Indoor avonturenparcours

6 minuten leestijd

In Brussel kunnen collega’s, groepen, families en vrienden hun teamspirit aanscherpen bij Koezio – spreek uit als ‘cohesio’. Het avonturenparcours daagt je uit met raadsels, hindernissen, gesloten deuren en een tikkende klok. Reporter Toon Verlinden klom, zocht… maar overwon hij ook?

reportage
  • Uitstappen en vakanties

We staan met ons team in een grote lift en hebben geen idee wat ons te wachten staat. Het enige wat we weten, is dat we snel moeten zijn. Zodra de liftdeuren opengaan, hebben we tien minuten om ons om te kleden. De klok tikt en de muziek zweept ons op. Je moest maar eens de persoon zijn die faalt tijdens de ‘kleed-jezelf-om’-missie. Tijdens het hele spel doorloop je vier districten met elk hun eigen opdrachten. Wat die opdrachten juist zijn, weten we nog niet, maar dat zullen we snel zien. De deur naar het eerste district zwaait open.

Groot ballenbad

In een donker doolhof moeten we op zoek naar fluorescerende symbolen. Elk symbool is gelinkt aan een letter. Aan ons om de juiste symbolen te vinden, de deur naar het tweede district te zoeken en samen met het hele team de correcte lettercode in te voeren. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar al snel geraak je elkaar kwijt. Om een overzicht te bewaren in het doolhof kan je laddertjes opkruipen en dat is een grappig gezicht. Overal piepen hoofden van teamleden als stokstaartjes boven het maaiveld uit, waarna ze weer naar beneden duiken. We roepen om elkaar te vinden en ik bots minstens twee keer tegen een spiegel. Uiteindelijk haasten we ons allemaal naar de uitgang en geven we onze code in. Net op tijd stappen we naar het volgende district.

Plots staan we in een grote, schaars verlichte ruimte die je nog het best kan omschrijven als een binnenspeeltuin voor volwassenen. En dat bedoel ik niet slecht: voor ons staan klautertorens, glijbanen, een groot ballenbad en ruimtes met gigantische ballen waar je langs en tussen moet. Het ziet er leuk en uitdagend uit. De opdracht is duidelijk: ga op zoek naar rode lichtjes die je scant met je digitale polsbandje. Koortsachtig lopen we rond. Sommige lichtjes zijn gemakkelijk te vinden, sommige zijn goed verstopt en andere lijken onmogelijk te bereiken. Of toch voor iemand die alleen is. Teamplay, weet je wel. De aftelklok in de zaal geeft aan hoeveel tijd ons nog rest. Nog twee minuten om aan de volgende deur te geraken. Durven we die klautertoren nog in te duiken? Even twijfel in het team. We rennen alweer naar de volgende deur.

Klimmen over een afgrond

Over het derde district zeggen we liever niets: dat is té leuk, je moet het gewoon zelf ontdekken. Op dus naar het vierde en laatste district: het hoogteparcours. Je wordt in een veiligheidspak gehesen en een videoboodschap geeft de regels mee: ‘Druk op een van de rode knoppen als je in de problemen komt. We komen je dan zo snel mogelijk halen.’ Ik vraag me af of ‘zo snel mogelijk’ wel snel genoeg is. Als ik met hoogtevrees in de problemen zit, wil ik nu, onmiddellijk, direct iemand om me te helpen. Maar geen paniek. Het hoogteparcours is leuk en je kan steeds kiezen tussen verschillende moeilijkheidsgraden. Wil je klimmen over een afgrond? Of toch gewoon via de wipplank of de vaste balk? Iedereen kan afzonderlijk beslissen wat hij of zij doet.

Niet geslaagd

We komen op het einde van onze tocht en terwijl we staan na te hijgen, horen we verrassend genoeg dat ons team wegens een te lage teamcohesie niet geselecteerd is als Elite Agent, het einddoel van de uitdaging. Een leuke twist dat je geen gegarandeerd ‘goed gedaan-diploma’ krijgt! Maar vergis je niet: we waren twee uur lang ademloos actief en vielen van de ene leuke verrassing in de andere. En dat smeedt echt wel een team.

