Het timbre van de geschiedenis
Waar ooit haute couture en koffie in de etalage lagen, staan nu duizenden muziekinstrumenten van over de hele wereld. Het voormalig luxewarenhuis ‘Old England’ op de Kunstberg in Brussel is de thuis van het Muziekinstrumentenmuseum, kortweg MIM.
De centrale lift is de blikvanger van het gebouw, een toonvoorbeeld van de art nouveau. Publieksmedewerker Annelien Verbeeck neemt ons via de fraaie houten trap met gietijzeren balustrade mee naar de eerste verdieping, waar het verhaal vanaf de prehistorie wordt verteld. Het is er muisstil. Met de audiogids kan je 278 klankfragmenten oproepen. Annelien wijst op bijzonderheden en anekdotes. Tussen de lijnen lezen we haar liefde voor het ambacht. Ze gaf tien jaar les aan instrumentenbouwers, beaamt ze. “Onze collectie bestaat uit 8000 instrumenten waarvan er 1200 op zaal staan. Daarmee behoren we tot één van de grotere muziekmusea in de wereld.”
De middeleeuwen, de renaissance en de Verlichting glijden voorbij. In een vitrine wordt het verschil tussen de gamba en de viool uitgelegd, in een ander gaat het om de instrumenten die in de opera worden gebruikt. Een oudere dame staart met vochtige ogen in het niets, luisterend naar een harp op haar audiogids. “De tokkelinstrumenten zoals de mandoline en de gitaar zijn altijd huiskamerinstrumenten geweest. De grote componisten schreven nauwelijks voor gitaar”, vertelt Annelien.
Praktisch
- Hofbergstraat 2, Brussel
- Gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer. Het Centraal Station ligt vlakbij.
- Open van dinsdag tot vrijdag, van 9.30 tot 17 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 10 tot 17 uur.
- Toegang kost € 15. Gratis voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar en met de museumpas.
- Gezinsvriendelijk parcours.
- www.mim.be