6 festivals in maart
Van architectuur tot jazz, van klassieke muziek tot literatuur: deze maand valt er heel wat te beleven in de concertzalen en cultuurhuizen. Pasar-reporter Gert Corremans selecteert zes festivals die zeker een bezoekje waard zijn.
Banad Festival (6 tot 26 maart)
Ieder jaar in maart zet het BANAD Festival de Brusselse art nouveau en art deco in de kijker. Tijdens de weekends kan je prachtige interieurs bezichtigen die anders gesloten blijven voor het publiek. Ook concerten, expo’s en gegidste stadswandelingen maken deel uit van het festival. Zijn dit jaar onder meer te bezichtigen: het Saint-Cyr Huis (voor het eerst sinds de restauratie), de Solvaybibliotheek, het Solvay Herenhuis en het Tassel Herenhuis (beide van Victor Horta). Wie liever art-deco-parels raapt, reserveert een rondleiding in, bijvoorbeeld, het gemeentehuis van Vorst, taverne L’Espérance of de basiliek van Koekelberg. In het Autrique Huis loopt de expo Flower Power over de Brusselse art-nouveaukunstenaar Privat Livemont, die affiches ontwierp en voorgevels opfleurde met sgraffiti.
Leuven Jazz (9 tot 19 maart)
Leuven Jazz vindt overal in de stad plaats, van de boekhandel tot de school en van het jeugdhuis tot de bioscoop. Er staan niet alleen concerten op het programma, maar ook boekvoorstellingen, films en zelfs een jazzbrunch. Het festivalhart klopt in de Stadsschouwburg, waar vijf straffe headliners optreden: 19-jarig gitaarwonder Eliott Knuets, Armeens pianovirtuoos Tigran Hamasyan, Amerikaans saxofoniste Lakecia Benjamin, gitaarlegende John Scofield en Belgische muziekbelofte Adja Fassa. Haar debuut-EP doet denken aan Eryka Baduh, Solange en Lianne La Havas, maar ze brengt in Leuven ook een hommage aan haar heldin Nina Simone. Het festival eindigt op zondag met gratis huiskamerconcerten waarvoor je heel snel je plekje moet reserveren.
Klarafestival (10 tot 26 maart)
Klarafestival haalt de internationale top van de klassieke muziek naar Brussel onder het motto Become Music. Het publiek musiceert in de concertzaal altijd mee, omdat het de muzikanten aansteekt met zijn energie, maar om je helemaal onder te dompelen in de muziek, schakelt het festival ook film, videokunst en immersieve technieken in. Het boegbeeld van het festival is sopraan Barbara Hannigan, die drie keer optreedt. Tijdens het openingsconcert zingt én dirigeert ze de Vierde Symfonie van Mahler. Meer mooi volk dat verwacht wordt in Brussel? Jazzpianist Brad Mehldau schreef een liedercyclus voor tenor Ian Bostridge, zangeres en grammy-winnares Angélique Kidjo wijdt een avond aan het Franse chanson en het Brussels Philharmonic begeleidt de postuum uitgebrachte debuutfilm van IJslands componist Jóhann Jóhannson.
FAAR (10 tot 12 maart)
Non-fictie boekenfestival FAAR nodigt tachtig denkers en doeners uit, die hun licht laten schijnen over actuele thema’s. Schrijver Arnon Grunberg, scenariste Elisabeth Lucie Baeten en kinderpsychiater Binu Singh trappen het festival op gang als ‘verrekijkers’, met een persoonlijk essay waarin ze voorbij de maatschappelijke horizon proberen te kijken. Psychologe Ariane Bazan leidt de Nacht van het Vergeten Lichaam in, een minifestival met workshops rond trauma, tango en tantra en acteurs Tom Vermeir en Johan Heldenbergh houden tafelredes over de toekomst tijdens een driegangendiner in het Europabuilding. Meer doener dan denker? Stap dan binnen in de showkeuken van Sandra Bekkari, ga met een gids op zoek naar Congolese sporen in de stad of neem een begeleide koudwaterduik in de Noordzee.
Docville (22 tot 30 maart)
Latif al Ani staat bekend als de vader van de Iraakse fotografie. Hij bracht zijn land in beeld tijdens de jaren 1950 tot 1970 en stopte met fotograferen toen Saddam Hoessein de macht greep. In Iraq’s Invisible Beauty, de aangrijpende openingsfilm van Docville, reist de oude meester-fotograaf terug naar zijn verwoeste vaderland, met zijn foto’s van vroeger op zak. Docville haalt niet alleen de beste documentaire auteursfilms naar Leuven, maar lanceert ook een festivalluik in het teken van de wetenschap. Scienceville scherpt je kennis aan met wetenschappelijke documentaires, een expo, panelgesprekken, demonstraties en workshops.
Passa Porta Festival (23 tot 26 maart)
Dit grote, meerdaagse literatuurfeest werkt zoals een popfestival: je dag- of weekendpas geeft je toegang tot tien festivallocaties in Brussel, waar een honderdtal auteurs optreden. Komen onder meer boeken voorstellen, lezingen geven of deelnemen aan debatten: Connie Palmen, de Pakistaanse schrijver Mohsin Hamid, de Britse historicus Timothy Garton Ash en de Franse Nobelprijswinnaar Annie Ernaux. Brussel is tijdens het Passa Porta Festival ook gaststad voor de ICORN Netwerk Meeting, de jaarlijkse bijeenkomst van vluchtsteden voor schrijvers, kunstenaars en journalisten. Het festivalthema ‘Refuge’ sluit aan bij deze ontmoeting.