'Unieker en uitgebreider dan een escape room'

Els De Schepper, 27 jaar en lid van Pasar Actief Wablief?!, onderwierp zich samen met haar afdeling aan een stevig potje teambuilding.

En, wat vond je er van?

Els: ‘Het is uniek hé. Je wordt weer een beetje kind en voordat je het beseft, duik je vol overgave in een ballenbad. Het is ook echt teambuilding. Je moet continu samenwerken en elkaar verder helpen.’

Is het beter dan gaan wandelen of fietsen?

Els: ‘Het is alleszins een ideale indooractiviteit om de winter te overbruggen of om te doen als avondactiviteit. Het is daarbij ook unieker en uitgebreider dan een escape room bijvoorbeeld.’

Kan iedereen er aan deelnemen?

Els: ‘Ik denk het wel. Je bent heel fysiek bezig, maar gelukkig is de inspanning tussen de verschillende delen van het parcours mooi verdeeld zodat je regelmatig op adem kan komen. Doordat je op het hoogteparcours telkens de keuze krijgt tussen verschillende moeilijkheidsniveau ’s is het ook haalbaar voor mensen met hoogtevrees.’

Hoe was de score van het team?

Els: ‘Dat weet ik nog niet, maar nu we weten wat er allemaal op ons afkomt tijdens het parcours, kunnen we onze scores misschien verbeteren. Ik zou het dus direct nog eens een keer willen doen (lacht).’

Tips van reporter Toon Verlinden

Avonturenparcours meets escape room meets binnenspeeltuin voor volwassenen. En dat allemaal met een tikkende klok, sfeervolle verlichting en een soundtrack die je voortjaagt. Maar is het ook iets voor jou?

Voor wie?

Mensen met hoogtevrees vinden het laatste deel van het parcours misschien extra spannend, maar laat dat je niet tegenhouden: je kan zeker de eerste drie districten meedoen en bij het vierde district heb je overal uitgangen voor het geval je iets tegenkomt wat je niet wil doen. Omdat je moet lopen en klimmen is een beetje basisconditie mooi meegenomen en de website geeft aan dat je minstens 1m40 groot moet zijn en maximaal 110 kg mag wegen.

Met hoeveel?

Een team bestaat uit maximaal 6 personen. Kom je met een grotere groep? Dan vorm je meerdere teams die samen over het terrein lopen. Wij gingen met twee teams van vijf personen. Opgelet: er is weinig tot geen interactie tussen de verschillende teams.

Voorbereiding

  • Voor het spel begint, moet je een codenaam ingeven. Altijd leuk als je op voorhand al eens nadenkt over een toffe naam.
  • Bedenk een teamnaam. Het is handig dat je elkaar kan roepen met je teamnaam. Al was het maar om de troepen terug bij elkaar te roepen. Het verhoogt ook de cohesie. En daar draait het toch allemaal om?

Kledij

De organisatie raadt aan om enkel een T-shirt aan te doen onder de overall die je van hen krijgt. In de hangar waar je rondloopt, is het immers behoorlijk warm. Je krijgt daarnaast ook speciale antislipschoenen. Al het andere materiaal – gsm’s, sleutels, tassen – gaan in speciaal daarvoor voorziene lockers. Zo raak je niets kwijt.

Waar?
Werkhuizenkaai 163, Brussel - koezio.co/nl

Wij gingen naar Koezio Brussel. Er is een grote parking en het ligt niet ver van het station van Schaarbeek. Tip: omdat Koezio op het terrein ligt van winkelcentrum Docks Bruxsel deed ik er even over om het juiste gebouw te vinden. Ga op zoek naar de Mediamarkt, Koezio ligt er vlak naast.

Hoe lang en hoeveel?

Wij deden met Pasar Actief de standaard ‘Elite agents’-missie. Die duurt 90 tot 120 minuten.
Prijs start bij € 20 p.p.

Overnachten

Kom je met de camper? Op 10 km rijden van Koezio ligt Camping Grimbergen. Ideaal als je Koezio wil combineren met een bezoek aan Grimbergen of Brussel. camping-grimbergen.webs.com

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer