6 x laatste kans tijdens de krokusvakantie
Vrije dagen gepland tijdens de krokusvakantie? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert zes boeiende expo’s die binnenkort uit de musea verdwijnen.
Brussel: Photo Brussels Festival
Tijdens het Photo Brussels Festival kan je zelf je route uitstippelen langs 35 galeries, kunstencentra en musea, die opmerkelijke hedendaagse fotografie tonen. De meeste expo’s sluiten pas in maart (of later), maar om het festival in zijn geheel te beleven, zak je best nog in februari naar Brussel af. Zo ben je nog op tijd om de prachtige landschaps- en natuurfoto’s van Arno Rafael Minkkinen te bewonderen in La Patinoire Royale, een overdekte rolschaatsbaan uit 1877 (tot 25 februari). Spring zeker ook binnen bij Hangar Photo Art Center, waar 23 jonge en ervaren fotografen in hun eigen lens kijken, met originele, artistieke zelfportretten als resultaat.
Tot 26 februari, Brussel
Tervuren: Europa, Oxalá
Het Africa Museum blikt niet alleen terug op het koloniaal verleden, maar geeft ook hedendaagse Afrikaanse kunst een platform. Voor Europa, Oxalá deden 21 Afro-Europese kunstenaars onderzoek naar hun herkomst en familiegeschiedenis. Ze groeiden op in Europa, maar hun ouders of grootouders leefden in Angola, DR Congo, Burundi, Benin, Guinee, Algerije of Madagaskar. Via hun familieleden erfden de kunstenaars herinneringen aan tradities, culturen en talen van landen waarmee ze zelf een minder sterkere band hebben dan met Europa. Oxalá is een Portugees leenwoord uit het Arabisch en betekent ‘laat ons hopen’.
Tot 5 maart, Africa Museum, Tervuren
Leuven: Albast
Waarom inhakken op hard marmer als je ook zacht albast kan bewerken? De bleke, doorschijnende steensoort was van de 14de tot 17de eeuw geliefd bij beeldhouwers én hun klanten. Gepolijst albast voelt fluweelzacht aan en glanst als edelmetaal. M Leuven sloeg de handen in elkaar met het Louvre en bracht 130 meesterwerken samen op de expo Albast. Via altaren, heiligenbeelden en ongewone verzamelobjecten wandel je naar het sluitstuk van de expo: het 6,5 meter hoge Sint-Annaretabel, dat Robert de Nole in 1610 maakte voor het Celestijnenklooster in Heverlee. Een multimediale opstelling vertelt het verhaal van dit topstuk uit de collectie van M.
Tot 26 februari, M Leuven, Leuven
Deinze: Dichter bij de Leie
De rivier de Leie heeft schrijvers en schilders geïnspireerd. Ze werkten niet binnen aparte artistieke bubbels, maar maakten deel uit van dezelfde cultuurscène en onderhielden intens contact met elkaar. Guido Gezelle en Stijn Streuvels trokken om dezelfde reden naar de Leiestreek als schilders Emile Claus of Xavier De Cock: ze ruilden de geïndustrialiseerde stad voor het eenvoudige, eerlijke platteland. Mudel, het Museum van Deinze en de Leiestreek, brengt poëzie en beeldende kunst samen op de expo Dichter bij de Leie en probeert de rivier in woord en beeld te vatten, van de 19de eeuw tot vandaag.
Tot 26 februari, mudel, Deinze
Antwerpen: Finis Terrae
Nog tot het einde van de week kan je in Antwerpen op kunstwandeling langs 12 locaties en 50 kunstwerken. Finis Terrae. Het einde. Een begin. kaart een brandend actuele kwestie aan. Bewijzen de klimaatcrisis of de pandemie dat we afstevenen op het einde der tijden of veert de mensheid weer recht en redden we de planeet? Vertrek bij Galerie Geukens & De Vil, dat het kunstparcours organiseert, en bezoek verborgen plekjes zoals de kathedraaltuin of bekende musea zoals Snijders-Rockox of Plantin-Moretus. Voor de deelnemende musea gebruik je het combiticket van Finis Terrae, of je museumpas.
Tot 26 februari, Galerie Geukens & De Vil, Leopoldplaats 12, Antwerpen
Luik: Rothschilds vrouwelijke verzamelaars
De heren Rothschild maakten in de 19de en 20ste eeuw fortuin in de financiële wereld, de dames drukten hun stempel op de kunstgeschiedenis als verzamelaar en mecenas. Rothschilds vrouwelijke verzamelaars haalt negen buitengewone persoonlijkheden voor het voetlicht en toont ruim 350 werken uit de indrukwekkende, soms visionaire kunstcollecties die ze aanlegden. Daarbij horen toppers als Delacroix, Cézanne, Rodin, Monet en Schiele, maar ook middeleeuwse manuscripten, juwelen en Afrikaanse kunst. Museum La Boverie zette de expo op in samenwerking met het Louvre.
Tot 26 februari, La Boverie, Luik