De Roman Emperors’ Route

3 minuten leestijd

De Balkan bulkt van de Romeinse geschiedenis. De Roman Emperors’ Route, een door de Europese Unie erkende cultuurroute, voert je langs de opvallendste - soms mooi bewaarde, soms vervallen - erfstukken. Op het programma: Roemenië, Bulgarije, Servië en Kroatië.

 

reportage
  • Uitstappen en vakanties

De aankondiging voor de nieuwe Roman Emperors Route klinkt heel ambitieus en uitnodigend: ‘De route brengt je naar unieke plaatsen, waar Romeinse keizers veldslagen uitvochten, waar ze hun acties planden en op krachten kwamen. Onderweg ervaar je wat de Romeinse keizers hebben gevoeld tijdens hun tochten langs de Donau en hoe ze door berg en dal trokken.’

Net zo ambitieus is de enorme afstand voor wie de route tijdens een en dezelfde reis zou willen afleggen: 1.600 kilometer! Maar kan de Roman Emperors Route die grote woorden en ambities wel waarmaken? We zoeken het uit en beginnen eraan in de Roemeense stad Alba Iulia.

Ik kus de keizerlijke ring van Pertinax en kan aan de tocht beginnen.

Twee mannen wachten er ons op in het historische centrum: een van hen loopt er in een wit gewaad bij, de andere is uitgedost als Romeinse garnizoensoldaat.

De man in het wit is blijkbaar de onderdirecteur van het Archeologisch Museum van Alba Iulia, maar hij presenteert zich voor de gelegenheid liever als de Romeinse keizer Pertinax.

Ter verwelkoming strekt hij kordaat zijn arm uit en vol zelfvertrouwen toont hij zijn ring. Ik speel het spel mee en kus de keizerlijke ring, waarna de rondleiding in het spoor van de Romeinen kan beginnen.

Geen saaie les geschiedenis

De toeristische publiekstrekker van Alba Iulia is de citadel, waar ook de belangrijkste Romeinse overblijfselen te vinden zijn. ‘Op deze plaats bevond zich aan het begin van onze tijdrekening een belangrijk militair kamp’, licht onze keizerlijke gids Pertinex toe. ‘Alba Iulia was de grootste stad van de Romeinse provincie Dacia, die min of meer overeenkwam met het territorium van het huidige Roemenië.’

Om zijn verhaal te illustreren neemt Pertinex ons mee naar het Archeologisch Museum, dat zich in een voormalige kazerne van de citadel bevindt. Echt wervelend is de rondleiding niet, maar dankzij standbeelden van keizers, landkaarten en de meest uiteenlopende gebruiksvoorwerpen uit de klassieke oudheid krijg je toch wat meer inzicht in de aanwezigheid van de Romeinen in het zuidoosten van Europa. En reken maar dat ze hun sporen hebben nagelaten.

Zo bevindt zich in Alba Iulia onder meer een opvallende Romeinse poort, die helaas een tikkeltje te goed werd gerestaureerd. Ook recentere onderdelen van de citadel ondergaan een grondige renovatie, terwijl op het immense binnenplein archeologen nog volop opgravingen aan het verrichten zijn.

Daniela Schily, projectleidster van de Roman Emperors’ Route, is tevreden over die aanpak: ‘De geschiedenis van de Romeinen is een cultureel thema dat bijna alle Europeanen bindt. Met deze nieuwe route promoten we het cultuurtoerisme naar verschillende Oost-Europese landen, maar de lokale partners geven daar zelf hun invulling aan. Het is fijn om te zien dat een stad als Alba Iulia met veel zorg haar patrimonium begint te koesteren, wat natuurlijk ook in het voordeel is van de reizigers.’

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer