Ergens te velde in Ninove
‘Ik geraak niet uitgekeken op dit landschap van open ruimte en holle wegen. Hoewel ik er elke centimeter van ken, blijf ik er dag na dag van genieten.’ Aan het woord is Danny De Saedeleer, onze gids van dienst. We trekken de stapschoenen aan en genieten van de Galgenveldwandelroute. Langs onverharde paden, dwars doorheen de historische kouter.
- Uitstappen en vakanties
In de schaduw van de Sint-Amanduskerk
Starten doen we op het vernieuwde kerkplein van Outer. In de schaduw van de Sint-Amanduskerk en de prachtige voormalige pastorie, pronkt het gedenkbeeld van Smid Lambrecht. Frans Lambrecht (1858 - 1906) was een belangrijke figuur uit de Daensistische beweging. ‘Hij heeft als bijnaam ‘De Koude Smid’ omdat hij het vuur niet meer moest stoken … Hij had tijdens de schoolstrijd namelijk de kant van de dorpsleraar gekozen die weigerde zijn ontslag te geven in de Staatsschool. Als gevolg daarvan kon de smid niet meer rekenen op de sympathie van de plaatselijke pastoor, met alle gevolgen van dien’, legt Danny uit. Op het plein staat een bord met uitleg en de route van de Galgenveldwandeling, een provinciale en bewegwijzerde route van 10 kilometer. We wandelen van de kerk van Outer naar de wijk Lebeke en terug, dwars door de historische kouter. Samen met Guido Deschuyteneer, voorzitter van Pasar Ninove, en medewerker Eric Leirens trekken we op pad.
Sint-Amanduskerk, Smid Lambrechtstraat, Outer. www.ninove.be/outer
De open ruimte van de kouter
Al na enkele honderden meters komen we in open landschap met prachtige vergezichten. Danny straalt steeds meer: ‘We hebben een grote rijkdom aan open ruimte en daar ben ik erg dankbaar voor. Ik kom hier vaak wandelen, want deze kouter met open ruimte ligt letterlijk in mijn achtertuin.’ Hij voelt zich hier duidelijk thuis en laat zijn enthousiasme onomwonden zien. We wandelen tussen de velden, want zo goed als het volledige traject loopt langs trage wegen. ‘Het koutercomplex was lange tijd grotendeels eigendom van de abdij. Doordat er weinig eigenaars waren van de velden kunnen we nu genieten van de open ruimte zonder dat die volledig versnipperd is’, gaat Danny verder. We proeven van deze oase van rust, vlak bij de stad. Toch heeft dit gebied een lugubere geschiedenis. De naam van de wandeling verwijst hier ook naar. ‘Midden in de kouter werden misdadigers opgeknoopt aan de galg. Net ver genoeg van de stad Ninove om niet té luguber te zijn, maar toch dicht genoeg om vanuit de stad de lijken te zien hangen’, verduidelijkt de gids.
De mannen van het houten geloof
Onze volgende stop is de wijk Lebeke. De inwoners worden ook wel ‘de mannen van het houten geloof’ genoemd; een verwijzing naar de voormalige houten kerk. In 1913 bouwden vrijwilligers op de plaats waar nu de kerk van Sint-Antonius van Padua staat, een houten kerk. Die kwam er omdat de tocht te voet naar omliggende parochies om de mis bij te wonen lang en moeilijk was. De huidige kerk werd voltooid in 1946. ‘Ik ben geboren en getogen in Lebeke en heb een emotionele band met deze kerk. Ik heb hier mijn communies gedaan en mijn vader begraven… Nu vinden hier zo goed als geen misvieringen meer plaats en de kerk heeft ook geen eigen pastoor meer.’ Lebeke mag dan wel prachtig gelegen zijn, veel is hier niet te doen. ‘De meeste winkels hebben de deuren gesloten en de villa’s rijzen hier als paddenstoelen uit de grond. Dat vind ik wel spijtig’, mijmert Danny. Al wandelend door de wijk valt mijn oog op de straatnaam Knipperhoek. ‘Dat is een verbastering van ‘knibberen’, wat zoveel betekent als ruziemaken. Het zal hier vroeger geen koek en ei geweest zijn tussen de buren’, lacht Danny.
Kerk Sint-Antonius van Padua, Kerkstraat, Lebeke.
De veldkapel van Ruysbroeck
Na een ommetje door het kleine gehucht Herlinckhove komen we op een splitsing met de prachtige kapel van Ruysbroeck. Deze gerenoveerde witte veldkapel, die glinstert in het zonlicht, staat neergepoot tegenover de voormalige, volledig verdwenen abdijhoeve Hof te Ruysbroeck. Mooie lindebomen en een bankje nodigen uit om even plaats te nemen en te genieten. Danny vertelt: ‘Deze Onze-Lieve-Vrouwekapel uit de 19de eeuw is een ijkpunt in de wandeling. We bevinden ons hier echt in het Hol van Pluto en toch wordt dit kapelletje druk bezocht door wandelaars. Dit bouwwerkje staat namelijk neergepoot aan het begin van de Diepe Straten.’ De spanning wordt opgebouwd, want het is verwachtingsvol uitkijken naar de Diepe Straten …
Kapel van Ruysbroeck, Lindestraat, Outer.
De Diepe Straten
Een laatste merkwaardig deel van de wandeling zijn de Diepe Straten. Zo’n kilometer lang worden we opgeslorpt door een prachtige groene tunnel. ‘De Diepe Straten zijn voor mij het mooiste stukje natuur van Groot-Ninove. Niet verwonderlijk dat dit beschermd natuurgebied ook als één van de wandeltroeven uitgespeeld wordt’, legt Danny uit. Dit sprookjesachtige tafereel langs holle wegen ontstond honderden jaren geleden. Het is zeer waarschijnlijk dat hun ouderdom minstens teruggaat tot de oprichting van het Hof te Ruysbroeck in 1140. ‘Toen hier eeuwenlang met paard en kar gereden werd en op die manier de grond werd aangedrukt, kon door die verharding de regen de grond niet meer indringen en spoelde de aarde weg’, besluit de gids.
Bekijk de Galgenveldroute