6 nieuwe culturele hoofdsteden in 2022
Een jaar lang mogen deze zes Europese steden zich hoofdstad noemen. Het perfecte excuus om een trip te plannen naar minder bekende plekken die staan te trappelen om hun troeven te tonen.
- Uitstappen en vakanties
Esch-sur-Alzette – net over de grens
Het mag dan de tweede grootste stad van Luxemburg zijn, Esch-sur-Alzette telt amper 30.000 inwoners. Om zich als Culturele Hoofdstad van Europa wat groter te maken, heeft het 18 andere gemeenten, waaronder 8 net over de grens in Frankrijk, deelgenoot gemaakt van het feestcomité. Samen vieren ze de (industriële) geschiedenis en toekomst van de grensregio in het hart van Europa, en daarvoor kozen ze als leitmotiv Remix Culture. Zelf remixen kan door een van de 2.000 activiteiten te combineren met wandelen of fietsen over de door ijzererts roodgekleurde paden van biosfeerreservaat Minett, of een van de mijnen of hoogovens te bezoeken.
Novi Sad – aan de blauwe Donau
Habsburgs, Hongaars, Joegoslavisch en uiteindelijk Servisch: in Novi Sad weten ze wat opnieuw beginnen is. ‘Novi’ betekent daarbij ook nog eens ‘nieuw’, én het is de eerste keer dat een stad van een niet-EU-land toch Culturele Hoofdstad van Europa mag zijn, al is het dan - door covid - een jaar later dan gepland. En zo klinkt het logisch dat de stad als thema The beginning of new. Now! koos. Combineer een bezoek aan de op een na grootste stad van Servië met een (meerdaagse) fietstocht langs de Donau of bezoek de wijnhuizen en orthodoxe kloosters op de beboste heuvels van Fruška Gora.
Kaunas - eredame van Vilnius
Tussen de wereldoorlogen was de Litouwse hoofdstad Vilnius geannexeerd door Polen en mocht Kaunas de honneurs waarnemen. Die tijdelijke titel wil de stad nu van zich afschudden met de slogan From temporary to contemporary. De ambitie van de Culturele Hoofdstad is een inclusieve, creatieve, innovatieve oftewel hedendaagse hoofdstad te zijn. Behalve de honderden evenementen zijn er tientallen musea te bezoeken en zie je in het stadsbeeld zowel modernistische architectuur als streetart. Combineer met een bezoek aan Vilnius en besluit zelf wie de titel het meest verdient.
Procida – eilandcultuur/cultuureiland
Italië kiest elk jaar binnen haar landsgrenzen een culturele hoofdstad. In 2022 is dat een eiland van 10.000 inwoners. Procida ligt tussen het bekendere Capri en Ischia en er wordt gezegd dat je in zesduizend stappen van de ene naar de andere kant kan wandelen. Cultuur mag je hier vooral verstaan in de zin van geschiedenis en tradities, zoals bijvoorbeeld die van de visserij. Je kan vanuit Napels een dagtocht maken, maar doe dat vooral niet. Maak er een paar dagen van en stem je ritme af op dat van de eilanders. Slenter tussen de kleurrijke huizen, eet verse vis in een restaurant van twee tafels en neem lokale limoncello toe, en laat je rond het eiland varen door een visser.
Grenoble - groen, groener, groenst
Geprangd tussen de massieven van de Vercors, Chartreuse en Belledonne ligt Grenoble, een stad van meer dan 150.000 inwoners. Door de bijzondere ligging moet er slim worden omgesprongen met de (groene) ruimte en daar blinkt Grenoble volgens de Europese Commissie in uit. Daarom mag het zich in 2022 European Green Capital noemen. Voor het mooiste zicht op het groen, neem je de kabelbaan naar het fort van La Bastille. Van daaruit wandel je zo het natuurpark Chartreuse in. Dat neemt een deel van de 820 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden rond de stad voor de rekening. Terug beneden vind je een jardin remarquable bij het Musée Hébert en bij het imposante kasteel van Vizille. In de platste stad van Frankrijk is het bovendien zo aangenaam fietsen dat ze eerder al verkozen is tot beste fietsstad van Frankrijk.
Valencia - van art nouveau tot avant-garde
Design kan de levenskwaliteit van mensen verbeteren en een stad die daarin uitmunt, maakt eens om de twee jaar kans om World Design Capital te worden. Het rolmodel van 2022 is Valencia, waar historische en hedendaagse structuren perfect passen bij elkaar en de omgeving. Wie zich graag wil verdiepen in de impact van een straf ontwerp, kan naar een van de vele tentoonstellingen, workshops of festivals. Maar gewoon slenteren door de stad is eigenlijk ook al voldoende om je onder te dompelen in de Spaanse creativiteit. Van de art nouveau van de Mercado de Colón tot de avant-gardistische Ciudad de las Artes y las Ciencias van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava: het minste wat je kan zeggen, is dat de ontwerpers voor verwondering blijven zorgen.