Duitsland. Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken wandelingen door het Nationalpark Harz.
De Striezelmarkt opent op 29 november
Drie keer anders
Heb je klassiekers als het Zwinger, de Frauenkirche, de Semperopera, het Residenzslot en de Fürstenzug al gezien, probeer dan deze plekken eens:
- Kunsthofpassage , Alaunstrabe 70: hippe vogels zetten hun schouders onder de heropbouw van verwaarloosde stegen en hofjes. Ga niet alleen voor de leuke ateliers en alternatieve shops, maar bewonder vooral de hoogst originele gevels. De muziek uit de regenbuizen van het Hof der Elemente is een topper.
- Galerie Neue Meister, Albertinum: honderden schilderijen en beeldhouwwerken van romantiek tot hedendaagse kunst. Van Caspar David Friedrich over Otto Dix tot Gerhard Richter. Het is ook heerlijk snuisteren in de kijkkasten uit het archief en je geniet van de grootsheid van de zalen.
- Molkerei Pfund, Bautzner Strabe 79: volgens het opschrift op de vitrine de mooiste kaaswinkel ter wereld en dat zal er niet ver naast zijn. De grote attractie zijn de uitbundige tegeltaferelen die de winkel van vloer tot plafond inpakken. Instant plezant.
Sporen naar het Brockenspook
Krijg je niet genoeg van de Duitse kerstmarkten, probeer dan 250 kilometer van Dresden die van Wernigerode eens. Gezellig, met veel optredens en helemaal opgebouwd rond het sprookjesachtige stadhuis en de levendige restaurants. Maak van de gelegenheid gebruik voor een ritje met de stoomtrein naar de Brocken, met 1.141 meter de hoogste berg van Noord-Duitsland. Pure nostalgie met op en top onderhouden locs en wagons die door een indrukwekkend landschap slingeren. Naar en op de Brocken vertrekken wandelpaden, is er een bezoekerscentrum van het Nationalpark Harz en staat ‘s werelds oudste televisietoren. Omdat er vaak mist hangt, doen er heel wat mythen en legendes over heksen, duivels, zelfs een Brockenspook de ronde. Geen wonder dat je op Walpurgisnacht een eind kan meegriezelen op de top.